Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Godt fornøyde etter møtet med Solveig Horne

MØTE: Wenche Meinich-Bache (Frp) og Mona Anita Espedal sammen med Solveig Horne (Frp). Sistnevnte sitter i justiskomiteen. Foto: Privat

Frp-politiker Wenche Meinich-Bache reiste denne uken til Oslo med Mona Anita Espedal. Kvinnen som kjemper for ytterligere erstatning fra Sandnes kommune, fikk anledning til å snakke med blant annet Solveig Horne i regjeringens justiskomité.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2018 kl 10:59

Ifølge Wenche Meinich-Bache er utfallet av Oslo-turen med sammen med Mona Anita Espedal så langt veldig positivt. Duoen hadde som formål å fortsette kampen for at barn som tidligere har vært utsatt for urett behandling, skal få lik mulighet til oppreisning.

– Mona Anita fikk veldig mange positive tilbakemeldinger fra mennesker hun møtte. Vi snakker om stortingspolitikere og Solveig Horne (Frp), som sitter i justiskomiteen. Hun fikk også møte Olaug Bollestad (KrF) som har kjempet for og med Mona Anita Espedal i lang tid. Forslagene Bollestad foreslår skal opp til behandling 4. desember, sier Meinich-Bache.

Olaug V. Bollestads argumenter kan leses her, men i sitt forslag til vedtak kommer det tydelig fram at Krf-politikeren mener det er på høy tid med en skikkelig gjennomgang av de kommunale og fylkeskommunale oppreisnings- og erstatningsordningene. Målet er på sikt å unngå eventuelle forskjellsbehandlinger som under dagens normer kan oppstå i de ulike kommunene:

1. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en helhetlig gjennomgang av offentlige oppreisningsordninger, som i særskilt grad ser på hvilke grupper som ikke er omfattet av ordningene, og vurderer om disse bør innlemmes.

2. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en gjennomgang av de ulike kommunale og fylkeskommunale oppreisnings- og erstatningsordningene, for å få oversikt over potensielt problematisk forskjellsbehandling.

Wenche Meinich-Bache, som selv har mottatt 725.000 i oppreisning fra kommunalt hold etter at hun ble utsatt for mishandling i fosterhjem, gleder seg over at saken blir tatt opp på øverste nivå i norsk politikk.

Det var Nrk Rogaland som gjorde saken til Mona Anita Espedal gjennom en dokumentar.

I barndommen ble Mona Anita Espedal og hennes søsken utsatt for omsorgssvikt. Sandnes kommune har erkjent at de grep for seint inn i sakene. Mona Anita Espedal, med hennes daværende advokat, ble enige med Sandnes kommune om å benytte en uavhengig sakkyndig til fremstillelse av en rapport. Den rapporten konkluderer at Mona Anita Espedal ikke har varige mén i kategorien som skulle føre til erstatningsbeløp.

Moralsk oppreisning

I den forbindelse valgte Sandnes kommune likevel å tilby Mona Anita Espedal 725.000 kroner i moralsk oppreisning. Med faren for og eventuelt skulle sitte igjen med null kroner etter en eventuell rettsak, valgte Mona Anita Espedal og hennes rådgiver å takke ja til forlik med kommunen.

I etterkant har Mona Anita Espedal gjennomført nye undersøkelser ved Senter for krisepsykologi i Bergen. Ifølge Nrk avdekker den nye rapporten at kvinnen har varige men, og er kvalifisert til å skulle motta 1,55 mill. etter et standarisert regelverk. Hvilket regelverk det refereres til, blir ikke nevnt i artikkelen. Nrk sriver i samme sak at de var til stede under store deler av den nye utredningen som ble foretatt i Bergen, og at den sakkyndige spurte Nrks jornalist om observasjoner.

Angrer på forliket

Sandnes kommune har også behandlet to saker som omhandler søsken av Mona Anita Espedal. Som følge av deres sakkyndige rapporter, samt vurderinger i formannskapet til Sandnes kommune, fikk de henholdsvis 1,2 og 1,3 millioner kroner i erstatning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STØTTE: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) støtter Mona Anita Espedal i hennes kamp for like vilkår. På representantens egen facebookside insiterer hun på at politikerne nå blir med på å sikre at de som har blitt sviktet får erstatning i alle kommuner og at foreldelsesfristen som ifølge henne hindrer dette, blir fjernet. Her sammen med Mona Anita Espedal og Wenche Meinich-Bache (Frp) utenfor Stortinget. Foto: Privat

Mona Anita Espedal angrer på at hun inngikk forlik med Sandnes kommune, og har forsøkt å få det politiske formannskapet til å vurdere hennes sak på ny. I oktober måned gjorde formannskapet sin vurdering, men falt enstemmig ned på at kommunen ønsker å forholde seg til vedtaket som ble inngått. Stanley Wirak sier til Sandnesposten at formannskapet i forkant av den vurderingen var kjent med konklusjonen i den nye rapporten.

Wenche Meinich-Bache (Frp), som arrangerte turen til Oslo, sier hun kommer til å løfte den konkrete saken til Mona Anita Espedal når bystyret samles.

– Det skal ikke ha noe å si hvilken kommune man bor i når det gjelder vurderinger som gjøres i slike saker. For meg står også likhetsprinsippet veldig sterkt, og jeg kommer til å løfte debatten når bystyret samles i desember, sier Frp-politikeren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...