Grønt tak fra Sandnes til nytt nasjonalmuseum

GOD BUTIKK: Maria Årsvoll og Bengt M. Tovslid hos Bergknapp AS sjekker at det gror godt med sedum i Årsvollveien. Det som dyrkes her skal senere bli til tak på større og mindre bygninger. Foto: Trond Eirik Olsen

Stavanger konserthus og Ikea i Bergen har det allerede og snart vil det nye nasjonalmuseet i Oslo få det. Vi snakker om tak dekket av sedum produsert i Sandnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2017 kl 13:09

– Man skal ikke så mange år tilbake i tid før det å ha grønne tak og vegger var noe for de få. I dag har ting snudd. Sterkere bevissthet rundt miljøvern og bærekraftig utvikling fra både offentlig og privat sektor gir oss god medvind og kan nok forklare mye av den framgangen vi har hatt, sier salgssjef og medgründer Bengt M. Tovslid hos Bergknapp AS.

Imponerende liste

Den lokale sandnesbedriften har hatt så stor suksess med levering av såkalte sedumtak at Bergknapp AS også kom inn på listen da Dagens Næringsliv i år kåret de mest suksessfulle bedriftene i Rogaland. Gasellebedriften har allerede en imponerende leveringsliste, som inkluderer store bygg som Stavanger Konserthus og Ikea i Bergen, og flere er på gang.

– Vi skal legge tak på det nye nasjonalmuseet i Oslo og har også fått jobben med å legge grønt tak på Campus Ås. Sistnevnte blir landets største bygg med 18.000 kvadratmeter tak og det blir så langt vårt desidert største prosjekt, sier Tovslid som legger til at det nye rådhuset i Sandnes også vil få grønt tak fra Bergknapp.

Eneste med egenproduksjon

Bergknapp AS er et datterselskap av sandnesfirmaet Grasrota, som lenge har levert ferdiggress til ulike formål. Grasrota eier i dag 75 prosent av Bergknapp, mens selskapet Samato Holding AS eier 25 prosent. Både Grasrota og Bergknapp har tilhold i Årsvollveien på Stangeland der all produksjon foregår. Årlig produseres det 140.000 kvadratmer sedum, som blir til matter som legges til tak på større og mindre bygninger. I dag har bedriften sju ansatte.

– Vi er den eneste leverandøren i Norge som i dag driver med egenproduksjon. Markedsfordelen med dette er at vi kan servere ferskvare og samtidig unngå problemer med sedum der det også er fare for at det finnes uønskede arter. Det er nok også en av hovedgrunnene til at vi får såpass mange av de større oppdragene fra større entreprenører og offentlig virksomhet, sier selger og medgrunder Maria Årsvoll.

– Setter du det litt på spissen, kan du gjerne også si at vi er den eneste landbruksbedriften som i dag driver helt uten subsidier, legger Tovslid til.

Firedobling

I fjor omsatte Bergknapp AS for 25,4 millioner kroner. Det er mer enn en firedobling fra 2012 da omsetningen var 6,7 millioner kroner. Så langt ligger selskapet an til ytterligere 20 prosent vekst i år og ennå er ikke satsingen over. I tillegg til Norge skal det nå gjøres markedsfremstøt i Sverige og Finland.

– Et mål er å få en årlig vekst på mellom 10 og 20 prosent. Markedet er stort og interessen er økende. Mange av kundene har vært større entreprenører og firma, men vi merker nå også større pågang fra enkeltpersoner. Vi har allerede 65.000 kvadratmeter sedum i ordreboken for 2018, sier han og fortsetter:

– Ikke minst lokalt får vi nå mange henvendelser fra enkeltpersoner som er nysgjerrig på konseptet. Folk har gjerne sett naboer og andre hus med grønne tak og ønsker å prøve det ut enten det dreier seg om tak på bolighus eller garasje.

De to medgründerne har en klar oppfatning av at grønne tak også vil bli mer aktuelt i sammenheng med pågående klimaendringer.

– Mer regn og våtere vær i fremtiden vil gi store utfordringer i forhold til overvannshåndtering og her har sedumtak vist seg å være svært effektive, sier Årsvoll.

Ifølge Tovslid er det desidert største markedet i dag i Oslo-området og forklaringen er enkel.

– Det er her det bygges mest og også her de store byggene er. Rundt 70 prosent av leveransene våre i dag går østover. Resten fordeler seg på hele landet med en liten hovedvekt på Rogaland. Uansett er det flott at sedum fra Sandnes nå vil prege mange av de nye praktbyggene i Norge, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...