Sandnesposten A/S

Grunneiere insisterer på befaring og ny vurdering

VIL SPARE: Paul Kyllingstad og Ole Topnes mener både økonomi og matjord kan spares ved å legge sykkelsti langs eksisterende fylkesvei. Planene er derimot store inngrep på jordene oppe til venstre i bildet. Foto: Frode Olsen

Grunneiere og flere politikere i Sandnes mener planene til sykkel- og gangsti langs fylkesvei 333 bør gjennom grundigere vurdering. Ordfører Stanley Wirak vil ta saken opp med Fylkesmannen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2019 kl 23:03

Sandnesposten har ved to anledninger beskrevet misnøyen med planene for ny sykkel- og gangsti langs fylkesvei 333, Espelandveien. I forrige uke innrømmet Jan Refsnes og Heidi Bjerga fra SV at de garantert ikke ville stemt ja til planene dersom de hadde vært klar over hvor mye jordbruksareal som forsvinner.

Les også: Sterk bekymring for all dyrket mark som forsvinner

I etterkant av reaksjonene og i forlengelsen av det som har vært en lang kamp, har grunneierne Terese Mauland Topnes og Ole Topnes sendt brev til byens ordfører, hvor de sammen med jordvernutvalget i Sandnes bondelag og Paul Kyllingstad, ber Stanley Wirak om hjelp. At planene for E39 Ålgård-Hove ser helt annerledes ut sammenlignet med det godkjente, men forkastede forslaget, spiller også en vesentlig rolle.

Problemstillingen er relativt enkel. Grunneierne mener sykkelstien kan bygges langs eksisterende vei fra krysset ved Bråstein og videre innover mot Arboretet. Som planene foreligger nå, skal det gjøres store inngrep i matjorden for å trekke veien og sykkelstien lenger bort fra vannkanten av Bråsteinsvatnet. Grunneier Ole Topnes er ikke i tvil om at forutsetningene er endret, samt at planene vil være langt dyrere å gjennomføre sammenlignet med sykkelsti langs eksisterende vei.

– Vi er sikre på at en sykkel- og gangsti langs veien vil være langt rimeligere. En slik løsning vil også spare de store inngrepene på matjorden. Bare hos meg skal rundt 30 mål gå til erverv. 2,5 mål vil som følge av planene også måtte ligge i brakk. Ved å ta steingjerdene på høyre side innover mot Arboretet, samt fylle litt i Bråsteinsvatnet på enkelte steder i vannkanten, vil veien samtidig kunne rettes ut, sier Ole Topnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL ENDRE: Istedenfor å ta av matjorden på venstre side av veien på bildet, ønsker grunneiere å rette ut veien som den ligger. Det kan medføre litt utfylling langs deler av Bråsteinsvatnet.

Et annet moment duoen reagerer på er at dagens planer i realiteten ble vurdert da kommunen og alle trodde at E39 skulle gå et stykke innover veien, før den skulle forsvinne videre i tunnel mot Ålgård.

– Vi vet at det nå at de planene mest trolig skal forkastes, men da politikerne vurderte sykkelstien, var det med bakgrunn i nettopp vedtaket om at E39 skulle gå innover her et stykke. Nå er alt annerledes, og av den grunn bør nye vurderinger gjøres. I tillegg er jo ikke reguleringsplanene for det siste E39-forslaget ferdig. Disse to tingene må ses i forhold til hverandre. Det vil være helt feil å sette i gang arbeid her før planene til E39 er ferdige, sier Topnes.

I brevet til ordføreren nevner grunneierne og Paul Kyllingstad hovedargumentet de får mot den løsningen de mener er til det beste for storsamfunnet, landbruksjord og økonomi.

– Når vi tar opp saken med Statens vegvesen, henviser de til Fylkesmannen, hvor beskjeden er at det ikke er aktuelt å skulle fylle i litt langs enkelte deler av Bråsteinsvatnet, mens landbruksavdelingen hos Fylkesmannen sier de ikke ser noen behandling av et slik sak. Det er uansett rart, for da de skulle fylle i Bråsteinsvatnet for å gjøre plass til opprinnelige E39-planene, så var det ingen innsigelser mot utfyllingen. I alle fall ikke så vidt jeg kan se, sier Topnes.

Kontaktet ordføreren

Paul Kyllingstad brukte åpningsdagen av rådhuset til en prat med Stanley Wirak. Ordføreren ba Kyllingstad sende et brev til Fylkesmannen med kopi til ham.

Les også: Juletrekongen fortviler

– Her må jeg skryte av Stanley Wirak for hans interesse for de beste løsningene. Det viste kommunen også da de reverserte planene på Austrått. Det aller viktigste som kan skje i denne saken, er at Stanley Wirak, Statens vegvesen og representanter fra Fylkesmannen kommer hit på befaring. Da vil de med egne øyne se de unødvendige inngrepene som er planlagt, og vurdere dem opp imot vårt forslag. Jeg kan ikke skjønne annet enn at de da vil endre oppfatning, sier Kyllingstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UNØDVENGIG: Det planlegges store inngrep. Unødvendig, mener Kyllingstad og Topnes. Foto: Frode Olsen

Stanley Wirak sier til Sandnesposten at han ønsker å undersøke saken.

– Jeg vet det er seint i prosessen. Samtidig er det ingenting som taler for at det er for seint til å kunne sette en fot i bakken. Dersom det er mulig å få til en løsning som er bedre for alle og så må vi sørge for at skikkelige vurderinger er gjort. Økonomi og vern av landjord er tunge argumenter, sier Wirak.

Gruppeleder Heidi Bjerga i SV synes veldig godt om tilbakemeldingen fra ordføreren.

– Jeg kommer også til å ta opp denne saken, og det beste er om ordføreren har et samlet bystyre bak seg i samtalene med Fylkesmannen. Vi kan jo ikke rasere all denne matjorden hvis det strengt tatt ikke er nødvendig. Jeg reagerte kraftig da jeg var der ute for inspeksjon forrige uke, sier Bjerga.

Under bystyremøtet mandag kveld informerte Stanley Wirak medlemmene om at han har vært i kontakt med Fylkesmannen om saken og innspillet fra grunneiere med flere.

– Jeg fikk en fin dialog med Fylkesmannens kontor. Vi ble enige om å avtale et møte sammen med Statens vegvesen for å se om det kan gjøres andre vurderinger, sier Wirak.

Det tolker Paul Kyllingstad som flotte nyheter.

– Dette er et viktig steg. Nå vet vi at partene skal vurdere saken i et nytt møte. Jeg håper representantene tar turen ut hit for en befaring og objektiv informasjon. Da er jeg relativt sikker på at de enklere vil se det som for oss virker som åpenbart, sier Kyllingstad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...