Gullsmed Einar Christophersen ble hedret

Fikk medalje for sin innsats i tysklandsbrigaden

HØYTIDELIG: Einar Christophersen får sin velfortjente medalje av oberst Bjørn Arild Siljebråten. Foto: Frode Olsen

Gullsmed Einar Christophersen var blant mange soldater som fikk anerkjennelse for sin innsats i tysklandsbrigaden like etter 2. verdenskrig. En tjeneste Christophersen husker tilbake på som en berikelse.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 10.05.2017 kl 19:22

I anledning markering av frigjøringsdagen inviterte ordførerne i Finnøy, Forsand, Gjesdal, Hå, Klepp, Kvitsøy, Randaberg, Rennesøy, Rogaland fylkekommune, Sandnes, Sola, Stavanger, Strand og Time veteraner til utdeling av medaljer den 8. mai.

Seansen kunne ikke blitt vakrere. Viva barnekor, oppstilte heimevernssoldater, strålende solskinn og Hana skolekorps førte til høytidelige timer i Vatneleiren.

Einar Christophersen var stolt over alle de fine ordene fra talerstolen, og ikke minst det synlige beviset på jakkeslaget.
– Dette var rett og slett et kjekt arrangement. Etter opptrening i Steinkjer, ble jeg utplassert like utenfor den tyske byen Kiel. Vi var under en engelsk delegasjon, og fikk engelsk kost under oppholdet, minnes Christophersen.

Det skulle vise seg at markeringen i Vatneleiren om mulig ble enda mer spesiell for den tidligere norske soldaten fra Sandnes. Han fikk en gledelig gjensyn med gamle venner.

– Like bak her sitter en som var i samme tropp som meg. Vi har truffet hverandre sporadisk, men det var veldig kjekt å møte noen jeg tjenestegjorde med, sier han.

Takket veteranene

Einar Christophersen var blant mange norske soldater som utgjorde tysklandsbrigaden. Soldatene ble sendt til ulike steder i Tyskland for å kontrollere at freden etter 2. verdenskrig ble opprettholdt. Udramatisk, ifølge gullsmeden som er vokst opp i Langgata.

– Vi gjorde ikke så mye vesen av oss, og kom aldri i farlige situasjoner. Sett i det lyset vet jeg ikke helt hvor stort vårt bidrag var, men vi var jo en del av styrkene som jobbet for å holde freden etter en fæl krig sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MINNET DE FALNE: Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), og statssekretær Hanne Maren Blåfjell la sammen ned krans til minne om dem som tapte livet under 2. verdenskrig. Foto: Frode Olsen

Soldaten Tom Haugen fikk æren av å tale direkte til dem som ble hedret. Han benyttet anledningen til å snakke fra hjertet.

– En soldat stiger frem når andre ikke gjør det. Dagens utdeling er en anerkjennelse fra den norske stat. Dere skal være stolte over den tjenesten dere la ned for vårt lands frihet, sier Haugen.

Vil se flere flagg

Samme mann benyttet talerstolen til å minne folk litt på hvorfor vi feirer 8. mai.

– Jeg har hatt to opplevelser i dag som jeg ikke likte spesielt godt. Da jeg syklet hjem fra jobb oppdaget jeg hvor få flagg som var heist. Det er jo nettopp flaggene som får oss til å huske og reflektere over historien og innsatsen folk la ned. Da jeg ankom Vatneleiren ble jeg anmodet om å parkere på et annet sted enn normalt fordi det ”vist nok skulle være et arrangement i leiren”, sier Haugen.

13 Fungerende ordførere og fylkesordfører var på plass under seansen. Det ble delt ut 48 medaljer til soldater fra tysklandsbrigaden.

34 soldater som har deltatt i andre internasjonale operasjoner ble også hedret. Det samme var tilfelle for en soldat som har tjenestegjort i Afghanistan. En soldat som har deltatt 40 år i heimevernet ble også satt pris på.

STASELIG: Tretten fungerende ordførere og fylkesordfører var til stede i Vatneleiren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...