Hadia vil at Norge skal se til Sandnes

KAKE: Hadia Tadjik og Julia Wong serverte beboerne det beste de kunne. Foto: Frode Olsen

Sandnes har full sykehjemsdekning og i juni fattet bystyret et vedtak som gjør at par skal ha muligheten for å bo med hverandre på aldershjem dersom de ønsker. Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre (Ap) vil nå at hele landet skal få samme mulighet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 27.07.2017 kl 11:16

I juni 2017 fattet bystyret i Sandnes vedtak som sier at de eldre som kommer på hjem skal ha muligheten for å bo sammen med sin partner eller ektefelle hvis det er ønskelig. På grunn av kapasitetsmangel har ikke dette vært mulig å gjennomføre tidligere ved alle tilfeller.

– I januar oppnådde vi full sykehjemsdekning, og jobbet vi videre for at de eldre skal ha muligheten til å bo sammen på aldershjem dersom det er tilrådelig og etter eget ønske, sier gruppeleder Sandnes arbeiderparti, Annelin Tangen.

Denne offensiven er blitt lagt merke til av Arbeiderpartiet nasjonalt. Denne uken besøkte Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik (Ap) Byhagen boas sammen med blant andre Stanley Wirak, Annelin Tangen og Julia Wong fra det lokale arbeiderpartiet.

Promoterer Sandnes-modellen

De hadde med seg en gedigen kjærlighetskake som illustrerte et ønske fra Arbeiderpartiet om at alle eldre i Norge skal få samme mulighet som de har i Sandnes.

– Kapasitetsutfordringene er varierende i landet, men vi ønsker å bruke Sandnes til promotering, og som et godt eksempel på god eldreomsorg. Vi ønsker at resten av Norge skal se til Sandnes og det som er et flott gjennomført tiltak. Vi ønsker at de eldre skal kunne kysse hverandre god natt uavhengig om de er kommet på hjem eller bor hjemme. Det er selvsagt ikke alle eldre som vil bo sammen, eller av andre årsaker ikke kan bo sammen, men på sikt ønsker vi å legge til rette for at alle som passer kriteriene skal få muligheten, sier Tajik til Sandnesposten.

(Artikkelen fotsetter under bildet)

LOVENDRING: Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker å endre lovverket til fordel for de eldre. Foto: Frode Olsen

Hun får ikke overraskende støtte fra partileder Jonas Gahr Støre. Han delte ut kjærlighetskake til beboerne på Byhagen så svetten silte.

– Vi lanserer i dag at Arbeiderpartiet ønsker en lovendring. I fremtiden må det være mulig med en tilrettelegging for eldre par på hjem. Jeg har selv erfaring fra området med egne foreldre. De ønsket ikke å dele rom, men var mye sammen på dagtid. Det er ikke alle eldre par som kan bo sammen grunnet helsemessige årsaker, men på sikt ønsker vi at alle som kan og vil - skal ha retten, sier Jonas Gahr Støre til Sandnesposten.

Strekker seg langt

Anna Lima Braut ved Byhagen boas forteller at de i lang tid alltid har strukket seg langt for den beste løsningen for par på hjemmet.

– Vi har selvsagt alltid gjort det vi kan for at par eller partnere skal kunne bo sammen hvis det er ønskelig. Med full sykehjemsdekning er dette enklere å få til, og den biten har kommet seg i løpet av de siste årene, sier Lima.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FIKK INNFØRING: Staley Wirak, Jonas Gahr Støre og Annelin Tangen hilste alle på Anna Lima Braut ved Byhagen boas. Foto: Frode Olsen

En av beboerne på Byhagen som setter pris på forslaget om kjærlighetsgaranti heter Marie Ravni (86). På tross av at hun mistet sin mann for to år siden, mener hun dette er positivt for dem som havner på aldershjem. I tillegg var det tydelig veldig kjekt å få besøk av så mange prominente politikere.

– Jeg har faktisk sittet i bystyret i tre perioder for Senterpartiet. De siste årene gikk jeg over til Krf. Min avdøde mann, Ivar Ravni, var domprost i byen, men han representerte likevel Venstre, forteller Ravi mens hun spiser kjærlighetskake.

For henne passet det veldig flott med kake. Hun fylte nemlig 86 år den 24. juli.

VERDIG ALDERDOM: Hadia Tadjik og Arbeiderpartiet vil fremme en lovendring som tilsiser at eldre mennesker skal ha retten til å bo sammen når de kommer på hjem. Her deler hun ut kjærlighetskake til beboerne på Byhagen boas. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...