Hagelag skifter beite og frir til yngre krefter

SAVNER UNGE: Møtene i Gand Hagelag er ofte fullsatte, men publikum består i stor grad av godt voksne medlemmer. Nå håper de å få flere unge inn for å sikre videre rekruttering. Foto: Privat

Gand Hagelag flytter virksomheten sin fra Ganddal til Lura bydelshus. Samtidig håper de å få flere yngre medlemmer for å sikre videre rekruttering.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

HAGELAG: – Det er ikke til å legge skjul på at klientellet vårt etter hvert begynner å bli nokså godt voksne, og vi skulle gjerne hatt med oss yngre som er glad i alt som vokser og gror. Folk trenger heller ikke å ha en stor hage for å bli medlem. Det holder med en liten terrasse og interesse for hage og blomster, sier leder Gerd Astrid Stokkeland i Gand Hagelag.

Perfekte lokaler
Denne måneden flytter det tradisjonsrike hagelaget virksomheten sin fra Ganddal bydelshus til Lura bydelshus. Her blir det som vanlig møter én gang i måneden med foredrag der ulike tema og foredragsholdere deler kunnskap og gir gode råd om blomster og hagestell.

– Første møte blir 23. april og her er vi så heldig å få med oss Kjell Ebne fra Karmøy. Han er ekspert på kulturplanter og vil kunne gi oss gode tips. I tillegg har jeg forstått at han vil ha bilen full av stauder, så det blir god mulighet for de som vil kjøpe, sier Stokkeland som ser store muligheter i de nye lokalene.

– Det er et eget medieverksted her og vi håper å få til et samarbeid som gjør at vi kan få tatt opp møter når vi har interessante foredragsholdere. Det er også god plass. Forskjellen nå er også at vi vil ha møtene på mandager og ikke tirsdager.

Voksne medlemmer

Med godt over 200 medlemmer skulle man tro at Gand Hagelag hadde nok folk, men med stort sett godt voksne damer i medlemsmassen kan det spøke noe med tanke på fremtiden for hagelaget som i 2016 ble kåret til årets hagelag sammen med Klepp Hagelag. Oppstarten av Gand Hagelag var i 1947 og laget har siden vært en god samlingsplass for hageinteresserte fra store deler av Sandnes.

– Vi lever i en ny tid der Facebook og sosiale medier tar over for mye, i alle fall hos yngre generasjoner. Også på Facebook og liknende kanaler finnes det hagegrupper, men det blir jo ikke helt det samme. Hos oss får man direkte kontakt med lokale hagefolk som kan bidra med kunnskap og tips. I tillegg har vi servering og loddsalg med flotte gevinster, sier Stokkeland som også forteller at hagelaget forsøker å fange opp nye trender for å tekkes yngre grupper.

– Kortreist mat som man selv kan dyrke er noe som opptar mange yngre og dette er eksempelvis også noe vi har hatt stort fokus på. Det er ikke slik at yngre ikke lengre er interessert i blomster og hage, men de benytter gjerne andre plattformer og muligheter. Jeg håper imidlertid at flere yngre får øynene opp for oss. Vi har forresten også egen facebookside, sier hun.

Få menn

Stokkeland legger heller ikke skjul på at hun gjerne hadde sett at det ble flere mannlige medlemmer.

– Mannfolkene er jo der, men de kommer helst når det er snakk om typisk mannsarbeid som beskjæring av planter eller tillegging av uteplasser, eller når de blir dradd med av sin bedre halvdel, sier hun og ler før hun fortsetter:

– Vi har imidlertid satt opp humleblomst og ølbrygging på programmet i vår og det burde gjerne tiltale flere menn.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...