Han har over 400.000 bilder på lager

Nå blir noen av dem vist fram

SANDNESBILDER: Trolig er det få som har færre sandnesbilder enn Arild Rostrup i Langgata. Denne uken åpner han fotogalleri hvor en del av bildene stilles ut og selges. Foto: Andreas Kydland

Arild Rostrup sitter trolig på et av byens største bildearkiv som han nå vil gjøre tilgjengelig for offentligheten.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Og det er ikke et lite utvalg bilder fra her og der det er snakk om. Trolig teller det private arkivet i Langgata så mye som hele 400.000 bilder.

Rostrup har nemlig i flere år drevet «Fotosentralen», som hans far, Kolbjørn Rostrup, startet opp i 1947 og drev hele sitt liv.

Selve butikken ble lagt ned for et år siden og er erstattet av «Kaja - Det Lille Under». Rostrup har flyttet opp i andreetasjen og har startet på det som kan virke som et evighetsprosjekt. Hele arkivet skal digitaliseres.

Alt selges

Men 400.000 bilder er nok godt over snittet for hvor mange bilder vi tar i løpet av et liv.

– Min far har fotografert utallige mennesker gjennom årenes løp gjennom skolebilder, private oppdrag, brylluper og så videre. I tillegg har han dokumentert mye av historien til Sandnes gjennom industri og bymiljø. Hoveddelen av bildene er fra Sandnes, men det er også fotografier fra områdene rundt. Det er flere bilder fra sørover på Jæren, blant annet, sier Arild Rostrup.

Han legger for tiden siste hånd på verket før han denne uken åpner fotoutstilling i lokalene over de tidligere butikklokalene til «Fotosentralen».

– Min far, Kolbjørn, som drev fotobutikken helt til det siste, forstod fort at disse bildene var interessante for folk, og de solgte godt. Det gjorde at han så at han satt en på en skatt av lokalbilder. Folk ønsker gjerne å dekorere heimen med lokale bilder i stedet for kjøpte plakater eller kunsttrykk, mener han.

Og alt av bilder fra byliv og historiske begivenheter er til salgs.

Stålkontroll

Det omfattende arkivet består av rundt 400.000 bilder. Blant disse er mye skolebilder, bryllupsbilder og andre tatt gjennom Kolbjørns virke som fotograf.

– Dette er private bilder som ikke blir en del av utstillingen. Men jeg har dem liggende, og dersom noen er interesserte i dem fordi de selv er avbildet eller lignende, vil jeg gi dem bort.

Med seg på laget har han sin mot Gunhild Rostrup på 94 år. Hun har stålkontroll på mye av historien bak mange av bildene i arkivet.

– Hun har stått for mye av arkivføringen opp gjennom årene. I dag er hun fremdeles den personen som holder oversikten over innholdet i arkivet, og husker mye av detaljene når filmer skal finnes fram, sier Rostrup.

Mer på vei

Etter hvert som bilder av offentlig interesse blir digitalisert, vil de rulle og gå på en skjerm på utsiden av «Fotosentralen». Hvert bilde vil ha sitt eget nummer, slik at det er lett å finne fram nøyaktig det bildet folk ønsker å skaffe seg.

– Det dukker opp så mye bilder som ikke engang jeg har kjennskap til. Men spesielt ett bilde merker jeg mange av de som er innom faller for. Det er et bilde fra 1950 tatt i den nordre enden av Langgata med biler og folkeliv.

Og det er fullt mulig at til nå ukjente skatter dukker opp i tiden framover.

– Foreløpig er kun en brøkdel digitalisert, men dette arbeidet vil pågå framover helt til alt er over på digitale formater og blir mindre plasskrevende, sier Rostrup.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...