Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Han selger omtrent like mange store dieselbiler som før

SPENT: Salgssjef Helge Hegerland hos Gabriel Østråt på Lura er spent på hvordan de nye bomringene vil slå inn på bilsalget fremover. Foto: Trond Eirik Olsen

Hos bilforhandler Gabriel Østråt på Lura er den nye bomringen blitt utslagsgivende for svært mange kunder som skal kjøpe bil. Salget av større bensin- og dieselbiler er likevel på et overraskende jevnt nivå.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2018 kl 20:08

NY BOMRING: – Vi merker at det er forvirring og usikkerhet hos mange kunder. Frykten for høye bomtakster gjør at flere nå heller mot el-biler, men samtidig er de redd for at fordelene med el-biler skal bli borte på litt lengre sikt. Vi merker at mange har vansker med å bestemme seg, sier salgssjef Helge Hegerland hos Gabriel Østråt AS.

Spent på konsekvenser

Hos den lokale bilforhandleren kjenner man det lokale markedet i Sandnes godt og Hegerland innrømmer at situasjonen med at bompengesatser i større grad styrer kundenes valg er nytt. Han er også spent på hvordan den nye bomringen vil slå inn på bilsalget når de nye bommene blir en realitet i oktober.

– Vi var spent i fjor også da planene om nye bomringer med økte bomsatser for alvor begynte å slå inn på kundenes bevissthet. Både nasjonalt og lokalt har det vært mye oppmerksomhet i mediene rundt både el-biler og bompenger og dette gir ofte større ringvirkninger enn det burde. Det skaper forvirring og usikkerhet, sier han og fortsetter:

– Bompengene fikk imidlertid liten betydning for det samlede nybilsalget i fjor. Vi opplevde en økning på linje med resten av landet, men vi er selvsagt spent på hvordan ting utvikler seg i år. Svaret får vi når de nye bommene kommer.

Økt el-bil salg

Som for de fleste andre bilforhandlere merker Gabriel Østråt stor oppgang i salget av el-biler, men samtidig holder salget av større bensin- og dieselbiler seg fremdeles på et overraskende jevnt nivå.

– Unntaket er mindre bensin og dieselbiler. Her merker vi en klar nedgang. Ofte er det her snakk om en såkalt nummer to-bil, som nå ofres til fordel for en større bil til daglig bruk. Tendensen er at mange nå heller investerer i en stor bil og lar den andre stå på vent til de ser hvordan ting blir i forhold til bomringen. Småbilsegmentet er i ferd med å bli borte, sier han og legger til at han tror salget av el-biler vil fortsette å øke.

– El-biler utgjør i dag rundt ti prosent av vårt samlede salg av nybiler og det er en betydelig økning fra tidligere år. Dette er en økning som vi regner med vil fortsette, men det vil fremdeles være mange som foretrekker biler med fossilt drivstoff av ulike grunner. Det er på ingen måte slik at dieselbiler er helt ut, vi selger i dag omtrent like mange dieselbiler som tidligere år, sier han.

Flat utvikling

Selv om salget av el-sykler er på vei opp og det jobbes for styrking av kollektivtilbud og tilrettelegging av sykkelfelt og andre ting som har som målsetting å få personbiltrafikken ned i tillegg til høyere bomsatser, frykter ikke Hegerland for at flere nå skal velge vekk bilen helt.

– Vi er, som sagt, spent på utviklingen, men jeg har ingen tro på at bilsalget vil stupe. Når det er sagt forventer vi oss heller ingen større oppgang. Jeg regner med en flat utvikling, sier han og fortsetter:

– Stikkordet her er fleksibilitet. Her er det lite annet som kan erstatte bilen. For mange er det ikke bare snakk om kjøring til og fra jobb. Folk skal også handle, hente i barnehage og ut på ulike fritidsaktiviteter. Samtidig er ikke kollektivtilbudet i regionen det beste og mange er avhengige av bilen for å få ting til å gå opp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...