Han vil sikre at alle elevene får samme gudstjenestetilbud

ÅPNE DØRER: Kristoffer Birkedal (Frp) vil ha åpne dører for alle elever som ønsker å delta på skolegudstjeneste før jul. Foto: Trond Eirik Olsen

Tilbud om skolegudstjeneste bør ikke avhenge av hvilken skole man går på. Alle må få tilbud om deltakelse eller et alternativ tilbud, mener Kristoffer Birkedal (Frp).

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2017 kl 10:28

GUDSTJENESTE: – Vi må for all del unngå å få en ordning der tilbudet om skolegudstjeneste skal være avhengig av hvilke skole man går på og hvilket livssyn flertallet i SU (samarbeidsutvalget) på den enkelte skole har. Alle elevene må få mulighet til å velge mellom skolegudstjeneste eller et alternativt tilbud, ellers blir det diskriminering, sier Birkedal.

Når utvalg for kultur og oppvekst tirsdag skal behandle saken omkring fremtidige retningslinjer for deltakelse ved gudstjenester i skoletiden håper han å få flertallet med seg på et forslag der det tas til orde for at alle skolene i Sandnes skal gi tilbud om deltakelse på skolegudstjenester eller et alternativ tilbud for de som ikke ønsker å delta på gudstjenesten.

– Dette handler om å ivareta viktige kulturelle tradisjoner og lære barn om bakgrunnen for julehøytiden. Det kristne budskapet er en viktig del av vår kulturarv. Det er trist hvis dette skulle tilbudet nå skulle falle helt vekk for enkelte elever, sier Birkedal.

Vil la SU bestemme

Rådmannen har i sin innstilling tatt til orde for at det skal være opp til SU på hver skole om de vil gi elevene på skolen tilbud om skolegudstjeneste eller ikke. For skolene som åpner for deltakelse kreves det påmelding for den enkelte elev og krav om alternative tilbud.

Tilbudet om skolegudstjenester har tidligere vekket stor debatt. I fjor sa sju sandnesskoler nei til å delta på skolegudstjenester. Dette fikk både Oddny Helen Turøy (KrF) og sokneprest Ottar Almaas i Sandnes Kirke til å reagere. Begge kalte avgjørelsen en unnlatelsessynd og trakk fram kirkens betydning som kulturformidler og verdi som identitetsskaper med lang tradisjon i Norge.

Fortvilte foreldre

Birkedal sier at han før jul i fjor fikk flere telefoner fra foreldre som er oppgitt over at barna deres ikke fikk anledning til å delta på skolegudstjeneste.

– De var fortvilet over at barna deres ikke får tilbud om skolegudstjeneste når dette tilbys på andre skoler. Disse har naturlig nok problemer med å forstå hvorfor det er forskjellsbehandling, sier han.

Posisjonspartiene er splittet i saken og Birkedal har fått signal om at Ap kommer til å stemme for rådmannens forslag mens Sp er i tenkeboksen. Nå håper han på støtte utenfra.

– Jeg håper jo at Sp vil falle ned på vårt forslag, samtidig håper jeg på støtte fra Høyre, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...