Hana IL lærer av de beste i Europa

TRE SPILLERUTVIKLERE: Marco Jaques (f.v.), Kyle Farnigham og Morgan Gramstad jobber alle som spillerutviklere i Hana IL. De ser fram til å lære mer om spansk akademifotball i oktober. Foto: Ole Aarre

Bydelsklubben Hana har allerede hatt representanter fra Ajax, Newcastle og Sporting Lisboa på besøk. Nå går de helt til topps og inviterer trenere med bakgrunn fra noen av verdens største klubber.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2018 kl 15:14

På Hana tar de spillerutvikling på alvor. Med eget fotballakademi og tre spillerutviklere er klubbens talenter allerede i gode hender. Samtidig strekker de seg hele tiden for å bli enda bedre. Klubbens spillerutviklere søker hele tiden nye impulser og etter vellykkede besøk fra både Nederland, Portugal og England, ser de nå mot Spania.

Hvordan jobber de beste toppklubbene i Spania med sine unge talenter, og hva kan Hana lære av dem?

– Dette er noe vi gjør fordi vi ønsker litt andre impulser, både for spillerne og trenerne i klubben. Det handler om å hente inn litt nye ideer, ta til seg kunnskap, lære nye øvelser, høre hva som kreves og se hvordan de profesjonelle trenerne i Spania jobber, sier spillerutvikler og leder for fotballakademiet på Hana, Morgan Gramstad.

Marco Jaques og Kyle Farnigham er de to andre spillerutviklerne i bydelsklubben med et A-lag på nivå fem i norsk fotball. Alle tre jobber til daglig i Hana Fotballakademi, i tillegg til å ha øvrige arbeidsoppgaver i klubben inn mot spillere, trenere og lag.

De tilbyr også personlig fotballtrening, spesialtrening tilpasset individuelle ferdigheter og hehov for 395 kroner timen.

Stort kontaktnett

Det er Jaques sitt kontaktnett som har gjort «Spansk Fotball Camp», som Hana IL kaller det, mulig.

– Før jeg jobbet med spillerutvikling i Sporting, ble jeg kjent med mange trenere fra andre klubber på diverse trenerkurs. Da jeg kontaktet én som har bakgrunn fra Atletico Madrid, tok han videre kontakt med noen han kjente fra akademiene til Barcelona og Real Madrid som også var interesserte i å komme til Hana. Til sammen kommer det fire trenere, pluss en keepertrener, forteller Jaques.

PROFESJONELT OPPLEGG: Kyle Farnigham (f.v.) Morgan Gramstad og Marco Jaques jobber til daglig på fotballakademiet på Hana. På døren står det noen viktige nøkkelord for hva som kreves for å bli best. Foto: Ole Aarre

Han er selv stor fan av hvordan man jobber med spillerutvikling i Spania. De fleste forbinder spansk fotball med stort fokus på pasningsspill og ballbesittende fotball, og Jaques legger ikke skjul på at det blir et sentralt tema også denne helgen i oktober.

– I Portugal er det større fokus på dribling. I Spania er det pasninger, mottak og bevegelser uten ball.

– Her har Norge mye å lære?

– Hehe, vel, i Portugal tror de at alle i Norge spiller slik landslaget gjør. Men jeg forteller dem at man i Norge er veldig glade i å spille «tiki-taka» med mange pasninger. Så da er det vår jobb å lære dem det, sier Jaques, som i så måte flyr inn de noen av de mest kyndige på området.

Gramstad legger til at «fotballcampen» først og fremst handler om å få oppleve en annerledes fotballkultur.

– Vi vil se hvordan deres treningskultur er, og se hva vi kan lære av dem. Vi ønsker å prøve nye ting hele tiden, og ser mot forskjellige land og klubber som har et godt rykte innenfor spillerutvikling.

Plass til mange

Gramstad håper å se fotballspillere fra hele distriktet på Hana 12. - 14. oktober, som er fredag til søndag i høstferien.

– Det er nok av trenere og god plass. Vi ønsker spillere fra hele Sandnes- og Stavanger-distriktet velkommen, sier han, og anslår at kapasiteten er på rundt 120 spillere.

– Vi har hatt mellom 60 og 100 spillere med Ajax, Newcastle og Sporting, men når folk hører Barcelona forventer jeg at mange synes det høres superinteressant ut.

Daglig leder i Hana IL, Helge Haugen, sier at idrettslaget vil fortsette å hente representanter fra storklubber til Hana.

– Vi har kjempegode erfaringer med dette, så dette vil vi fortsette med. Vi jobber kontinuerlig hele året med slike spennende aktiviteter, og har allerede begynt å tenke på en mulig tysk fotballcamp. Dette gir klubben en sportslig opptur, men også sosialt og til tider økonomisk.

– Hvor mye tjener dere på disse fotballcampene?

– Det er alt fra å være et nullprosjekt til litt mer. Vi har gode sponsorer som gjør dette mulig, men det er også kostbart å hente trenere fra utlandet. Hvis vi får 60 påmeldinger, så kan det bli et tapsprosjekt, men hvis vi får mellom 80 og 100, så kan vi sitte igjen med litt, forteller Haugen.

Tilbud for alle?

For å delta på tre fotballøkter á to timer på den kommende spanske fotballcampen koster det 1350 kroner per spiller.

– Er det dyrt?

– Jeg forstår at noen kan tenke det, og det er veldig i tiden at kostnadene for å drive med idrett må holdes nede. Samtidig så mener det er litt urettferdig overfor oss som driver med fotball og håndball, der du trenger et par joggesko eller fotballsko for å være med, mens andre idretter krever langt mer kostbart utstyr, argumenterer Haugen, og legger til at dette er frivillig og kanskje ikke har samme verdi for alle.

– Dette er ment som et tilbud og en gulrot til de aller ivrigste, og derfor går vi også ut veldig bredt, sier han.

Til sammenligning arrangerer Sandnes Ulf fotballskole tirsdag til torsdag i høstferien, med A-lagstrenerne Bengt Sæternes og Bojan Zajic som ledere. Da koster det 1550 kroner, men i motsetning til Hanas fotballskole skjer dette i arbeidstiden 0815 til 1315. Kostnaden dekker også to måltider og en treningsgenser.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...