Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Hana kirke nyfrisert til årets jubileum

En staselig bygning har plutselig steget ut av skogen på østsiden av Gandsfjorden.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2017 kl 20:40

KIRKEJUBILEUM: Hana Kirke ble bygget i 1997 i skogen på østsiden av Gandsfjorden. Nå i 2017 skal kirken feire 20-årsjubileum, og i den forbindelse har menigheten fått mange forslag til markeringer. Ett av forslagene er alt gjennomført med synlig resultat – særlig for alle på andre siden av Gandsfjorden.

– Vi skal selvfølgelig feire stort i august med biskopen til stede, og vi skal ha en uke med kjekke arrangementer og festivitas. Og så var det i tillegg noen kloke hoder som i vinter tok opp igjen en gammel drøm om å åpne skogen mot Gandsfjorden for å vise kirken til dem som bor på vestsiden, sier daglig leder Torstein Skretting i Hana menighet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STOR JOBB: Det er Lloyd Vaule AS som har tatt ned skogen. De er også i ferd med å fjerne alt tømmeret.

Innsikt viktigere enn utsikt

Og nå er jobben på det nærmeste gjort.

– Motivasjonen for å fjerne den tette skogen foran kirken var flerfoldig for oss i menigheten. Noen nevner utsikt, men for oss sto dette lengre ned på listen. Vi var mer opptatt av innsikten. Det å åpne skogen mot vestsiden for å vise frem denne fantastisk flotte bygningen har alltid sittet i ryggmargen hos mange av ildsjelene rundt Hana kirke, sier Skretting.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TETT SKOG: Det har ifølge Torstein Skretting vært en gammel drøm å åpne skogen mot Gandsfjorden. Foto: Privat

Og som daglig leder i menigheten hadde han også en annen motivasjonsfaktor.

– Kirken har aldri fått tid til å tørke skikkelig ved å ligge i en skog som holder på fukt. For fem år siden falt faktisk en skifervegg ned som følge av fukt bak i murpussen. Nå er det et håp om at mer luft rundt kirken vil gjøre at den ikke forvitrer like fort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYTT OMRÅDE: En av konsekvensene av hugsten, er at menigheten plutselig har et helt nytt uteområde med mange muligheter. Foto: Privat

Dugnad

Det er Lloyd Vaule AS som har tatt ned skogen. De er også i ferd med å fjerne alt tømmeret.

– Vi i Hana menighet har parallelt hatt dugnader for å fjerne småtømmer og greiner. Dette arbeidet kommer til å foregå utover våren og sommeren. Det er mye som gjenstår, men innsatsen er stor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FØR HUGSTEN: Her har både utsikten og innsikten vært redusert. Foto: Privat

Drømmen for det nye området er å lage enda en sløyfe på den allerede eksisterende turstien, samt å lage til noen koselige sittegrupper i skråningen mot fjorden for å kunne slappe av og nyte utsikten.

– Vi har også drøm om å involvere Speideren til eventuelt å lage noen aktivitetsløyper der nede slik at vi kan få et levende område foran Hana kirke. Vi har også blåst liv i en gammel idé om å få laget en sti og trapp ned gjennom skogen til gangstien nede ved Daleveien for å få gjennomgang opp mot Aspervika derfra. Dette er derimot en såpass stor jobb at der vil vi gjerne ha de rette instanser med på laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DUGNAD: Mandag 22. mai samlet menigheten ti personer som gjorde en kjempeinnsats med å rydde. Foto: Privat

Overveldende respons

Til nå har Skretting og menigheten bare fått overveldende positive tilbakemeldinger for arbeidet som er gjort.

– Om området nå ser nokså herjet ut etter skogsmaskiner, så klarer de fleste å se hvor flott det kan bli til slutt. Vi var spente på reaksjonene, men det vi har hørt til nå gjør oss overbevist om at dette blir en ny hverdag for brukerne av området og for oss i Hana. Og så skader det ikke at beboerne på Lura-siden har fått en så flott utsikt mot øst, avslutter daglig leder Torstein Skretting i Hana Menighet.

NYTT OMRÅDE: I det nye uteområdet er planen blant annet å lage enda en sløyfe på den allerede eksisterende turstien. Dronefoto: Torstein Skretting

MYE TØMMER: Store mengder tømmer har blitt tatt ut av skogen. Foto: Privat

UTSIKT: Utsikten har også blitt en helt annen. Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...