Har du(e) sett på maken?

FESTPLASS: Ruten er blitt et yndet samlingssted for byduene. Foto: Frode Olsen

Gelenderet opp mot togtasjonen på Ruten har blitt et samlingssted for byduer. Kommunen tror ansamlingen skyldes flere faktorer.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.09.2018 kl 14:55

De som benytter seg av Rutebilstasjonen har muligens lagt merke til alle duene som oppholder seg inntil murveggen og opp mot togsporene. Biolog i Sandnes kommune, Torborg Berge, sier at hun ikke sitter på tall som sier at bestanden hverken har økt eller avtatt.

– At så mange duer samler seg på ett sted vil jeg tippe skyldes flere årsaker. På veldig mange tak i byen er det satt opp fuglepigger. Det fører muligens at duene blir fortrengt til andre områder. At det ferdes mange folk i området rundt Ruten, gjør også plassen til en rik næringskilde. Det spiller også klart inn, sier Torborg Berge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAMME: Duene har slått seg til ro med at de lever i pakt med menneskene som ferdes på Ruten. Foto: Frode Olsen

Værforhold og beskyttelse for rovfugl er muligens en annen årsak til ansamlingen.

– Det kan tenkes at de mer vanlige mateplassene ikke er så aktuelle. Maten kan være våt, eller at det er færre som går tur og mater når været er dårlig. En annen ting er at flere huseiere har satt opp drager med kunstige rovfugler. Det kan også spille inn. At gelenderet og beliggenheten skjermer for rovfugl, kan også tenkes, sier Berge.

Biologen presiserer at dette kun er hennes teorier.

– Jeg har også snakket med kommunelege Hans Petter Torvik. Han sier at verken kommunelegen eller til miljørettet helsevern har mottatt klager vedrørende duene, sier Berge.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...