Har søkt om å få ansette 50 ufaglærte i barnehagene

FAKSIMILER: Sandnesposten har flere ganger skrevet om den nye pedagognormen.

Fra august gjelder det nye regler for hvor mange ansatte i barnehagene som må ha utdanning. Pedagognormen skaper utfordringer.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.08.2018 kl 10:31

OPPVEKST: Fra 1. august gjelder den nye pedagognormen for hvor mange utdannede barnehagelærere det skal være i barnehagene. Sandnes er en av kommunene som sliter.

– Det er viktig at flere av de ansatte i barnehagen er barnehagelærere. De er faglige eksperter på å få barna våre til å leke, utvikle seg og trives. De er nøkkelen til å få til en god barnehage. Tidlig innsats starter allerede her, sa daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da pedagognormen ble vedtatt.

Midlertidige dispensasjoner

Det er et problem å få nok utdannede barnehagelærere flere steder i landet, Rogaland er et av fylkene som sliter mer enn andre. Det utdannes for få barnehagepedagoger og kommune slåss om de som finnes. De barnehagene som ikke klarer å få nok utdannede barnehagelærere må søke om dispensasjon fra kommunen til å ha en uutdannet i stillingen. Det kan da bli gitt dispensasjon for ett år før de må forsøke å fylle stillingen med en utdannet pedagog.

– Dette er typisk en som allerede er ansatt i barnehagen og har erfaring. De må allikevel bli tett fulgt opp og veiledet, sier Torill Jacobsen Kind, kommunaldirektør for oppvekst, barn og unge i Sandnes kommune.

Uvisst hvor mange som mangler

I april skrev Sandnesposten at Sandnes kommune manglet 120 pedagoger i barnehagene for å oppfylle kravet. I starten av juli hadde det kommet cirka 50 søknader om dispensasjon til kommunen. Det er mulig at dette tallet vil endre seg i løpet av august når barnehagene er i gang med et nytt år.

Den nye pedagognormen sier at det skal være en utdannet barnehagelærer per syv barn under tre år og en per 14 barn over tre år. For at dette skal gå må 43 prosent av de ansatte i barnehagene være utdannede barnehagelærere. I fjor var andelen i Sandnes 33,9 prosent.

– Vi holder på å rekruttere, det har vi fått midler til, men det er ikke nokk pedagoger sier Torill Jacobsen Kind, kommunaldirektør oppvekst barn og unge.

I kommunebarometeret for 2018 ble Sandnes rangert som nummer 399 på barnehager, altså en av de dårligste i landet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...