Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Kronikk: – Har vi de kulturpolitikerne vi fortjener i Sandnes?

KRITISK: Tidligere kultursjef i Sandnes, Erland Bræin, savner en mer helhetlig og gjennomtenkt kulturpolitikk i Sandnes.

«Byen trenger både en ny, helhetlig og gjennomtenkt kulturpolitikk og nye kulturpolitikere. De gamle duger ikke», skriver Erland Bræin i denne kronikken.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2017 kl 08:40

KRONIKK: I 2011 kulminerte en lang satsing på kultur i Sandnes med at kommunen ble kåret til årets kulturkommune av Norsk kulturforum. Ordføreren mottok prisen i Stortinget fra kulturminister Anniken Huitfeldt med stor stas og oppmerksomhet. Noen egne politikere forsøkte å albue seg frem for å sole seg i glansen. Satsingen startet med etableringen av Sandnes kulturhus og fortsatte med etableringen av Vitenfabrikken, deltagelse i kulturhovedstadsåret og byjubileet.

Ved kommunevalget i 2011 fikk vi et nytt flertall i Sandnes med tyngdepunktet i Ap og Frp. Siden den gangen har følgende skjedd:
De totale bevilgningene i perioden 2011–2016 til ytringskultur, det vil si hele kulturområdet minus idrett, har stått omtrent stille, med en økning på ca 800.000 kr i faste priser (2015=100). Ytringskulturens andel av kommunens netto driftsutgifter har gått ned fra 3,3% til 2,8%. Hadde prioriteringen blitt opprettholdt, ville kommunen ha bevilget nærmere 18 mill. kr mer til kultur i 2016. Det blir mye kultur av et slikt beløp.

Tilskuddet til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner har gått ned med 170.000 kr i faste priser fra 2011 til 2016. Pr. medlem har tilskuddet i faste priser gått ned fra 248 til 138.

Det samlede publikumstallet ved Sandnes kunst- og kulturhus har gått ned fra 90.274 til 69.329. Pr 1000 innbyggere har antallet besøk gått ned fra 1331 til 918.

Slik kunne jeg fortsette. Samlet sett har Sandnes' rangering på Kommunebarometeret på kulturområdet gått ned fra 121. plass i 2011 til 240. plass i 2017. Hva har hendt i Sandnes?

Det finnes flere forklaringer som alle har virket sammen. Den første er at dette var en utvikling som på noen områder allerede var i gang fra rundt 2005, men som ble maskert av satsingen på kulturhovedstadsåret og byjubileet. Særlig gjaldt dette utviklingen for tilskuddsmidlene til fritidskulturlivet, det frie profesjonelle kulturlivet og budsjettene for biblioteket.

En annen forklaring er en omlegging av den administrative organiseringen av kommunen. Kultur er ikke lenger til stede ved rådmannens bord annet enn gjennom en kommunaldirektør som har mange andre og tunge saksområder i porteføljen. Da den gamle kulturavdelingen ble organisert vekk i 2004 ble det etterfulgt av en merkbar reduksjon i de forskjellige rådmennenes oppmerksomhet på kulturfeltet.

Men den tredje, og viktigste årsaken tror jeg ligger i Sandnes’ politikere. Det er nemlig påfallende hvordan den sørgelige utviklingen jeg peker på over overhode ikke har vært kommentert politisk. Kultur er et område som i motsetning til de aller fleste kommunale saksområder gir politikerne store muligheter til å utforme sin egen politikk. Men det forutsetter aktive og kunnskapssøkende politikere. Her mener jeg det skjedde en stor endring i og med valget i 2011. Min erfaring i møtet med de forskjellige utvalgene var at interessen for kulturområdet, og enda verre viljen til å motta kunnskap, sank dramatisk etter valget i 2011. Et eksempel kan være følgende: I alle år tidligere var det slik at det nye utvalget som behandlet kultur ba om og fikk en orientering om det samlede kulturområdet ved oppstarten av valgperioden. Etter valget i 2011 markerte utvalgslederen at dette ikke var ønsket. Jeg registrerte ikke samtidig at vi hadde fått nye politiker med større grunnkunnskaper, snarere tvert imot.

Dessverre har heller ikke opposisjonen fulgt opp. Selv ikke Høyre som i mange år hadde en reflektert og gjennomtenkt kulturpolitikk viste noen interesse. Sandnes kommunes kulturarbeid har i det store og hele gått videre på administrative rutiner og initiativ fra ansatte i de forskjellige kulturenhetene. Rammebetingelsene både for kommunens kulturarbeid, og, enda verre, for fritidskulturlivet og det fri profesjonelle kulturlivet svekkes stadig. Og våre politikere gidder ikke en gang å argumentere rundt utviklingen og langt mindre forsvare den. Den er da heller ikke så mye å forsvare.

Selv på det området hvor det nye flertallet med brask og bram formulerte ny politikk, nemlig sammenslåingen av KINOKINO og Sandnes kulturhus, har de ikke lykkes. Besøket på KINOKINO i 2016 ligger fremdeles under publikumstallet i 2009 da institusjonen bare var i drift i 4 måneder. Og publikumstallet på Sandnes kulturhus synker stadig.

Gunnar Nerheim skriver i andre bind av Sandneshistorien at «I storhetstiden for industrien i Sandnes var det lite rom for kultur hvis ikke kulturaktiviteten kunne begrunnes instrumentelt.» Dessverre er dette holdninger som har overvintret i den politiske kulturen i Sandnes. Men byen har endret seg. Folketallet stiger, utdanningsnivået stiger, innvandring og innflytting stiger og befolkningens kulturinteresse er på linje med landet for øvrig, slik de regionale kulturundersøkelsene viser. Da trenger byen både en ny, helhetlig og gjennomtenkt kulturpolitikk og nye kulturpolitikere.

De gamle duger ikke.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...