Hedrer krigshelter med egne krus

HEDRER KRIGSHELTER: 8. mai slipper porselenfabrikken på Figgjo to kaffekrus som hedrer krigsheltene Nils Figved og kasper Idland, begge fra Figgjo. Jane Herigstad ved fabrikkens utsalg, Kjell Kronfeldt og Nils Helge Amdal mener det er på sin plass og gleder seg til koppene finner veien til de, forhåpentligvis, tusen hjem. Foto: Andreas Dirdal Kydland

De er begge hedret for sin krigsinnsats med hver sin minnebauta på Figgjo. Nå havner Nils Figved og Kasper Idland også på kaffekrus.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2018 kl 14:35

På selveste frigjøringsdagen, 8. mai, hedret porselenfabrikken på Figgjo to av bydelens krigshelter. Én tungtvannssabotør og en krigsseiler.

Kasper Idland, som i 1943 deltok i tungtvannsaksjonen og Nils Figved som mistet livet da M/S «Vibran» ble torpedert av tyske ubåter i 1942 har begge hver sin minnebauta i bydelen.

– Begge er historiske personer fra Figgjo. Å hedre dem med hvert sitt krus fra fabrikken, som også har hatt stor betydning for bydelen, er ekstra fint, sier Nils Helge Amdal.

Han er krigshistoriker, og har tidligere gitt ut bok om nettopp Kasper Idland sammen med Jack Rostøl. I tillegg jobber han ved fabrikken og har vært med på å produsere krusene som nå skal selges ved fabrikkutsalget på Figgjo.

– Vi er opptatt av kultur og historie og synes dette passer veldig godt inn, sier Jane Herigstad ved fabrikkutsalget, som også huser et museum som tar for seg Figgjo-fabrikkens historie.

Håndfast heder

Det var Kjell Kronfeldt som først rettet forespørselen til fabrikken om det kunne være en idé å hedre to av bydelens krigshelter på hvert sitt lokalproduserte kaffekrus.

– Det legges årlig ned kranser ved både Idlands og Figveds minnebautaer. Nå har vi i tillegg noe håndfast å gi dem som legger ned kranser ved minnebautaene, og noe som hvem som helst kan ha stående hjemme hos seg selv, sier Kronfeldt.

De to krusene har bilde av hver sin krigshelt, samt noen ord om hva de er kjente for.

I første omgang produserer fabrikken hundre krus til hver krigshelt.

– Men vi produserer raskt nye ved behov, forsikrer Amdal.

Ukjent krigshelt

For de fleste er historien om tungtvannsaksjonen godt kjent. Tungtvannsfabrikken på Vemork, som var under tysk kontroll, produserte tungtvann som hadde stor betydning for tysk atomforskning og eventuell produksjon av atomvåpen. En gruppe norske soldater, bestående av blant annet Kasper Idland fra Figgjo, gjennomførte en vellykket sprenging av fabrikken.

Men historien om Nils Figved er for de fleste ikke like kjent. Figved var i handelsflåten under krigen og arbeidet som elektriker ombord på M/S «Vibran».

18. september 1942 la M/S «Vibran» ut fra Cardiff, og få dager etter, i kraftig vind om morgenen 23. september, ble skipet torpedert av en tysk ubåt.

Mannskapet bestående av 34 nordmenn og tre briter omkom. I tillegg omkom ti passasjerer, blant dem én nordmann, én amerikaner og åtte briter.

– I 1946 var Christian Aasland og Kasper Idland blant pådriverne for å få reist en minnestøtte til Nils Figved. Den står på Figved, like ved hjemstedet til Nils. Faktisk var Kasper Idland med på gravingen før støtten ble reist, forteller Amdal.

– I år er det også hundre år siden Kasper Idland ble født, legger Amdal til.

Døde i 1968

Foruten tungtvannsaksjonen, deltok Idland også på oppdrag i Egersund. Gruppen han deltok i besto av lederen Alf Aakre fra Egersund, Kjell Endresen og Idland selv. Disse ble kalt for «Vestige 4» og deltok fra begynnelsen fra 1944 til mai 1945.

Etter krigen møtte han Haldis Synnøve Stangeland, som senere ble hans kone, Hun hadde vært med i NS og Hirden, noe som falt mange tungt for hjertet. I 1955 dro familien, som talte tre med datteren Aase til Long Island i USA. Kasper Idland bodde her fram til hjertet sluttet å slå mens han hvilte middag en maidag i 1968.

Kasper ble kremert i USA, og urnen sendt til Norge. 29. juni 1968 ble urnen satt ned ved Høyland kirke.

Figved fikk derimot aldri oppleve krigens slutt. Nå hedres uansett begge de to Figgjo-heltene på hvert sitt lokalproduserte stykke porselen.

MINNEBAUTA: Da minnebautaen til Nils Figved ble satt opp, deltok barndomskamerat Kasper Idland i arbeidet. De to var blant annet kamerater fra speideren. Foto: Andreas Dirdal Kydland


MINNESBAUTA: Like ved Figgjo skole står minnebautaen til Kasper Idland. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...