Store forsvarskutt: Heimevernstopp frykter for sikkerheten i sivilsamfunnet

– Regjeringen sender signal om at de lenger ikke vil betale forsikringspolisen for den tryggheten Heimevernet representerer, sier stabssjef Jan Ivar Hoff om heimevernskuttene. Foto: Frode Olsen

I Agder og Rogaland kuttes antallet heimevernsoldater kuttes med en drøy tredjedel. Nå går stabssjef i Vatneleiren, Jan Ivar Hoff, ut og advarer om at nedskjæringene gjør at de ikke vil kunne bistå det sivile lokalsamfunnet i like stor grad som før.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BEREDSKAP: På landsbasis har regjeringen bestemt seg for å redusere antallet heimevernssoldater med 7000 soldater, fra dagens 42.000 og ned til 35.000. Agder og Rogaland heimevernsdistrikt får det største nedtrekket i landet.

Foreløpige tall legger opp til at Agder og Rogaland heimevernsdistrikt skal reduseres med 2600 av dagens 6300 soldater. Ingen andre distrikter er i nærheten av å måtte gjøre tilsvarende kutt. De omfattende kuttene kan få konsekvenser for innbyggerne. Stabssjef i Vatneleiren, Jan Ivar Hoff, uttrykker sterk bekymring for de mulige konsekvensene.

– Vil ikke betale forsikringen

– Regjeringen sender signal om at de lenger ikke vil betale forsikringspolisen for den tryggheten Heimevernet representerer. Tallene er ikke helt klare, men med rundt en tredjedels reduksjon vil vi fremover i hovedsak verne om militære plasser. Dersom så mange soldater må levere utstyret, vil det nødvendig gå utover vår støtte til det sivile samfunn, sier Hoff.

Stabssjefen påpeker at de alltid skal være dimensjonert for de oppdragene som avdelingen får, men at mange av oppdragene heimevernet utfører i dag vil falle bort.

Med regional tilstedeværelse vil fremtidige tjenestene være i sentrale og kystnære strøk. Med den drastiske reduksjonen forsvinner også svært nyttig lokalkunnskap.

– Heimevernets oppgaver er å verne om folk, vi vokter traktene og skal virke når vi blir satt til oppdrag. I fremtiden blir oppgavene langt vanskeligere, spesielt i utkantstrøk. Som for eksempel i Sirdal, hvis det mot formodning skulle skje et skred, flom eller andre uventede hendelser. Da vil vi ikke lenger ha soldater i områdene. Hvem og hvordan skal vi da vokte over kraftverk, veiakser, matproduksjon og andre sentrale momenter når ting inntreffer, spør Hoff retorisk.

Saken fortsetter under bildet

BESTÅR: Vatneleiren kommer fremdeles til å bestå, men antallet heimevernssoldater vil kuttes kraftig. Foto: Frode Olsen

Sjøheimevernet legges ned

Det som allerede er bestemt, er nedleggelse av sjøheimevernet både i Agderfylkene og Rogaland. De maritime tjenestene HV-08 har utført er snart historie. Områdestrukturen strekker seg helt fra Haugalandet og ned til og med Aust-Agder.

– Avgjørelsen er allerede tatt. Vi mener selvsagt at det er veldig trist. I løpet av to år forsvinner Sjøheimevernet, sier han. Nedbemanningen kommer til å medføre at vi mister flere dedikerte soldater, sivile mennesker som alltid er i beredskap.

– Noen unntak finnes, men de aller fleste viser en enorm vilje og lyst til å bidra. Det finnes også mange sivile mennesker langs kysten med sjefsansvar. Mange av dem har gitt uttrykk for bekymring for utførelsen av Heimevernets oppgaver, sier Hoff.

Ingen av de 37 ansatte må forlate jobbene, men i løpet av tiden som kommer vil mange soldater måtte levere utstyret og takke for seg.

– Sju av ti soldater i forsvaret er i Heimevernet, men Heimevernet utgjør kun tre prosent av forsvarsbudsjettet. Det er lite penger. Sjefen for HV-08, oberst Bjørn Arild Siljebråten, er i disse dager i mange møter. Både med næringssjefer og ordførere. Foreløpig vet vi ikke de nøyaktige tallene, men håper at de blir så få som overhodet mulig, sier Hoff.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...