Sandnesposten A/S

Sandnesposten

– Helt uakseptabelt

River av alle klørne og hiver krabbehuset i havet

UMORALSK: Disse to personene hadde satt ut krabbeteiner i nærheten av Vågen. Den eldste personen rev av alle klørne til krabbene før han kastet dem tilbake i sjøen mot sikker død. Foto: Frode Olsen

En Sandnes-mann ble forferdet da han så hvordan to krabbefiskere i Vågen behandlet dyrene. De rev av alle klørne før krabbehuset ble kastet tilbake i sjøen. Ifølge dyrevelferdsloven er dette en aldeles uakseptabel fremgangsmetode.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2017 kl 10:35

I frykt for etterspill ønsker mannen som tok bildet å være anonym. Det var i forbindelse med et jobboppdrag at han var på kaien like ved den gamle Schanke Olsen-bygningen.

Der observerte han to personer som hadde satt ut krabbeteiner. Måten de behandlet dyrene på fikk mannen til å reagere.

– Mannen rev rett og slett klørne av krabbene, og kastet huset tilbake i sjøen. Jeg gikk bort og sa min mening om behandlingen, men alt jeg fikk til svar var et skuldertrekk og informasjon om at de gjorde det slik fordi klørne var det eneste de ville ha. I etterkant har jeg snakket med flere på jobben. Alle mener dette er forkastelig, sier han.

Fører til blødning

Aslak Forus i Mattilsynet, avdeling Sandnes, sier at denne metoden ikke er akseptabel i henhold til dyrevernsloven. Uten de to største klørne vil de fleste krabbene vil trolig overleve, men det tar lang tid før nye klør vokser ut, sier han.

Ifølge vitnet som så hendelsen, nøyde ikke fiskerne seg med hovedklør.

– Mannen rev av alle klør, og kastet krabbehusene i sjøen. Uten sjanse til å bevege seg eller spise. Han kastet dem til en langsom død, sier han.

Aslak Forus liker svært dårlig informasjonen

– Det er gjort en del forskning på dette. Å rive klørne av medfører også store blødninger for dyret. Det vil være langt vanskeligere for dem å ta til seg næring. Et annet moment er at de ikke klarer å forsvare seg i kamp mot andre krabber. Dette er på ingen måte grei oppførsel, sier Forus.

Ikke utbredt

Vegard Ankarstrand er naturforvalter i Stavanger kommune. Han reagerer også negativt når han hører historien.

– Dette er uetisk og uakseptabelt. Mer er det ikke å si om den saken. Slik skal ikke forekomme, sier Ankarstrand.

Aslak Forus i Mattilsynet forteller at dette ikke er et ukjent fenomen, men så langt han kjenner til, ikke utbredt i Sandnes-området.

– For noen år siden var det flere tilfeller av samme fenomen. Både i Lyngdal og i områdene rundt Flekkefjord. Jeg vil anbefale alle som fisker krabbe om å ikke gjøre det samme som i dette tilfellet. Da er det langt bedre å avlive krabbene på en human måte. Krabbene blir også stresset uten klør. Nei, dette var ikke bra, sier Aslak Forus.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...