Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Her blir "eldre" digitalisert

KURS: Det var ingenting å si på stemningen og humøret på deltakerne som denne måneden har fått enkel kursing i hvordan de skal bruke digitale banktjenester. Fra venstre: Valbjørg Vistnes, Odd Arne Kristiansen (bankansatt), Aud Bårdsen, Kåre Pedersen og Bente Skjørestad. Foto: Privat

Å bruke digitale banktjenester er svært vanskelig for mange eldre. Hos DNB i Langgata har de startet kurs.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2016 kl 12:11

KURS: – Vi har mange godt voksne kunder som fortsatt ikke er aktive brukere av nettbank eller mobilbank. Ved enkel kursing håper vi at disse nå skal bli i stand til å bruke digitale tjenester, sier banksjef Geir Bærheim.

Denne måneden har flere godt voksne sandnesgauker fått opplæring i bankens lokaler i Langgata. Her stiller bankens ansatte opp for å veilede de eldre inn i en verden med muligheter de før har hatt lite kjennskap til. I tillegg til kursingen er banken i ferd med å lage det man kaller Bruksanvisningen for internett. Denne vil også ta for seg mer enn banktjenester.

– Bruksanvisningen lages ved at vi via sosiale medier oppfordrer dem som bruker digitale tjenester og internett i hverdagen til å gi tips og råd til dem som ikke gjør det. Disse tipsene og rådene vil vi sette sammen til en bruksanvisning som både vil være søkbar på nettet og i trykket form, sier Bærheim.

Stort behov

Tiltakene er kommet i gang som en følge av et stort behov hos bankens kunder. Tall fra SSB viser at over 800.000 av den voksne befolkningen i Norge har svake digitale ferdigheter. Eldre utgjør en stor del av denne gruppen og ifølge seniornett har så mange som 400.000 nordmenn over 55 år aldri vært på internett.

– Digitaliseringen av folks hverdag har gått fort. For mange har den skjedd for fort og for brutalt, de har ikke klart å henge med, sier Bærheim, som har fått god respons fra de eldre som har benyttet seg av bankens kurstilbud.

– Flere forteller at de kan spørre familie, men her får de bedre tid og anledning til å prøve seg fram selv. Når mestringen kommer opplever de det som artig og latteren sitter løst, sier han.

Motivert

Ifølge Bærheim skal DNB ved utgangen av året ha kurset over 3000 kunder over hele landet. Banksjefen har også en oppfordring til folk som kjenner eldre som sliter digitalt.

– Vi kjenner alle en godt voksen eller eldre person som trenger hjelp til å ta i bruk internett eller enkle digitale tjenester. Det er viktig at vi som mestrer dette tar oss tid til å forklare og hjelpe. Egentlig er det lite som skal til, eldre er mer motivert enn man skulle tro og mange ønsker å bli bedre på å bruke datamaskin og internett, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...