Her har seks elever hatt sin aller første skoledag

GLEDER SEG: De nye førsteklassingene ved Sandnes International School gleder seg til å ta fatt på skolegangen. Foran fra venstre: Parsa, Carol, Aparajita, Joshika, Sadeen. Bak lærer Jessica Leiknes (t. venstre) og assistent Supriya. Den eneste gutten blant de nye førsteklassingene Lucas var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Trond Eirik Olsen

Ennå er det et stykke opp til målet om 40 elever, men Sandnes International School på Vatne opplever økende interesse og større elevtall foran kommende skoleår.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2018 kl 08:21

SKOLE: 1000 nye førsteklassinger har i dag sin første skoledag i Sandnes.

– Det er en liten oppgang i tallet på førsteklassinger om man måler mot fjoråret, men tallet har holdt seg stabilt de siste årene. Vi er nå i god rute med det meste og jeg har ingen grunn til å se annet enn positivt på det kommende skoleåret. De nye elevene vil møte en god skolehverdag i en god skole, sier kommunaldirektør for oppvekst og skole, Pål Larsson, som legger til at man i år også skriver historie i sandnesskolen.

– For første gang passerer vi 10.000 elever fra første til tiende trinn. Det er jo en liten milepæl det er verdt å merke seg, sier han.

Elevene i den offentlige skolen begynner i dag, mandag. Sandnes International School på Vatne er imidlertid allerede i gang. De hadde semesterstart sist uke.

– I fjor hadde vi 16 elever og så langt i år har vi 25 elever fordelt på klassetrinnene 1.-6. klasse. Det er imidlertid mulig at vi får flere elever inn i løpet av skoleåret og kommer da opp i et totalantall rundt 30 elever. Vi skulle selvsagt ønske oss enda flere elever, men vi er likevel godt fornøyd med den økningen vi har hatt. Vi er tross alt bare inne i vårt andre år og det tar alltid tid å innarbeide seg, sier rektor Yuwei Fei.

16 ulike nasjoner

Mens de andre skolene i Sandnes har sin første skoledag kommende mandag startet man ved Sandnes International School opp undervisningen allerede denne uken. 25 elever med etnisk bakgrunn fra i alt 16 nasjoner hadde mandag sin første skoledag i det nye skoleåret. Av disse startet seks opp i første klasse. Flertallet av elevene på den internasjonale skolen bor i Sandnes, men det er også elever med bosted i Stavanger og andre nærliggende kommuner. All undervisning foregår på engelsk.

– Vi har i år elever med etnisk bakgrunn fra ulike land som eksempelvis USA, Portugal, Kina, India, Pakistan og Romania. Elevene har også ulik religiøs bakgrunn. I forhold til det utdanningssystemet vi følger er det viktig å ha en god blanding av ulike typer elever, sier Fei og fortsetter;

– Mye handler om å bygge en bedre verden gjennom interkulturell forståelse og respekt. Vi ønsker også å legge til rette for at elevene skal lære seg å tenke kritisk og visjonært og samtidig være åpen for nye ideer, sier Fei, som mener at skolen også er i ferd med å vokse faglig.

– Vi vil starte opp med nye språk som kinesisk og også vektlegge koding og programmering som fag og vil også bidra til skaperkraft gjennom nye program fra «Ungt Entreprenørsakp Norge». I forhold til det siste blir vi den første skolen i Sandnes som prøver ut dette fra 3. til 6. trinn. Går alt etter planen vil vi neste år også starte opp med nye trinn fra 7. til 10. klasse, sier han.

Økonomiske utfordringer

Fei har tidligere sagt at et elevtall på rundt 40 vil være nødvendig for at driften av friskolen, som får en statlig driftstøtte på 85 prosent, skal svare seg. Rektor innrømmer også at dagens situasjon er utfordrende, men at det så langt ikke har vært problemer med å få endene til å møtes.

– 25 elever er lite om man ser ting rent finansmessig, men vi har fått veldig god støtte i oppstarten. Vi har mottatt mange gaver. I forhold til møbler og inventar har vi fått brukt utstyr fra Sandneshallen. I tillegg har vi selv rustet opp lekeomådet uten at vi har hatt større investeringer rundt dette. Elevene har selv bidratt i forhold til å tegne opp Ludo og andre spill, sier Fei.

– Stort behov

Da Sandnesposten var innom onsdag var elevene i full gang med å bli kjent med både hverandre og lærerne. De nye førsteklassingene virket til å trives godt sammen med elevene på de høyere trinnene og hadde få problemer med at det aller meste av kommunikasjonen gikk på engelsk.

– Det er mange fremmedspråklige elever i regionen og jeg mener bestemt at det er behov for en internasjonal skole av dette slaget. Interessen for å begynne er stor og vi regner med at den vil øke når vi blir bedre kjent og mer innarbeidet. Vi vil svært gjerne også ha norske elever som ikke har internasjonal bakgrunn. Det vil være en god miks, sier Fei.

Større lokaler

Sandnes International School har kontrakt med Sandnes Eiendomsselskap KF om å leie lokalene i gamle Vatne skole i to år framover. Hva som skjer etter dette er uvisst, men ifølge Fei er man innstilt på å flytte skolen på litt sikt.

– Vi ruster oss for vekst og dagens lokaler gir ikke mulighet for å ha mer enn toppen 100 elever. Fortsatt vekst og etablering av ungdomstrinn vil gjøre at vil trenge større lokaler, sier han og fortsetter:

– Det beste vil nok være at de nye lokalene i så fall blir i Sandnes sentrum. Det vil gjøre det lettere for mange av elevene å ta seg fram. I dag er mange avhengig av taxi og annen transport for å ta seg fram, sier Fei.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...