Sandnes får EL-bysykler: Her kommer ladestasjonene

25 el-bysykler og 50 ladepunkter skal plasseres ut i Sandnes. – Men ett viktig område mangler, mener SVs Jan Refsnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

De 25 syklene og 50 ladepunktene skal driftes av Hjem-jobb-hjem-ordningen, og er gitt Sandnes kommune gratis gjennom belønningsordningen, som er avsatte midler fra statsbudsjettet som skal brukes til å nå nullutslippsmålet. Kommunen skal legge til rette for å få syklene og ladestasjonene på plass.

Tanken er at hvem som helst kan benytte seg av el-bysyklene hjemmefra til jobb, gjerne via et kollektivknutepunkt.

I første omgang skal ladepunktene fordeles på åtte ladestasjoner rundt forbi i Sandnes. Hver ladestasjon har fire ladepunkt. Disse er tiltenkt i nærheten av sentrum, i Skippergata på Hana, Sandvika og Strondavika. Ordningen er tenkt utvidet med flere bydeler i neste omgang.

Men ett viktig område mangler, mener Jan Refsnes (SV).

– Det første vi merket oss, var at et tett befolket område som Ganddal ikke er med. Ved Ganddal stasjon er det knapt mulig å finne parkeringsplass i dag. Hadde vi fått flere til å velge sykkel til stasjonen i stedet for bil, hadde det hjulpet på, sier Refsnes.

Stort nedslagsfelt

Han er SVs representant i utvalg for tekniske saker som denne uken fikk saken på bordet. Møtet fant sted etter at papirutgaven av Sandnesposten gikk i trykken onsdag.

– Om det er en glipp at Ganddal ikke er med, vet jeg ikke. Ladestasjon ved Ganddal stasjon ville hatt et stort nedslagsfelt. I utvalget vil jeg foreslå at Ganddal må med allerede nå i første omgang, og at vi bør se på barnehager med stort nedslagsfelt. Da kan flere foreldre gå til barnehagen for å levere, bruke en EL-bysykkel til kollektivknutepunkt for så å reise kollektivt videre på vei til jobb, før hjemturen på samme måte, sier Refsnes.

Mangor Malmin (Frp) er leder for utvalg for tekniske saker. Han mener ladestasjoner ved såkalte «park & ride»-plasser bør prioriteres.

– Denne ordningen har fungert greit i Stavanger og på Forus og skal bygges ut med flere bydeler i Sandnes i fase to. Jeg mener det vil være naturlig å tenke på ladestasjoner i tilknytning til park & ride-plassene i Vatnekrossen og på Bogafjell, sier Malmin.

Det er også park & ride-plasser ved Skeiane stasjon, men her skal det etter planen komme ladestasjon.

Gode erfaringer

Siri Melberg i Hjem-jobb-hjem forteller at ordningen med el-bysykler allerede har vært i drift i Stavanger og på Forus siden 2015.

– Erfaringene og tilbakemeldingene er gode, og vi ser fram til å utvide tilbudet til Sandnes, sier hun.

– For tiden jobber vi med å utvikle en ny type el-bysykkel, bedre tilpasset terrenget her i regionen som kan ta bakkene bedre enn dagens sykler, legger hun til.

Når syklene er plassert ut og i drift, er foreløpig uvisst.

– Det er opp til Sandnes kommune å tilrettelegge for ordningen, sier Melberg.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...