Her lukter det dyreslakt

LUKT: Naboer klager på lukt fra Nortura, som holder til på tomten nederst til høyre i bildet. Både nabohus og -bedrifter beskriver en illeluktende hverdag i nabolaget. Foto: Andreas Kydland

Naboene til Nortura Forus på Lura opplever støtt og stadig lukt fra slakteriet like ved.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Når det slaktes på Nortura og vinden blåser «rett» vei, kjenner vi stanken godt, sier Mangor Malmin.

Han er avdelingsleder ved «Morek AS» i Sjøveien på Lura, et steinkast sør for Nortura Forus som ligger kloss oppi kommunegrensen på Stavanger-siden like ved. Han er for mange kjent som en sentral Frp-politiker med flere verv i Sandnes, men understreker at han i denne saken uttaler seg som avdelingsleder ved «Morek AS».

Fra deres tomt er Nortura Forus' bygg godt synlig over hustakene som skiller de to bedriftene fra hverandre. Men én ting gjør at naboforholdet ikke alltid er det mest velluktende i byen.

Naboene i området har nemlig i lang tid levd med periodevise stankbølger fra slakteriet.

Vindretning

– Dager hvor vinden kommer nordfra mot oss er det mye stank i området. Spesielt i periodene rundt når det slaktes mye, forteller Malmin.

Han legger til at hans bedrift ofte opplever at lukten fra slakteriet kommer inn i lokalene deres og tar lang tid å bli kvitt.

– Når vi har portene åpne, mens det lukter, trekker den inn i lokalene våre. Det er ikke spesielt trivelig, sier han.

Og det er ikke et fenomen som har oppstått i nyere tid.

– I alle årene vi har holdt til her, har vi vært plaget med lukt fra slakteriet. Det skal ikke være slik i 2016. Vi forventer at store aktører som Nortura er i stand til å ordne opp i problemet, sier Malmin.

Ønsker løsning

Også naboene i husrekken som ligger enda nærmere slakteriet har i lenger tid vært i dialog med Nortura Forus med tanke på lukten.

Sonja Hauan er én av naboene som kjenner godt til luktproblematikken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– IKKE TRIVELIG: Avdelingsleder Mangor Malmin ved «Morek AS» på Lura kjenner godt lukten fra Nortura, som skimtes i bakgrunnen, like over skulderen. Foto: Andreas Kydland

– Dette med lukt i området har dessverre vært et problem over flere år. Det lukter intenst råttent kjøtt. Hvor sterkt det lukter, avhenger av vindretningen. På det verste kan vi ikke sitte ute i hagen, forteller Hauan.

Hun har flere ganger meldt fra til slakteriet om luktproblematikken.

– De framstår som både høflige og imøtekommende, og svarer på e-poster når vi tar kontakt. Jeg får inntrykk av at de tar situasjonen på alvor og prøver å finne en løsning på problemet, sier hun videre.

Hun håper slakteriet finner en snarlig løsning på problemet, slik at nabolaget kan gå en luktfri framtid i møte.

Jobber med problemet

Teknisk sjef Olav Tandberg ved Nortura Forus forteller at slakteriet er klar over luktproblematikken – noe de også jobber med å forbedre.

– Vi gjorde noen tiltak i 2014 og til dels 2015, og trodde problemene var løst. Men i sommer fikk vi nye henvendelser fra naboer, forteller Tandberg.

Han forteller at slakteriet nylig har skiftet et kullfilter, som er en del av renseprosessen, som grunnet stor slaktepågang denne sesongen ikke hadde like lang levetid som forespeilet. Dette mener Tandberg også kan ha hatt noe å si for luktproblematikken.

– Nytt kullfilter, samt at vi gjør modifikasjoner/bygger om renseanlegget for å få en mer lukket prosess rundt dette med spillvann skal bedre luktproblematikken. Årets slaktemengde har vært vesentlig mer hektisk enn det som var budsjettert og planlagt, sier Tandberg.

Nortura Forus har også foretatt lukttester som for tiden er til undersøkelser. I tillegg går slaktesesongen nå inn i en roligere periode fram til våren og sommeren.

– Det kjøper oss tid til å få fikset dette, sier Tandberg som lover at luktproblematikken tas på alvor hos Nortura Forus.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...