Her planlegges det 80 parsellhager

DYRKES OPP PÅ NYTT: Jostein Olsen fra Sandnes kommune viser fram siste rest av åkerlappene til Varatun gård. Snart skal jordbruksjorden igjen komme til heder og verdighet som parsellhager. Foto: Håvard Ovesen

Snart kan du trolig dyrke dine egne grønnsaker i parseller på Varatun. 
Jostein Olsen regner med at det blir rift om plassene.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

MATAUK: Først må riktignok søknaden om dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene som gjelder for det aktuelle området godkjennes.

– Vi ser for oss å bruke det siste av åkerjorden rundt Varatun gård, sier leder for område 2 i kommunens kulturavdeling, Jostein Olsen.

Han sier at kommunen har merket seg de siste årenes oppmerksomhet rundt kolonihager, andelslandbruk, og bynært landbruk.

– Det gjelder å utnytte de ressursene en har rundt seg. Det bor cirka 24.000 mennesker innen en halvtimes gange herfra, sier han.

Infrastruktur allerede på plass

Nærheten til Varatun gård er helt perfekt for formålet, ifølge Olsen.

– Vi har jo infrastrukturen allerede. Her er det toaletter, og et tun som egner seg utmerket til å holde høst- og vårmarked. I tillegg har vi kurslokaler som parsellantene kan bruke, ivrer han, og legger til at nærværet av ivrige grønnsakdyrkere også vil gagne Varatun gård.

– Aktiviteten det vil generere, gjør at vi kanskje kan ha en åpen kafé i helgene, eller et marked på tunet der parsellantene kan selge eller bytte det de har avlet fram, sier han.

Forventer stor pågang

Olsen regner med de kommer til å bli fulltegnet ganske kjapt. I løpet av høsten kommer kommunen til å kalle inn til et møte, med mål om å danne en parsellforening. Målet er å komme i gang med dyrkingen allerede til neste vekstsesong.

– Vi legger forholdene til rette og håper vi får interesserte som vil etablere en slik forening, sier Olsen.

I og med at grunnen er kommunal, må folk regne med å betale leie for parsellen. Kommunen forbeholder seg også retten til å disponere noen av parsellene selv. Men Varatun gård har lang tradisjon for at leie ikke trenger å betales i kroner og øre. Der blir de minst like glade for dugnadsinnsats. Olsen håper å kunne lede noen grønne dugnadsfingre inn i den sørvendte hagen på gården.

– Da kan vi få et mye finere uteområde, sier han.

Park

Kommunen har fått utarbeidet tegninger som viser at det kan bli plass til rundt 80 parseller på området, og jobber nå med å skaffe midler til å lage en slags park-aktig ramme rundt det hele.

Området er nemlig regulert til friområde. Dermed er det ikke lov å stenge folk ute. Planen er i stedet å legge til rette for oppgruste stier som skal gå på kryss og tvers gjennom området. Det er også snakk om å anlegge en liten salamanderdam.

– Slik håper vi prosjektet ivaretar allmennhetens interesse og at dispensasjonssøknaden vår ikke er problematisk. Det kan bli et veldig tøft og flott område å rusle gjennom, sier Olsen.

Mot ensomhet

Noe av finansieringen skal komme fra helsedirektoratet. Kommunen har nemlig flere prosjekter på gang som skal gi et bedre tilbud til mennesker som, på forskjellige stadier i livet, opplever ensomhet. Et av prosjektene, er parsellhagene. Midlene skal nemlig gå til å gi mennesker med små sosiale nettverk en mulighet til å bygge seg opp større nettverk.
Olsen bruker eksempelet med et eldre ektepar som flytter i leilighet. Så dør kona, og mannen er igjen alene.

– Vi kan tilby en parsell, der han kan bli en del av et fellesskap. En annen gruppe vi ser mot, er innvandrere med små sosiale nettverk. Disse gruppene kan komme inn, enten på vanlig måte gjennom parsellforeningen, eller de kan ha blitt fanget opp av hjelpeapparatet i Sandnes kommune, sier Olsen.

Olsen kaller denne metoden «en vinn-vinn»-situasjon.

– Foreninger og lag ønsker flere medlemmer, samtidig som folk trenger, og ønsker, tilhørighet, sier han.

Varatun gård har 65.000 besøk i året. Olsen tror at med parsellhager i nær tilknytning kan tallet bli enda høyere.

– Vi kan nå en helt ny målgruppe, i tillegg til at det blir et verktøy for andre kommunale institusjoner, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...