Her står omsorgsleiligheter står tomme

STÅR TOM: Denne 70 kvadratmeter store boligen er en av flere som står ledig i Åsheimen borettslag. Styreleder Thomas Stegelvik og styremedlem Ellen Dalen i borettslaget etterlyser bedre retningslinjer for salg og markedsføring. Foto: Trond Eirik Olsen

Mangelfulle retningslinjer gjør salg vanskelig.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2018 kl 12:46

OMSORGSBOLIGER: Mindre etterspørsel og strenge vedtekter gjør at Åse-
heimen borettslag sliter med å få solgt rimelige omsorgsboliger. Nå etterlyser de nye og klarere retningslinjer
for markedsføring og salg.

– Disse boligene må være byens best bevarte hemmelighet. Vi snakker om flotte og topp moderne omsorgsleiligheter som i forhold til borettslagets vedtekter er priset under markedsverdi. Jeg er redd mye av grunnen til at vi nå har problemer med å selge bunner i formidlingen. Regelverket gjør at det kun er kommunen som i dag kan omfordele disse boligene og dette gjør igjen at både formidlingen og markedsføringen kan bli noe mangelfull, sier styreleder Thomas Stegelvik i Åseheimen borettslag.

Skepsis hos kjøpere

Åseheimen Borettslag består av 22 omsorgsboliger i Solbakken på Sandved. Av disse 22 eier Sandnes kommune sju, mens de resterende 15 er andelsleiligheter. Av disse andelsleilighetene står i dag fire uten beboere.

– En av leilighetene har stått tom i over ett år. Dette fører gjerne til skepsis hos potensielle kjøpere og mangelfull informasjon gjør gjerne at flere av disse trekker seg ut. Vi har flere eksempler på det, sier Stegelvik og fortsetter:

– I en tid med stigende omsorgsbehov er det trist at så mange flotte omsorgsboliger skal bli stående tomme. Leilighetene er tilrettelagt for og har alt som trengs for beboere med ekstra behov. Åse boas er like ved, og beboere hos oss har tilgang på aktiviteter ved dagsenteret i tillegg til at vi selv kjører mange aktiviteter, sier han.

Ellen Dalen (89) er styremedlem i borettslaget og bor selv i en av omsorgsboligene. Hun skryter av tilbudet og vil gjerne ha flere naboer.
– Jeg har bodd her i flere år og har lite å klage på. Det er høy trivsel hos beboerne og vi har kort vei til både aktiviteter og hjelp om vi skulle trenge det, men vi skulle gjerne hatt flere beboere, sier hun.

– Trenger nye retningslinjer

Stegelvik håper nå at dialog med samordningsenheten i Sandnes kommune skal føre til at man får bedre muligheter til å få formidlet boligene ut i markedet.

– Det er gjerne ikke så mange grep som skal til. Vi trenger nye og klarere retningslinjer som er mer tilpasset en ny tid og situasjonen i boligmarkedet. I dag er det eksempelvis utelukkende folk i hjemmetjenesten i kommunen som står for visningen av leilighetene. Her savner jeg at kommunen gir disse bedre forutsetninger for de som står for visningen, sier han og fortsetter:

– Andre steder har man innført andre retningslinjer. Går man til Stavanger har kommunen eksempelvis gjort avtaler med Bate der de står for markedsføring og visning uten at jeg dermed sier at det er en måte man bør gjøre det på i Sandnes.

Mindre behov

Leder Gunn Vignes i Samordningsenheten i Sandnes kommune forstår godt frustrasjonen hos borettslaget. Hun mener imidlertid at svært mye av problemet med tomme boliger bunner i at det i dag er mindre behov for omsorgsleiligheter.

– Tidligere år har vi hatt ventelister på omsorgsboliger i kommunen, det har vi ikke lenger. Kommunen har nå flere ledige boliger der det heller ikke er snakk om innskudd. Flere omsorgsboliger ligger også i sentrum og mange fortrekker en slik plassering. Det er også strenge restriksjoner for hvem som kan få tilbud om å flytte inn, sier hun og fortsetter:

– Vi er imidlertid i nær dialog med både Åseheimen borettslag, Bate og andre aktører for å finne mulige løsninger som kan bidra til å løse problemene uten at jeg kan legge fram noe konkret ennå. Vi ønsker å komme borettslagets behov til gode.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...