Historielaget fikk overrakt unik skatt

SKATT: Tirsdag fikk Sandnes Historielag overrakt to fulle dokumentvesker med verdifullt arkivmateriale fra nå nedlagte Sandnes håndverksforening. Fra venstre: Merete Sønsterud i Sandnes Historielag, Njål Vigesdal i Sandnes Historielag, Stein Geir Aase og Inge Geir Stangeland. Foto: Trond Eirik Olsen

Sandnes håndverksforening har spilt en stor rolle i sandneshistorien. Fram til i dag har mye av historikken i foreningen vært bortgjemt. Nå skal den igjen frem i lyset.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

HISTORIE: – Dette er helt fantastisk. Nå skal vi bruke tid på å gå gjennom alt materialet. Selv om jeg har smugtittet litt er jeg spent på hva som finnes her. Jeg regner med at vi vil bruke en del av materialet i form av artikler i Sandnes Historielags årbok eller gjennom ulike foredrag, sier Njål Vigesdal i Sandnes Historielag.

Fulle dokumentvesker

Tirsdag kunne Vigesdal sammen med Merete Sønsterud i Sandnes Historielag motta to stappfulle dokumentvesker med viktig arkivmateriale fra den tidligere håndverksforeningen. arkivmaterialet inneholder møtereferater fra 1906 fram til 1989. Referatene fra de første årene er utført med sirlig håndskrift som på sin spesielle måte også bærer preg av et godt håndverk.

Dokumentveskene ble overrakt av Stein Geir Aase og Inge Geir Stangeland. Sammen med Rune Svarstad har begge hatt roller i den nå nedlagte håndverksforeningen. Den formelle overrekkelsen av arkivet, som har stått hos Rune Svarstad, skjedde som seg hør og bør i historiske omgivelser hos Gann Blikk i Strandgata.

– Det er ikke så veldig mange av oss som var med i foreningen igjen og for oss betyr det mye at dette arkivet nå kommer i rette hender. Derfor vil vi nå gi det til Sandnes historielag. Vi forventer at de ivaretar og bruker materialet på en god måte. Det er viktig at denne historien nå kommer fram i lyset. Sandnes er på mange måter tuftet på håndverkstradisjon, sier Aase.

Framtredende rolle

Håndverksforeningen ble stiftet i 1889 med et klart mål om å skape mer samarbeid og interesse for håndverkets utvikling innen håndverksstanden i Sandnes. Foreningen bestod av aktører fra en rekke ulike håndverksgrener og spilte også en vesentlig rolle i utviklingen av byen fram til 1989.

– Det var en veldig spennvidde i forhold til hvem som var medlem i foreningen. Det har vært både oppturer og nedturer og foreningen spilte også en stor rolle som et rådgivende organ inn mot kommunen, så her bør være mye interessant å ta av, sier Stangeland.

– Jeg vil absolutt karakterisere det materialet vi nå få som en skatt. Rent byhistorisk har det stor verdi og vi har et svært interessant arbeid foran oss i forhold til å gjennomgå alt materialet, sier Merete Sønsterud.

Ifølge Njål Vigesdal vil historielaget levere arkivmaterialet videre etter at de er ferdig med å gjennomgå det.

– Arkivenes hus på Ullandhaug kan være aktuelt. Det samme er Jærmuseet. Dette er institusjoner som begge vil kunne ha stor interesse av å få materialet. Vi garanterer i alle fall at det skal bli godt bevart for framtiden, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...