Historielaget omrokkerer og satser

NYE TIDER: Daglig leder Merete Sønsterud og styreleder Ståle Julius Olsen forteller om flere endringer i Sandnes historielag. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Merete Sønsterud er ny daglig leder og nesten hele årbokredaksjonen er ny. Sønsterud og styreleder Ståle Julius Olsen forteller om en svært aktiv høst for Sandnes historielag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sandnes Historielag har gjort flere endringer i styre og stell. Merete Sønsterud overtar etter Njål Vigesdal som daglig leder. Vigesdal skal fortsatt være en aktiv bidragsyter for historielaget, men ikke som daglig leder, som han har fungert som det siste året.

Sønsterud er mangeårig styremedlem, men tar nå over stafettpinnen som daglig leder i tillegg til kasserer- og redaksjonssekretærvervet.

– Jeg er utdannet siviløkonom, men fikk i voksen alder virkelig sansen for historiefaget som jeg har tatt mastergrad i, forteller hun.

Streamer møtene

Sandnes historielag har gjennom våren og høsten flere møter på Vitenfabrikken med et nytt lokalhistorisk tema for hvert møte.

Og så populære er møtene at det ikke er plass til alle som ønsker å se.

– Derfor startet vi i fjor å sende møtene live på video. I kafeen utenfor auditoriet i Vitenfabrikken rigger vi til for at de som ikke får plass kan se møtet på video mens det pågår. Det er også mulig å se møtene live hjemmefra eller i opptak når du selv måtte ønske det, forteller styreleder Ståle Julius Olsen.

– Særlig januar-møtet vårt i år, da tidligere ordfører Jostein Rovik skulle fortelle om sin oppvekst og sine minner, var godt besøkt. Det ble raskt fullt både i auditoriet og i kafeen utenfor. Vi skal fortsette å streame møtene fra Vitenfabrikken på video, legger han til.

Økende interesse

Lite tilsier at interessen for arbeidet til Sandnes historielag skal avta. Historielaget er fortsatt i vekst og teller i dag 483 medlemmer.

Ett av mange høydepunkter for disse og andre lokalhistorisk interesserte, er årboken som gis ut hver høst.

I november kommer årbok nummer 21 i rekken. Men fra årbok nummer 20 til 21 er nesten hele redaksjonen byttet ut.

– Mange har bidratt til årbøkene i mange, mange år og følte nok tiden var inne for å be om avløsning. De er fortsatt med og bidrar med innspill og ideer, men nesten hele redaksjonen er ny, forteller Sønsterud som selv bidrar med flere artikler til høstens kommende årbok.

Innholdet kan de naturlig nok ikke røpe, men lover at også den kommende årboken er fylt med mye godt lokalhistorisk innhold.

Overvintret på Svalbard

Høstens første møte i historielaget er førstkommende mandag.

Da skal Jan-Petter Stangeland og Roald Kvammen fortelle om da sistnevnte ufrivillig måtte overvintre helt alene på Svalbard vinteren 1947-1948.

– Dette skjedde for over 70 år siden, men Kvammen er fortsatt en god forteller, sier Olsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...