Historielagets program for våren 2019 er klart

GRØNT TEMA: Gandalens planteskole ble etablert av Peder Severin Sandved i 1920. Foto: Sandnes Historielag

Gartnernæringen i Sandnes er tema under årets første møte med historielaget.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

HISTORIE: Årets første møte i Sandnes Historielags regi blir holdt førstkommende mandag på Vitenfabrikken.

– Tema blir gartnernæringen i Sandnes. Det er en god anledning til å bli bedre kjent med det som en gang var en betydelig del av næringsgrunnlaget i Sandnes. Det er også en anledning til å forberede seg mentalt til at det går mot lysere tider og at våren om ikke lenge kommer dette året også, sier styreleder i Sandnes Historielag, Ståle Julius Olsen.

– Vi får høre Jonas Schanche Sandved, Målfrid Takle Folkvord og Aksel Gilje-Sørnes fortelle historien om denne sektoren innen næringslivet i Sandnes/Høyland. Jonas er oldebarn av Samuel J. Sandved, grunnleggeren av Sandved planteskole og Sandved havebruksskole. Målfrid har gjort viktige oppgraderinger av den tidligere Gandalens planteskole og Aksels familie, Gilje-Sørnes, har i mange år drevet planteskole og gartneri på Sandved etter at de kjøpte Gandalens planteskole, sier Olsen.

Flesteparten av årets møter blir holdt på Vitenfabrikken. Den 12. juni blir det kulturhistorisk vandring i Sandvedparken og i hagen til Jonas Schanche Sandved. Det blir det siste møtet før sommeren.

Program vår 2019:

  • Mandag 14. januar kl. 19.00 på Vitenfabrikken: Planteskoler, hagebruksskoler og gartnerier i Sandnes. Den gangen vi var størst i grønn sektor.
  • Mandag 4. februar kl. 19.00 på Vitenfabrikken: Slutten på teglverksindustrien i Sandnes. Med film fra Sandnes Tegl før produksjonen ble innstilt. Jakob Wiig-Hansen gir et historisk tilbakeblikk, mens siste driftsleder Alv Harry Andersen og siste daglig leder Arild Olsnes, redegjør for produksjonen og driften i sluttfasen.
  • Mandag 4. mars kl. 19.00 på Vitenfabrikken: Årsmøte og kåseri om jærsk humor.
  • Fredag 15. mars kl. 10.30 på Mossiges Minde: Njål Vigesdal med «Bilder og små historier fra Sandnes i gamle dager».
  • Mandag 1. april kl. 19.00 på Vitenfabrikken: Signe Nijkamp: med «Min ferd gjennom psykiatrien fra 1970 til i dag».
  • Søndag 26. mai - Sommertur til Julebygda: Bli med på tur og bli kjent med Julebygda i fortid og nåtid. Årets sommertur er et samarbeid med Julebygda Historielag. Detaljert program og opplysning om pris sendes ut sammen med årsmøtepapirene.
  • Onsdag 12. juni: Kulturhistorisk vandring i Sandvedparken og i hagen til Jonas Schanche Sandved. Oppmøte kl. 18.00 på parkeringsplass v/Brueland barnehage.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...