Sandnesposten A/S

Hommersåk-par svarer for grove narkotikalovbrudd

Risikerer over seks års fengsel

STOR SAK: Unni Byberg Malmin taler med forsvarsadvokat Ørjan Eskeland. Håkon Pinderød Eliassen til høye representerer mannen i saken, mens Eskeland på sin side forsvarer kvinnen. Foto: Frode Olsen

Hommersåk-paret som står tiltalt for grove narkotikalovbrudd erkjente begge straffeskyld da rettssaken mot dem startet mandag 15. Mai. Mannen i forholdet la seg fullstendig flat i retten da han forklarte seg.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2017 kl 15:41

Paret fra Riska er under tiltale for lovbrudd med en strafferamme på over seks år i fengsel. Saken som startet 15. mai, vitner om grov narkotikavirksomhet fra begge parter. I tillegg skal paret stå til rette for bæring av våpen, salg av narkotika og tyveri.

Den 28 år gamle mannen fra Hommersåk sa seg skyldig alle punktene i de mange tiltalepunktene mot han.

Ransakelser i leiligheten paret bodde i på tidspunktet, førte til funn av nesten 2,2 kilo amfetamin. I samme aksjon fant politiet også 223, 89 gram cannabis sativa. Politiet fant også nesten 3,2 kilo hasj, 32 milligram flytende amfetamin, 2,38 gram av en blanding mellom amfetamin, kokain og MDMA.

– Det gikk fullstendig over stokk og stein. Jeg kjøpte stoffet for mellom 150.000 og 170.000 kroner uten at min samboer visste om dette. I tillegg skulle jeg betale ytterligere 75.000 kroner. Årsaken til det store kjøpet er at jeg ikke ønsket å drive rundt i miljøet for å kjøpe doser, sier han.

Traff hverandre på rehab

Paret traff hverandre etter at begge hadde vært på rehabilitering i 2013. De første årene klarte de seg fint uten rusmidler, men av ulike årsaker begynte de å ruse seg igjen.

– Det ble jo litt sånn om helgene, men avhengigheten overtok. Jeg klarte likevel å jobbe ved å bruke fem til ti gram amfetamin daglig. Det samme forbruket hadde jeg vel også i hasj på den tiden, sier han.

I følge mannens forklaring ble ikke samboeren spesielt blid da han kom hjem med det store partiet narkotika i en ryggsekk.

– Sinnet gikk vel over og vi brukte begge narkotikaen jeg hadde kjøpt, sier han.

Kvinnen erkjente delvis skyldig i henhold hovedpunktet i tiltalen. Hun sa seg derimot skyldig i å ha båret to kniver uten aktverdig formål. Kvinnen nektet for mindre forhold i tiltalen som tyveri av en lommebok, men erkjente salg av narkotika.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DOMMER: Tingrettsdommer Edle Endresen har med seg meddommerne Aud-Elin Flister Kristensen og Kåre Magne Gaard når hun skal vurdere bevisene og eventuell straff i saken mot samboerparet som innrømmer store deler av forholdene. Foto: Frode Olsen

Natt til 2. juledag i 2015 ble paret, etter det politiet skal bevise, tatt for å oppbevare store mengder narkotika. Den tiltalte mannen ble observert på en motorsykkel, som denne natten var observert på et åsted. Da politiet konfronterte mannen, oppfattet de at han fremsto som ruset. Det ble også funnet narkotika på mannen etter ransakelse.

Tatt med våpen tidligere

Politiaksjonen avdekket også 2499 tabletter av typen MDMA og 85 tabletter med det narkotiske virkestoffet diazepam.
Mannen som er under tiltale, erkjente også salg av narkotika til det politiet vet å bevise er 15 mennesker av ukjent identitet.

– Jeg kjøpte ikke det store partiet for å videreselge. Det jeg solgte var kun til venner som kom innom. Helt ubetydelige mengder, sier mannen.

Han skal også ha båret våpen uten å kunne forsvare hvorfor, samt kjørt motorsykkel uten førerkort, mens han var påvirket av matamfetamin, LSD, hasj, diazepam og amfetamin. Disse punktene erkjente mannen straffeskyld for i retten.

Politiet fant også en Melior 22 kaliber pistol og ammunisjon, samt en Winchester hagle under aksjonen. Verken våpenet eller ammunisjonen var godkjent med våpenkort av politimesteren.

– Jeg har blitt tatt med våpen tidligere, og kan av den grunn ikke søke om bæretillatelse, sier mannen i sin forklaring.

Hans kjæreste i saken bekreftet på mange måte det samboeren forklarte. På tross av hun ble sinna, aksepterte hun til slutt at narkotikaen ble værende hos dem.

– Da han viste meg hva han hadde kjøpt ble jeg sint som et lemen, men gikk vel over. Jeg har også brukt av narkotikaen, sier hun i retten.

Kvinnen kom også hjem da politiet var i ferd med å ransake leiligheten da det største beslaget ble gjort. Da bar hun også narkotika i jakken hun hadde på seg.

– Jeg viste politiet det stoffet jeg hadde på meg umiddelbart. Det var ikke noe poeng i å lyve. Vi var tatt med buksene nede. Jeg brukte nok mellom fem og ti gram amfetamin til dagen i den perioden, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AKTOR OG FORSVARER: Håkon Pinderød Eliassen hilser på påtaleansvarlig Unni Byberg Malmin i forkant av rettssaken. Foto: Frode Olsen

En av politimennene som ransakte leiligheten fortalte at de hadde med seg nøkler som dagvaktene hadde fått tidligere på dag. Samt en garasjeåpner. Da de ankom stedet gjemte de politibilene i garasjen. De banket først på, men da ingen åpnet gikk de inn i leiligheten. Betjentene fant umiddelbart rundt en kilo amfetamin i den ene fryseskuffen til kjøleskapet.

– Bare er slikt funn er overraskende stort for oss på ordensavdelingen. Det gikk heller ikke lang tid før vi fant ytterligere et kilo amfetamin pluss et kilo tabletter i en sekk som sto tilfeldig plassert. Vi fant også hasj i en safe, sier politimannen.

I det politiet ransakte leiligheten kom den saksøkte kvinnen hjem. Politiet ante noen ville komme, fordi det befant seg en hund i leiligheten da de ankom.

– Av den grunn skrudde vi lyset ned da vi undersøkte leiligheten. Da kvinnen låste opp døren, ble hun pågrepet av oss. Da hadde hun en håndgranat i vesken. Kvinnen bar også på rundt 1000 Exanor-tabletter, sier politimannen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...