– Høyre må vise mer samarbeidsvilje

FAST TAK: Varaordfører Pål Morten Borgli holder godt fast i gauken og han ser ingen umiddelbare behov for å skifte politiske samarbeidspartnere. Foto: Trond Eirik Olsen

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) stenger ikke døren helt for frieriet fra Høyre, men er klar på at det i dag «er mye grums som må slettes» dersom en ny flertallskoalisjon skal se dagens lys i Sandnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2017 kl 13:15

POLITIKK: – Dørene våre har aldri vært stengt, men du får ikke meg til å si at vi nå bare venter på at Høyre skal komme med en invitasjon som vi finner god nok til å sikre en borgerlig konstellasjon i neste periode. Vi har hatt seks gode år i samarbeid med Ap og Sp, og har styrt byen godt, sier varaordfører Pål Morten Borgli (FrP).

Les også: Høyre vil opp fra asken

– Satt seg selv på sidelinjen

Varaordføreren forstår godt at Høyre sliter med tanken på nye fire år i opposisjon fra 2019. Borgli har merket seg at leder Guttorm Stangeland i Sandnes Høyre ivrer for en borerlig styringskoalisjon med Høyre/Frp/KrF og Venstre etter kommunevalget i 2019, men han lover ingen snarlige endringer i de politiske maktforholdene.

– Jeg forstår at det kan bli frustrasjon i et parti som må stå på sidelinjen etter å ha vært vant med å ha hånden på styringsrattet. De har store utfordringer foran seg, men slik jeg ser det har partiet selv satt seg på sidelinjen. At Høyre etter valget i 2007, som ga et solid flertall for Høyre og Frp, valgte å søke andre «venner» etter at vi følte at vi hadde en god løsning på plass, var ingen kime til videre samarbeid uten at vi derved skal henge oss for mye opp i fortiden, sier han og fortsetter:

– Valget i 2011 endte med at vi gikk i koalisjon med Ap, Sp, SV og Pp. Seks år senere samarbeider vi fremdeles svært godt med Ap og Sp. Vi har fått en styringskoalisjon som jobber godt for å finne gode løsninger og samtidig er opptatt av byen og det å bygge identitet. Velgerne har vist at de er fornøyd, vi har fått mye til og dette har gaukene sett. Det skal også mye til for å bryte opp noe som har vist seg å fungere.

– Ikke samarbeidssøkende

Statsviter Einar Kristoffer Brandsdal uttalte denne uken at Høyre i langt sterkere grad burde søke samarbeid snarere enn å stadig vippe mot uenighet dersom partiet skal ha muligheten til å gjenvinne posisjon i Sandnes. Han mener partiet har en lang vei å gå dersom de skal bryte opp dagens styringskoalisjon. Borgli sier at han langt på vei er enig i konklusjonen om at Høyre viser for liten samarbeidsvilje.

– Jeg oppfatter ikke Høyre i dag som spesielt samarbeidssøkende, jeg føler også at partiet i flere saker fremmer en politikk lokalt som ikke er helt i tråd med partiets linje, sier han og nevner bompenger og eiendomskatt på verk og bruk som eksempler.

– Høyre kan vri og vende på dette, men partiet har i sine budsjettforslag gått inn for eiendomsskatt på verk og bruk. Jeg oppfatter også at Sandnes Høyre var en pådriver i bystyret i spørsmålet om økte bompengesatser mens vi lenge har sagt at nok er nok, sier han og fortsetter:

– Den veien som Høyre valgte i debatten om sammenslåing med Stavanger var heller ikke heldig. Partiet kunne lett bli oppfattet som om de mente at Stavanger var veien å gå og det samsvarer dårlig i forhold til den identiteten som innbyggerne i Sandnes følte.

– Men dere vil ikke være med på Høyres forslag om konkurranseutsetting av tjenester?

– Vi har inngått en avtale med ansatte i kommunen at vi først skal prøve ut en vei der vi løser utfordringene med innsparing og omorganisering ved hjelp av de midlene man har til rådighet. Dette er ikke snakk om en politisk løsning, sier han.

Negative utspill

Borgli sier at han også reagerer negativt på en del av utspillene fra Høyres bystyregruppe. I siste bystyre var det saken om bygging av boliger i et friområde på Sandved som skapte temperatur. Meningen her var å finansiere nedgraving av høyspentmaster gjennom tomtesalg. Planen har vakt sterke reaksjoner i lokalmiljøet, men ble i bystyret stemt gjennom mot stemmene fra Høyre.

– Her har engasjerte folk, også fra Høyre, gått i bresjen lokalt for å få gjennom en avtale der nedgravingen av høyspentkabler skal finansieres gjennom tomtesalg. Dette er en sak det har vært bred enighet om tidligere og det forundrer meg at Høyre snur slik de nå gjorde. Det er ikke akkurat en invitasjon til samarbeid, sier han.

Lukkede dører

Borgli mener det i dag også er flere bremseklosser i forhold til Høyres ønske om en borgerlig flertallskoalisjon i Sandnes med Høyre/Frp/KrF/Venstre.

– I mine 22 år i sandnespolitikken har jeg aldri opplevd at Venstre og KrF har hatt åpne dører i forhold til samarbeid med oss. Et borgerlig flertall ville vært avhengig av disse partiene, men jeg ser ikke at det er antydning til at disse vil nærme seg, sier han.
Borgli vil ikke svare direkte på om han tar gjenvalg i kommende periode, men har tidligere sagt at han er villig til å stille som ordførerkandidat dersom Frp ønsker det.

– For meg er det viktigste å kunne være med på å videreføre det gode samarbeidet som er nedlagt, og skulle vi havne i den situasjonen at det blir aktuelt er jeg klar dersom partiet ønsker det, sa han like før stortingsvalget.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...