Utvalg for kultur og oppvekst sa nei til profilskole: Høyre skjønner lite av Frp i Skaarlia-saken

GAV BESKJED: Helene Barkved diskuterte med Pål Morten Borgli (Frp) og leder for bydelsutvalget på Austrått, Per-Einar Sæbbe (Ap), da partene møttes i 2016. Nå er hun styreleder for Skaarlia friluftsskole, men får ikke støtte fra kommunens flertallspartier når et gjelder planene om privat friluftsskole i området.

Planlagte Skaarlia barneskole med tilhørende flerbrukshall har som mange kjenner til blitt utsatt til 2023. Interesseorganisasjonen Skaarlia friluftsskole AS har søkt Utdanningsdirektoratet om å drive en privat profilskole. Søknaden støttes ikke av posisjonspartiene i Sandnes kommune.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2017 kl 22:25

Innbyggerne i og rundt Skaarlia var ved flere anledninger i media høsten 2016. Foresatte og andre med interesse for den planlagte barneskolen i området, aksjonerte og kjempet ved flere tilfeller en politisk kamp for å få posisjonspartiene i Sandnes til å snu avgjørelsen om å utsette skolen til 2023.

Det hele toppet seg da noen fra Skaarlia hang opp en diger plakat hjemme i nabolaget til ordfører Stanley Wirak.

Helene Barkved er styrelder for relativt nyetablerte Skaarlia friluftsskole AS. Hun forteller at de har levert en svært gjennomarbeidet søknad om å drive en profilskole i området. Det svaret får de av Utdanningsdirektoratet innen februar 2018.

– Innholdet i skolen må være vesentlig annerledes enn hva den offentlige skolen kan tilby. Skaarlia friluftsskole legger den alminnelige læreplanen fra Kunnskapsløftet, 2006, til grunn. I tillegg vil skolen ha en utvidet profil der friluftsliv og nærhet til naturen integreres i undervisningen. En profilskole drives privat med solide offentlige tilskudd, og og må derfor oppfylle strenge betingelser.Skolen må ta inn de som melder seg og kan kun ta betalt beskjedne skolepenger, sier Barkved til Sandnesposten.

Kommunen som høringsinnstans

Utdanningsdirektoratet benytter Sandnes kommune som høringsinnstans, og da saken var oppe til debatt i Utvalget for kultur og oppvekst, ønsket Høyre, KrF og Venstre at kommunen skulle gi en positiv innstilling til Utdanningsdirektoratet. Gjennom Kjell Haavard Thrane Høie (V) la partiene fram følgende forslag til vedtak:

– Sandnes kommune stiller seg positiv til etablering av en grunnskole etter friskskoleloven. En slik skole vil være et godt supplement til den offentlige skolen. Etableringen av Skaarlia Friluftsskole vil bidra positivt i nærmiljøet, og kunne gi tilbud til elever med behov som kan være krevende å imøtekomme innenfor rammene til den offentlige skolen, sier forslaget.

Det ble nedstemt av posisjonspartiene så det sang. Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet ønsker ikke denne type skoledrift i Skaarlia velkommen.

Leder før Høyre i Utvalget for kultur og oppvekst, Guttorm Stangeland, fatter lite av Fremskrittspartiets negative holding til søknaden.

– Fra regjeringshold er det fattet vedtak og det skal legges til rette for drift av flere slike skoler i Norge. På nasjonalt plan har Frp uttalt at de er sterkt for flere private skoler. Da forundrer det meg veldig at partimedlemmene i Sandnes kommune ikke velger og å sette politikken ut i praksis, sier Stangeland.

Heier på innbyggerne

Høyrepolitikeren sier han heier på søknaden og innsatsen de engasjerte innbyggerne i Skaarlia viser. Han skjønner godt frustrasjonen.

– Jeg forstår dem veldig godt. Det bor mange barn i området som må på skolen utenfor sitt nærområde. Høyre har på mange måter forsøkt å løse denne situasjonen, og da varaordfører Pål Morten Borgli var på befaring i nabolaget, uttalte han selv at innbyggerne måtte engasjere seg i saken. Jeg tror Skaarlia friluftsskole ville blitt en berikelse for læremiljøet i kommunen. Frp er jo pådrivere for flere private skole, men i denne saken snur de seg i en annen retning og det hele virker ubehagelig, sier Stangeland.

Varaordfører Pål Morten Borgli fnyser av Stangelands utsagn. Frp-politikeren lovpriser engasjementet fra innbyggerne, men mener at søknaden om opprettelse og privat drift av Skaarlia friluftskole kommer som frustrasjon av tidligere utsettelse.

– Det er veldokumentert at befolkningsveksten i området har flatet ut og at ledig kapasitet ved andre skoler er årsaken til utsettelse av Skaarlia skole. Jeg skjønner skuffelsen, men søknaden om oppstart av friluftsskole i et spesifikt område av en bydel, ganger ikke Sandnes som kommune totalt sett. Dersom posisjonspartiene skulle sagt ja til alle forslag fra Høyre, ville det tatt 30 dager før vi ble satt under økonomisk administrasjon av fylkeskommunen. Jeg støtter fullt ut at Frp-representantene i Utvalget for kultur og oppvekst har gjort en god vurdering i denne saken, sier Borgli.

Samtidig påpeker varaordføreren at han er for flere private skoler.

- Jeg har stor sans for akkurat den muligheten, og møter når som helst Guttorm Stangeland til debatt omkring temaet privatisering. I tillegg er jeg glad for at folk engasjerer seg. Uten det ville langt mindre skjedd i de ulike bydelene. Vi skal uansett bygge skole i Skaarlia på et senere tidspunkt, sier han.

Leder for Skaarlia Friluftskole AS, Helene Barkved, sier hun ikke ønsker å kommentere hvorfor Frp i denne saken tilsynelatende ikke støtter opp om egen politikk. Tross negativt høringssvar fra Sandnes kommune er hun likevel optimist.

- Vi har levert en grundig og veloverveid søknad til Utdanningsdirektoratet som blir besvart før mars 2018. Jeg tror den står sterkere enn kommunens anbefaling i saken, sier Barkved.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...