Høyst uvanlig seanse under bystyremøtet

Tre politikere måtte pent møte på gangen

PÅ GANGEN: Som følge av et smutthull i regelverket måtte Stanley Wirak, Thor Mange Seland og Pål Morten Borgli møte Skaarlia-representantene på gangen midt under bystyremøtet. Foto: Frode Olsen

Skaarlia-foreldrene som mandag møtte til bystyremøtet nøyde seg ikke med å stille innledende spørsmål. De benyttet seg av en eldgammel regel som førte til at ordføreren og andre politikere måtte møte foreldrene på gangen for en samtale. Dette skjedde midt under budsjettdebatten.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2016 kl 18:42

Aldri før i moderne har bystyret blitt stilt overfor en lignende situasjon som tilfellet var under bystyremøte mandag. Grasrotbevegelsen opplyste at de var å anse som en sendenemnd, og i så måte hadde rett til å legge frem sitt budskap på gangen.

Bystyret valgte å ta hensyn til regelverket. Stanley Wirak foreslo at Thor Magne Seland (H), Pål Morten Borgli (Frp) og seg selv skulle gå ut for å høre på budskapet fra de fire representantene fra Skaarlia og Kleivane.

– Jeg hadde ikke hørt om sendenemnd tidligere. Men jeg har fått en forståelse av at dette var brukt i gamledager da folk kom reisende fra bygdene til fots eller med hest og kjerre. I dag har vi erstattet dette med muligheten for å stille til åpen spørretime og andre tiltak. I og med at regelen ikke er fjernet så møter vi dem, sier Seland.

Klar tale

På gangen ble stemningen fort stram. Da Tore Tysdal ville høre hva ordføreren mener om at Sandnes tomteselskapet i lang tid har reklamert for at skole skal bygges, fikk han klar beskjed.

– Vi har tatt hensyn til regelen om sendenemnd. Vår oppgave er å overbringe deres buskap til resten av bystyret. Jeg er ikke her for å svare på spørsmål, sier Wirak.

Samtidig benyttet ordføreren anledningen til å mene noe om truslene med sivilt søksmål mot kommunen.

– Jeg ser dere kanskje vil gå til sak mot kommunen, men det er ikke Sandnes kommune og bystyret som har solgt eller reklamert i disse prosjektene. Det er utbygger, Kruse Smith, og tomteselskapet, sier Wirak.

Mener kommunen bærer ansvar

Representantene parerte kjapt med at kommunen eier tomteselskapet og får mottar fra overskuddet, uten at de etter deres mening fikk et fullgodt svar på dette. Foreldrene argumenterte også med at Annelin Tangen sitter som styreleder i tomteselskapet, samtidig som hun er gruppeleder for Ap.

– Dere må ta dette opp med dem det gjelder. Hvis dere mener at dere har en god sak mot tomteselskapet eller andre, så må dere gjerne forsøke å vinne gjennom med et søksmål. Jeg har snakket med kommuneadvokaten, som er klokkeklar på at dere ikke har noen sak i så måte, sier Wirak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DISKUSJON: Skaarlia-foreldre fikk legge frem sine synspunkter til tre av byens toppolitikere. Foto: Frode Olsen

Grasrot-foreldrene mener at tallene i skolebehovsplanen er direkte feil. De klarer ikke å finne et eneste sted i rapporten hvor byggefeltet A U 19 er tatt med i beregningene for skolebehovet i Austrått-området.

– Vi fatter beslutninger på bakgrunn av rådmannens vurderinger, og vi har ingen grunn til å tvile på at disse tallene stemmer, sier Pål Morten Borgli.

Han fikk full støtte av Stanley Wirak.

– Skolebehovsplanen og tallene er trippelsjekket og kvalitetssikret i alle bauger og kanter. Vi gjør alltid nye vurderinger hvert år. Det skal vi også gjøre i fremtiden. Vi vurderer behovet på nytt ved neste anledning. Slik er det alltid, og det finnes mange eksempler på at skoler eller andre institusjoner er blir utsatt. Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av befolkningsutvikling og tøff kommuneøkonomi. Vi skal ikke bygge en ny skole når behovet ikke finnes, sier han.

Ba om privatlivets fred

Stanley Wirak ga på alle måter også klar beskjed om at fremgangsmetodene til de hardt kjempende foreldrene har krysset en linje han liker dårlig.

– Jeg ber dere om å la privatlivet vårt være i fred. I helgen teppebombet dere På Morten Borgli med meldinger. Dere har vært på døren hans, og på mitt tun. Jeg ber dere pent om å bruke de politiske kanalene som er mulige. Sist dere ba om et møte fikk dere ja på direkten, sier han.

Da partene returnerte til bystyresalen redegjorde Thor Magne Seland for budskapet til sendenemnda fra Skaarlia. Varaordfører Pål Morten Borgli presiserte overfor salen og rådmann Bodil Sivertsen - at innbyggerne mener tallene i skolebehovsplanen er feil.
Siste ord er neppe sagt i denne sammenheng.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...