Hun mener eldre fratas førerkortet for lett

ØNSKER ENDRING: Når Ann Marie Bertelsen fyller 80 år i november må hun til fastlegen for å avlegge kognitive tester for å utelukke demens. For Bertelsen, som er dyslektiker, er de kognitive testene utfordrende. Hun frykter mange eldre mister førerkortet uten at de har utviklet demens. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Ann Marie Bertelsen gruer seg til hun blir 80 i november. Da må hun nemlig til fastlegen for å fornye førerkortet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2019 kl 21:37

– Vi er nok alle enige om at mennesker med demens ikke har noe bak et bilratt å gjøre. Men i dag er det mange eldre som mister førerkortet sitt på feil grunnlag, sier Ann Marie Bertelsen fra Hommersåk.

Hun sikter til dagens ordning hvor eldre som ønsker å fornye førerkortet etter fylte 75 år må gjennomgå en helsetest hos fastlegen. I helsetesten inngår både medisinske undersøkelser og kognitive tester.

Bertelsen selv fyller 80 år i november og må da til fastlegen for å avlegge ny helseattest for å fortsatt få lov til å kjøre.

Det gruer hun seg til.

For i tirsdagens utgave av Sandnesposten hadde Bertelsen et leserinnlegg på trykk hvor hun rettet søkelyset mot dagens praksis. Hensikten med testene er å utelukke demens. Men Bertelsen mener mange eldre mister førerkortet sitt uten å egentlig ha et snev av demens.

– I åtte år kjørte jeg taxi. Men jeg er dyslektiker og da legen kom med rebusoppgaver og stoppeklokke, fikk jeg hele barndommen i hodet og kjente blodtrykket helt opp i ørene. Jeg fikk diagnosen ordblind da jeg var åtte år. Den har aldri hjulpet meg, men den har heller ikke stoppet meg. For meg er det vanskelig både med tall og bokstaver, de danser hver sin vei. Gangetabellen festet seg aldri til mitt hode, men jeg kan kjøre bil, skrev hun i leserbrevet.

– Bilkjøring eller rebus?

Hun stiller spørsmål ved om rebustester og gangetabeller er den beste måten å avdekke demens på.

– Er det bilkjøring vi holder på med, eller er det hoderekning og rebus? Får jeg spørsmål om å regne eller telle bakover med intervaller på sju, da mister jeg lappen. Hvorfor kan ikke biltilsynet forlange en kjøretime ved mistanke om demens? Dårlige kjøreegenskaper bør være grunn til at vi mister lappen, ikke hoderekning eller alder, skrev hun videre.

Etter leserinnlegget sto på trykk har Bertelsen fått telefoner fra folk som deler hennes meninger.

– Dårlige kjøreegenskaper bør være grunn til at vi mister lappen, ikke hoderekning eller alder, sier hun.

Blir trolig endret

Mye tyder på at dagens ordning kan være på vei bort. I april i fjor fikk Helsedirektoratet og Vegdirektoratet i oppdrag av Samferdselsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet å se på alternative løsninger til dagens ordning. De to direktoratene foreslår nå å heve aldersgrensen for helseattesten fra 75 til 80 år.

I kjølvannet av forslaget har det begynt å skje ting også politisk.

– De er redde for å miste førerkortet om de svarer feil på testen. Denne unødvendige frykten kan vi fjerne ved at vi følger etter andre naboland, og dropper den kognitive testen, har Frps Sylvi Listhaug uttalt overfor VG.

Både Listhaug og Morten Stordalen, som er samferdselspolitisk talsperson fra Frp, uttaler at testen bør fjernes og at en vanlig helsesjekk bør være mer enn godt nok.

– Som for eksempel test av syn og blodtrykk. Den kognitive testen har ingenting med bilkjøring å gjøre. Når flere land i Europa har fjernet samme test, forventer vi at Norge kan gjøre det samme. For Frp er det viktig å gjøre hverdagen enklere, da må vi slutte med slik type testing, sier Listhaug til VG.

De signalene er Bertelsen på Hommersåk svært glad for å høre.

– Det virker som det er en endring på gang. Det er i så fall veldig bra, sier hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...