Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Hun mener sandnesdialekten er i endring

DIALEKTINTERESSERT: – Det er lett å starte og føre en samtale om sandnesdialekten. Alle har en mening om den, sier Grethe Rasmussen som i 2002 skrev hovedoppgave i norsk om sandnesdialekten. Foto: Andreas Kydland

Sandnesdialekten er i endring, særlig hos de yngste. Det mener Grethe Rasmussen fra Austrått som i 2002 skrev hovedoppgave om sandnesdialekten.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 01.09.2017 kl 19:15

Er dialekten vår i endring? Og finnes det i det hele tatt en sandnesdialekt? Og brukes den i så fall forskjellig av unge og voksne?

Vi stilte spørsmålene til Grethe Rasmussen fra Austrått som i 2002 skrev hovedoppgave i norsk ved universitetet i Bergen om nettopp sandnesdialekten. Der stilte hun spørsmålet «Sandnesmålet – finnes det?». Rasmussen jobber i dag som lærer og underviser i blant annet norsk ved Sandnes videregående skole.

Gjennom sitt arbeid med hovedoppgaven tilbake i 2002, samlet hun en gruppe informanter bestående av 20 personer på 18 år, og 12 personer i alderen 40 til 80 år. Felles for dem alle var at de var oppvokst i Sandnes og at minst én av foreldrene også er oppvokst i Sandnes. Svaret fra folk hun snakket med i forbindelse med hovedoppgaven var at Sandnes definitivt har sin egen dialekt.

Informantene til hovedoppgaven ble stilt flere spørsmål som skulle gi svar på hvordan de bruker dialekten. Ville informantene si «jente» eller «jenter», for eksempel?

De unge endrer

– Forskjellene på hvordan vi bruker sandnesdialekten var ikke så stor som jeg hadde trodd, forteller Rasmussen

– Enkelt forklart, så jeg den gangen at vi særlig blant de unge ser en utvikling hvor flere bruker r-endinger. Som for eksempel «jenter» i stedet for «jente». R-endinger er mer typisk stavangerdialekt og standardnære talemål. Likevel hadde jeg trodd r-endingene blant unge skulle være større enn de var. Men utviklingen tyder på at r-endinger blant unge i Sandnes blir mer og mer utbredt, sier hun.

– Skyldes det at vi påvirkes av Stavanger i nord? Eller er det standardnære talemål som sakte men sikkert sniker seg inn i dialekten vår?

– Det er vanskelig å konkludere med at det er stavangermålet som brer seg, for måten sandnesdialekten blir påvirket, kan komme fra mange plasser. Dessuten vil mange av innflytterne til Sandnes ha trekk fra mer standardnære talemål, uansett hvor de kommer fra, sier hun.

Hun understreker at det er 15 år siden hun skrev hovedoppgaven og sier hun håper noen forsker mer på hvordan sandnesdialekten i dag påvirkes av mye innflytting over flere år.

Regionale dialekter

Og nettopp innflyttere er det mange av i Sandnes. En solid andel av den eksplosive befolkningsveksten i Sandnes de siste årene skyldes nettopp innflytting til kommunen.

– Hvordan påvirker det sandnesdialekten?

– Blant annet ser vi at de bløte konsonantene er på vei til å forsvinne hos de unge. De sier «kjøtt» i stedet for «kjød» og «pepper» i stedet for «pibbar». Dette ser vi imidlertid enda sterkere på Sørlandet hvor det har vært aksjoner for å beholde de bløte konsonantene.

Innflytting og det faktum at vi mennesker flytter mer på oss enn tidligere har gjort sitt til at sandnesdialektens særpreg fra bydel til bydel i dag er mer eller mindre utvisket.

– I oppveksten kunne du høre på en person om vedkommende var fra Lura, Ganddal, Austrått eller Sviland. I dag er det få av de forskjellene igjen, sier hun.

– Hvor er vi på vei?

– Jeg tror vi er på vei mot større regionale dialekter. Om 50 år tror jeg det vil være vanskeligere å skille sandnesdialekten fra resten av distriktet, sier Rasmussen.

Til historielaget

Dialekt er identitet, og mange har sterke meninger knyttet til hvordan bestemte ord og uttrykk skal uttales.

I høst skal Rasmussen snakke nærmere om sandnesdialekten når hun stiller på Sandnes Historielags julemøte 4. desember.

– Der skal jeg spille av noen gamle radioopptak hvor folk snakker på sandnesdialekt om gamle dager, som jeg igjen skal kommentere. Jeg regner med mange der vil ha meninger om hvordan sandnesdialekten utvikler seg, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...