Sandnesposten A/S

Hun ønsker forbud mot heliumballonger

ØNSKER FORBUD: Cathrine Fuglestad (MDG) legger i neste bystyremøte fram en interpellasjon hvor hun argumenterer for et forbud mot salg av heliumballonger 17. mai. Foto: Andreas Kydland

Cathrine Fuglestad (MDG) håper det blir forbudt å selge heliumballonger i Sandnes på nasjonaldagen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2017 kl 06:36

– Ved spesielle anledninger, som for eksempel 17.mai, selges det fargerike heliumballonger til barnefamilier. Mange av ballongene blir dessverre mistet. Denne plasten ender etter hvert opp ute i havet eller oppe i fjellheimen som søppel. Ballonger som havner i havet kan bli spist av hvaler eller større fisk. Mindre fragmenter blir spist av fugler. Vi vet at denne type plast varer svært lenge, den brytes aldri helt ned, men vil etter hvert slites i stykker og forvitre til mikroplast.

Det er budskapet i interpellasjonen Cathrine Fuglestad fra Miljøpartiet De Grønne legger fram i neste bystyremøte.

Andre kommuner har innført forbud

MDG-representanten viser i interpellasjonen til at kommuner som Porsgrunn og Skien allerede har innført et slikt forbud og håper Sandnes følger etter.

– Vi vet nå at disse små partiklene binder til seg giftige stoffer. Noe havner også inn i næringskjeden og kan komme på våre egne middagstallerkener. Forskere advarer nå om at det innen 2050 kan bli mer plast i havene enn fisk. I dette perspektivet bør
vi stille spørsmål om vi ønsker dette. Et godt eksempel på bruk og kast-samfunnet. Alle bør bidra til å redusere forsøplingen av vår klode, heter det videre i interpellasjonen fra Fuglestad.

Den døde valen

Hun viser til at mange har fått øynene opp for plastproblematikken etter den mye omtalte, døde valen som ble funnet med over 30 plastposer i magen.

– Nå er det viktig at vi politikere tar nødvendige grep. Det er også vesentlig å påpeke at helium er et grunnstoff det er sterkt begrensede mengder av. Det er viktig blant annet innen medisin og forskning. Mange er nå bekymret for at det skal bli mangel på
dette grunnstoffet i framtiden. Dette i seg selv er en god nok grunn til å unngå unødvendig bruk av helium, skriver Fuglestad videre i interpellasjonen.

– Symbolpolitikk

Frps Kristoffer Birkedal, som også sitter i 17. mai-komiteen, tror ikke forbud mot heliumballonger er veien å gå.

– Vi redder ikke verden ved å forby heliumballonger én dag i året. Plastdebatten må likevel tas og jeg ønsker den velkommen, men den vil dreie seg om langt mer enn heliumballonger, tror Frp-politikeren.

Han omtaler forslaget om forbud som symbolpolitikk.

– Jeg er skeptisk til symbolpolitikk som skal få oss til å føle oss bedre, uten at det egentlig gir noen virkning, sier Birkedal, som ikke har tro på noe forbud mot heliumballonger i Sandnes med det første.

STØTTER IKKE: Frps Kristoffer Birkedal støtter ikke forslaget om forbud mot salg av heliumballonger. Foto: Andreas Kydland

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...