Hun skal sjekke om du bruker belte

BELTEKONTROLL: Neste uke skal Trine Villanger, kampanjeansvarleg i Statens vegvesen, Region vest, og resten av kontrollørene sjekke beltebruken på busser på Vestlandet. Foto: Statens vegvesen

Nærmere 190 kontrollører fra Statens vegvesen skal sjekke hvordan det står til med beltebruken på Vestlandet fra og med mandag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Det er i busser der det er et påbud om å bruke belte vi kommer til å kontrollere, sier Trine Villanger som er kampanjeansvarlig i Region vest.

I spørreundersøkelsen som ble gjort høsten 2018 kommer det fram at sju av ti bruker belte i stor grad. Det vil si 73 prosent mot 74 prosent året før. Tall for våren 2018 viser at hele 90 prosent blant de over 60 år bruker belte i stor grad, mens for de mellom 15 og 29 år er tallet bare
56 prosent. Undersøkelsen viser og at ungdom tar oftere buss der det er belte montert.

– Dessverre ser vi at beltebruken går ned, og de eldre er fremdeles flinkere enn ungdom til å feste beltet i bussen. Årsakene kan være mange, men vårt mål er at alle som har mulighet skal feste beltet hver gang. Vi vet at setebeltet redder liv like mye i buss som i bil. I bussen kan konsekvensene bli enormt store, dersom det skjer en ulykke og passasjerane sitter usikret, sier Villanger.

Påbudet om å bruke belte i buss er etter hvert blitt godt kjent. Hele 90 prosent vet at de må bruke beltet der det er montert.
Du bruker beltet for din egen og andres sikkerhet. Riset bak speilet er kontroll og gebyr.

– Ikke alle busser har belte, men bruk det hver gang du kan – det er rett og slett for enkelt til å la være, sier hun.

Villanger sier at i tillegg til alle kontrollene de skal gjøre, vil de også være til stede på bussterminaler i Bergen og Stavanger.

– Forskning viser at kampanjer har effekt når vi gir kontroll og informasjon i kombinasjon. Derfor er det like viktig å treffe folk som bruker buss, og gjøre de medvitende om hvorfor det er så viktig å bruke belte også i buss. Som i fjor, vil vi i år ta med oss elefanten som er et virkemiddel når vi kommuniserer ut budskapet i kampanjen, sier Villanger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...