Hun vil ikke bli frisørelev i Stavanger

LANG REISE: Lise Dybing fra Heskestad (i stolen) mener det er mindre attraktivt for mange sørfra å søke frisørfag når linjen flyttes fra Gand videregående skole. Elev Ida Monge Omland deler Dybings mening. Foto: Andreas Kydland

Flytting av frisørlinjen fra Sandnes gjør at Inger Lise Dybing fra Heskestad tenker seg om en ekstra gang før hun søker seg til frisørfaget.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

FRISØRLINJEN: – Det blir mindre attraktivt å søke når linjen forsvinner fra Sandnes. For min del betyr det enda lenger vei og mer reisetid. Jeg kommer til å tenke meg om en ekstra gang, sier Inger Lise Dybing.

Les også: Frisørlinjen ved Gand legges ned

Torsdag forrige uke var hun én av 15 elever fra VG1 Design og håndverk fra Dalane videregående skole som besøkte frisørlinjen ved Gand videregående skole.
Etter endt VG1 er frisørlinjen ett av valgene elevene har for veien videre. Flere av elevene fra Dalane har frisørfaget høyt oppe på listen over alternativer de har for sitt neste skoleår. Nærmeste alternativ er i dag Sandnes, men som Sandnesposten flere ganger har omtalt er linjen på vei bort fra byen.

Til Stavanger

For til høsten flyttes linjen til Godalen videregående skole i Stavanger.
For Dybing betyr det tog fra Egersund til Paradis i Hillevåg, og buss til Godalen videregående skole, dersom hun søker og kommer inn på frisørfaglinjen.
– Det vil være et stort minus dersom linjen flyttes fra Sandnes, mener Dybing.
Frisørfaget har vært en politisk kasteball lenge. I fjor vedtok fylkestinget å legge ned linjen i Sandnes. Et utvalg mener fagmiljøet styrkes ved å samle linjen ved én skole.

Gode jobbmuligheter

Ida Monge Omland, som selv er elev ved frisørfaglinjen på Gand, støtter Dybing i at det er trist å se tilbudet forsvinne fra Sandnes.

– For min del betyr ikke flyttingen så mye, for jeg får fullført skolegangen min i Sandnes. Men for de som kommer etter meg er det trist. For de som kommer sørfra i fylket, blir skoleveien enda lenger, sier Omland.

Hun sier videre at jobbmulighetene er gode etter endt utdanning ved frisørlinjen.
– Salonger ringer ofte til skolen og forhører seg med tanke på lærlinger. Jobbmulighetene er gode, mener hun.

Men lærer Wenche Bærheim frykter rekrutteringen sørover vil slite framover.

– Jeg frykter frisøryrket taper på flyttingen. Færre sørfra kommer til å søke, noe som betyr færre lærlinger for frisørbedriftene, mener hun.

– Bør avvente

Bærheim legger til at det for tiden pågår et arbeid om å lage et nytt utdanningsløp for design og håndverk på grunn av lave søkertall.

– Til våren skal dette nye utdanningsløpet på høring. Frisørfaget kan få et helt annet utdanningsløp i framtiden. Jeg mener det greieste hadde vært å avventet flyttingen av frisørlinjen for å se hva utfallet av det nye utdanningsløpet blir, men det er opp til fylkeskommunen å avgjøre, mener Bærheim.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...