Huset som brant er 101 år gammelt

HISTORISK: Den 101 år gamle bygningen utgjør en viktig del av kulturmiljøet på Norestraen. Foto: Frode Olsen

Huset i Strandgata som ble overtent torsdag forrige uke ble reist i 1916 og eies av pottemaker Stein Emanuell Simonsen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Viktige kulturminner gikk tapt da et hus ble overtent i Strandgata torsdag. Byantikvar Gro Persson forteller at huset ikke er gradert i høyeste kategori av verneverdighet, men at bygningen utgjør en del av den eldste bebyggelsen i Norestraen-området.

– Huset er av stor verdi for det som utgjør kulturmiljøet på Norestraen. Det er nettopp i Simonsbakken vi finner den eldste bebyggelsen i dette området av byen. Her er kulturen rik på historier tilknyttet bygningene og selve området, sier Persson.

Artikkelen fortsetter under bildet)

UTBRENT: Slik ser det ut på baksiden som vender ut mot toglinjene. Skadene i denne delen av boligen er tilsynelatende mer betydelige sammenlignet med fasaden som vender mot Strandgata. Foto: Frode Olsen

Det er pottemaker Stein Emanuell Simonsen som er oppført som eier av huset. Han er på utenlandsreise, men forteller på telefon at bygningen ble oppført i 1916.

– Det var i sin tid møller Berge fra Hommersåk som fikk anledning til å reise hus på familiens tomt. I og med at jeg er i utlandet har jeg begrenset informasjon, men det er leit at et hus på 101 år kom til skade for å brenne, sier Simonsen.

Slukningsarbeidet tok tid

Det som absolutt ikke burde skje inntraff da det oppsto brann i Strandgata. En svikt i kommunikasjonen mellom brannvesenet og togleder førte til at mannskapet ikke startet slukningsarbeidet mens de kunne. Naboer Sandnesposten har snakket med, forteller at brannmennene ventet i ti minutter før vannet ble slått på.

– Vi reagerte veldig på hvorfor de ikke begynte å jobbe. Noen av oss konfronterte dem. De svarte at de rett og slett ikke kunne starte slukkingen før de var sikre på at strømmen i forbindelse med toglinjene var slått av, sier en av de nærmeste naboene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STRØM OG VANN: Kombinasjonen av de to elementene kunne medført stor risiko for brannvesenet. De måtte vente lenge før de fikk bekreftelsen på at togleder hadde slått av strømtilførselen. Foto: Frode Olsen

Da Sandnesposten kontaktet vaktleder Gaute A Larsen i Rogaland brann og redning, kom det raskt fram at naboene hadde oppfattet en krisesituasjon.

– Dette er en prekær situasjon akkurat nå. Jeg har fått beskjed om at kun avdelingsleder Øyvind Hansen kan uttale seg, sier vaktlederen.

Alvorlig sak

Øyvind Hansen bekrefter overfor Sandnesposten at det skjedde en svikt som førte til ventetiden. Han vil verken avkrefte eller bekrefte at det dreier seg om ti minutter.

– Dette er en stor og alvorlig sak for oss. Akkurat nå vet vi ikke hva som er årsaken til svikten. Det kan være menneskelig feil så vel som det tekniske anlegget, sier Hansen.

Avdelingslederen forteller at Rogaland brann og redning den senere tiden har opplevd tekniske feil på sitt utvarslingsanlegg. Om det var dette som gjenoppsto er for tidlig å konkludere med.

– Vi skal sette oss ned for å finne ut hva som skjedde. Jeg skal høre gjennom lydloggene. Vi må ha en full gjennomgang av systemet for telefoni og nødnett. Vi må finne ut hva som skjedde, og sørge for at det ikke skjer igjen. Trolig vet vi mer mot slutten av uken, sier Hansen.

Etterforskningsleder i Sandnes, Hege Aase Andreassen, forteller at politiet selvsagt etterforsker med full tyngde, uten at brannårsaken foreløpig er avdekket.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...