I år produserer han rundt 1000 juletrær

Men kunstige trær blir stadig mer populære

TRADISJON: Paul Kyllingstad er blant de større produsentene av juletrær i området. Årlig kan hvem som helst hugge sitt eget drømmetre til jul. Foto: Andreas Kydland

Årlig tar flere turen til skogs på Vassvik for å hugge sitt eget perfekte juletre hos produsent Paul Kyllingstad. Men han frykter økt konkurranse fra kunstige juletrær.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.12.2016 kl 14:05

«Du grønne glitrende plasttre» er trolig mer og mer brukt om juletretrenden. For i en hektisk hverdag går stadig flere til anskaffelse av kunstige juletrær som verken lukter, drysser eller råtner bort.

Men flere holder koken som produsenter av tradisjonelle juletrær. Én av dem er Paul Kyllingstad på Vassvik, som er blant de større i området.

Han vet godt at å produsere juletrær verken er en åtte til fire-jobb eller noe som gjøres over et par helger i løpet av året.

– Det er en helårsjobb, sier Kyllingstad, som årlig produserer rundt 1000 juletrær.

Brorparten av produksjonen foregår på idylliske Vassvik. Her finnes juletrær som er klare til hugging og trær som har noen år igjen før de er høye nok til at folk ser syn på dem.

I hele førjulstiden kan hvem som helst finne og hugge sitt eget, perfekte juletre i skogen. I tillegg har Kyllingstad flere utsalgssteder i Sandnes for dem som synes det er greiest å skaffe seg et ferdighugget tre på vei hjem fra julehandelen.

Viktig tradisjon

Årlig selger Kyllingstad et sted mellom 150 og 200 selvhugde trær på denne måten. Flere gjør det hele om til en kjekk førjulstradisjon hvor hele familien vandrer til skogs, gjerne med termos og annet snadder i sekken, for å finne drømmetreet.

Og blant de mange trærne har Kyllingstad både gran, edelgran og fjelledelgran. Lørdager og søndager er det selvbetjening i skogen. Det er ellers mulig å hugge sitt eget tre etter avtale.

Selv mener juletreprodusenten det er viktig å ta vare på de gamle juletradisjonene i en tid hvor stress og kjøpesentre blir stadig mer brukte nøkkelord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKOG: Blant gran, edelgran og fjelledelgraner står store og små, tynne og brede trær klare til årets og kommende julehøytider. Foto: Andreas Kydland

– Førjulstiden handler i dag om å stampe i kø på kjøpesentre. Jeg mener juletradisjonene er viktige, enten man er troende eller ikke. Julen er en viktig høytid med familien, og det å hugge sitt eget juletre i skogen gir en helt annen ro enn jaget som er mange andre steder. Det er trolig en verdifull opplevelse for mange, mener Kyllingstad.

– Hvordan er det perfekte juletreet?

– Folk har veldig variert smak. Noen liker trærne veldig smale, mens andre liker dem bredere. Fjelledelgranen er smalere fra naturens side og trenger ikke så mye formklipp som andre. Den gir også en sitronsøtaktig lukt som mange liker. Det er trær som selger godt hos meg, sier Kyllingdtad.

Over 40 års erfaring

Men bak det perfekte juletreet ligger mye arbeid. Åtte til ti års dyrking, klipping og fjerning av gress som vokser rundt trærne. Det er ikke for hvem som helst.

En stund var det mange som ville prøve lykken innen juletreproduksjon.

– Mange visste trolig ikke hvor mye arbeid som ligger bak, for flere kastet inn håndkleet etter få år, forteller Kyllingstad.

I dag er det en håndfull produsenter igjen, men til gjengjeld produserer de fleste i større volum enn tidligere.

Kyllingstad startet selv i 1974 og har holdt det gående siden den gang.

– Onkel hadde produsert noen juletrær som skulle fraktes til kaien i Sandnes for å lastes ombord på en båt som jeg skulle levere. Jeg opplevde at det kom masse folk som ville kjøpe trærne, så jeg reiste hjem igjen for å hente flere trær som jeg solgte på Ruten. På den tiden var det trolig mellom 10 og 15 juletreselgere på Ruten. Dersom trærne ikke var fine nok, var det få meter til konkurrenten, forteller han.

Hard konkurranse

I dag står det ikke 10-15 juletreselgere på Ruten. Bare Kyllingstad er igjen. Det betyr ikke at ingen andre driver med juletresalg.

– Det er fortsatt flere som selger, men salget har flyttet seg til bydelene. Vi har nok blitt færre og større gjennom årenes løp, mener han.

Én av konkurrentene frykter Kyllingstad likevel mer enn andre.

– Plasttrær blir stadig mer populære. Økonomien er fortsatt ok på juletresalg, men jeg merker at salget går nedover på utsalgsstedene. Mye skyldes at kunstige juletrær blir mer populære. Derfor er det kjekt å se at antall personer som ønsker å hugge sitt eget juletre er stabilt, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...