Ikke forbud mot heliumballonger på nasjonaldagen

IKKE MEDHOLD: Cathrine Fuglestad (MDG) fikk ikke medhold av flertallet da hun i bystyret fremmet forslag om å forby heliumsballonger på nasjonaldagen. Foto: Håvard Ovesen

Cathrine Fuglestad fikk ikke gjennomslag da hun i mandagens bystyre fremme forslag om å forby heliumballonger 17. mai.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BYSTYRE: – Ved spesielle anledninger, som for eksempel 17.mai, selges det fargerike heliumballonger til barnefamilier. Mange av ballongene blir dessverre mistet. Denne plasten ender etter hvert opp ute i havet eller oppe i fjellheimen som søppel. Ballonger som havner i havet kan bli spist av hvaler eller større fisk. Mindre fragmenter blir spist av fugler. Vi vet at denne type plast varer svært lenge, den brytes aldri helt ned, men vil etter hvert slites i stykker og forvitre til mikroplast.

Det var budskapet i interpellasjonen som Cathrine Fuglestad fra Miljøpartiet De Grønne la fram i mandagens bystyremøte.

Forbud i andre kommuner

MDG-representanten viste i interpellasjonen til at kommuner som Porsgrunn og Skien allerede har innført et slikt forbud og håper Sandnes følger etter.

– Vi vet nå at disse små partiklene binder til seg giftige stoffer. Noe havner også inn i næringskjeden og kan komme på våre egne middagstallerkener. Forskere advarer nå om at det innen 2050 kan bli mer plast i havene enn fisk. I dette perspektivet bør
vi stille spørsmål om vi ønsker dette. Et godt eksempel på bruk og kast-samfunnet. Alle bør bidra til å redusere forsøplingen av vår klode, heter det videre i interpellasjonen fra Fuglestad.

- Ikke mulig

Ordfører Stanley Wirak svarte at spørsmålet om å forby heliumsballonger etter hans syn hørte hjemme på på stortinget.

- Dersom vi som kommune ønsker å etablere et generelt forbud mot salg av heliumsballonger på offentlig sted,bør dette etter mitt syn vurderes i forbindelse med revisjon av politivedtektene, sier Wirak i et tilsvar.

Wirak viste også til at han er kjent med at andre kommuner har valgt å innføre et forbud om salg av heliumsballonger 17. mai.

- 17. mai komiteen i Sandnes har tidligere år vurdert spørsmålet om innskrenkninger av bodsalget på et mer generelt grunnlag, og kom da til den konklusjonen at en ikke ønsket å gjøre endringer i eksisterende praksis. Fordeling av slagsplasser og tillatelser for årets 17. mai arrangement er allerede i gang, og det vil derfor ikke være mulig å innføre noen endringer som kan gjøres gjeldende for året arrangement.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...