Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Ingen lovnader til tingretten

LITEN HJELP: Jæren tingrett og sorenskriver Anne Marie Aarrestad kan ikke regne med å få snarlig hjelp fra departementet for å løse problemene med få dommere og lengre saksbehandlingstid.

På tross av varsler om en drift på grensen av det som er forsvarlig, med lengre saksbehandlingstid enn normert i flere saker, får Jæren Tingrett ingen umiddelbar drahjelp fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2019 kl 17:39

JÆREN TINGRETT: Ifølge sorenskriver Anne Marie Aarrestad gjør økonomiske nedskjæringer og flere kommende større saker at Jæren Tingrett nå balanserer på grensen av det hun mener er forsvarlig drift. Årsaken bunner i den såkalte ABE-reformen (avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform) som medførte at Jæren Tingrett i fjor høst mistet en dommerfullmektig. På få år har tallet på dommere og dommerfullmektiger gått fra 12 til 10,5. Ulike tiltak som digitale domstoler har så langt ikke gitt de store gevinstene for tingretten og resultatet er at flere straffesaker med meddommer, som har en normert behandlingstid på 90 dager nå blir berammet til 115 til 120 dager fram i tid. Samtidig er rundt 100 tvistesaker eldre enn normert saksbehandlingstid på 180 dager.

– Konsekvensene av dette er at brukerne vil få et dårligere tilbud og lang saksbehandlingstid øker også risikoen for feil avgjørelser, sa Aarrestad til Sandnesposten sist uke.

– Fått reell styrkning

Statssekretær Torkil Åmland i Justis og beredskapsdepartementet vil ikke kommentere den vanskelige situasjonen ved Jæren tingrett, men viser på et generelt grunnlag til at domstolene i Norge har fått en reell styrkning under den sittende regjeringen.

– Det er domstoladministrasjonen (DA) som disponerer budsjettrammen og gir prioriteringer innenfor gitte rammer. Derfor er det også naturlig at de er den som kommenterer enkelt-tingretter, men når det er sagt er departementet opptatt av domstolenes helhetlige driftsituasjon, sier han og fortsetter;

– Vi har derfor bedt DA om en analyse av driftssituasjonen i tingrettene etter innføringen av ABE-reformen, men det er også andre forhold som i dag påvirker domstolenes mulighet for en effektiv ressursutnyttelse. Ikke mist gjelder dette dagens domstolstruktur, som er til hinder for å oppnå en effektiv utnyttelse av ressursene. 24 av totalt 63 tingretter har i dag mindre enn fire dommerårsverk, og dette begrenser mulighetene for å omfordele ressurser, sier han.

Vil se på organisering

Åmland peker i denne sammenheng på at regjeringen har satt ned et utvalg (Domstolskommisjonen) for å se på hvordan domstolene bør organiseres for å være best mulig rustet til å ivareta forventninger om effektivitet, kvalitet og uavhengighet. Domstolskommisjonen skal legge fram en delutredning om domstolstruktur i oktober. Her vil man sannsynligvis også få svar på hvorvidt det vil bli opprettet en felles domstol i Sør-Rogaland. Dette har vært et ønske fra sorenskriverne i Stavanger, Sandnes og Dalane for å sikre dommertjenester av høy kvalitet framover.
Åmland viser også til at digitalisering av domstolene er et av de viktigste tiltakene for å modernisere og effektivisere saksavviklingen i domstolene.

– I alt er det bevilget 288 millioner kroner til IKT siden 2014. Domstolene får også beholde gevinstene fra prosjektet «digitale domstoler» som i år er anslått til å være 20 millioner kroner, sier han og fortsetter;

– Departementet jobber også med regelverksarbeid for å bidra til å avvikle saker rettsikkert og effektivt. Her er det viktig at domstolene faktisk benytter de mulighetene til en effektiv saksavvikling som ligger i dagens prosessregler.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...