Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Blir solabu fra nyttår: Ingen tårer for Sandnes

SKIFTER IDENTITET: Fra 1. januar må skiltet med Sola kommune flyttes lengre sørover. Beboer Eivind Borsheim på Bærheim ser fram til å bli solabu. Foto: Trond Eirik Olsen

Nyttårsaften bor sandnesgauk Eivind Borsheim (49) forsatt på Bærheim, men ved midnatt skifter han og 35 andre gauker identitet og blir solabuer. Ingen av dem feller tårer av den grunn.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

KOMMUNESKIFTE: – Jeg føler meg vel mer eller mindre som solabu allerede. Selv om jeg formelt har vært gauk det meste av livet så har også en stor del av meg vært solabu. Sola sentrum er og har vært like om hjørnet og vi som bor her har alltid brukt tilbudene i Sola sentrum mer enn Sandnes sentrum. Det er derfor ikke med så veldig tungt hjerte at jeg nå formelt skifter identitet, sier Borsheim og smiler lurt.

At en kommune gir fra seg et landområde til en annen kommune er ikke vanlig og man skulle tro at det kom flere protester fra beboerne, men på Bærheim har det vært lite protester.

– Jeg klarer ikke helt å finne en god grunn til at vi fremdeles skulle lagt i Sandnes og føler meg rimelig trygg på at vi blir tatt godt imot i Sola kommune. Kommunen har jo store planer om å bygge nye boliger på Bærheim. Vi trenger litt nytt liv her i området og jeg håper det blir fortgang i denne prosessen, sier han.

Delt identitet

Borsheim er selv oppvokst på en gård på Bærheim, like ved kommunegrensen til Sola. Her har han også bodd det aller meste av livet med unntak av en periode i voksen alder i Sola. I barne- og ungdomsårene hadde han på mange måter en fot i hver kommune, litt gauk og litt solabu.

– Vi var fem stykker som gikk på skole i Sandnes, nærmere bestemt på Soma skole og senere Skeiane ungdomsskole. Gjennom skoledagen var vi med klassekamerater fra Sandnes men i fritiden var vi mest sammen med venner fra Sola. Det var eksempelvis mest naturlig å spille fotball eller delta i fritidsaktiviteter i Sola, det var nærmere, Sandnes var lengre borte, sier han og forteller at familien enere har hatt gode erfaringer med å ha den ene datteren på skole i Sola.

– Hun fikk dispensasjon på grunn av arbeid med sikring av krysning av vei ved Forusbeen og dette fungerte godt, ikke minst fordi hun fikk gå på skole sammen med venner i nærmiljøet og skoleveien ble kortere og tryggere.

Positive beboere

Borsheim understreker at beboerne på Bærheim, som nå skifter identitet, stort sett er positive til å gå inn i en ny kommune.

– Til og med foreldrene mine som er fylt åtti år er positiv til å bli solabuer. Vi har jo alltid lagt i grenselandet mellom to kommuner der heller ikke kommunegrensene var så lett å få øye på, sier han og smiler lurt før han kommer med eksempler på forvirring.

– Tidligere sandnesordfører Jostein Rovik (H) skal ha besøkt sommerfuglparken, som lå her tidligere, og da ha trodd at den lå i Sola kommune, det sier vel litt om forvirringen, sier han og ler.

Langt å kjøre

Ifølge Borsheim blir det flere praktiske fordeler med å bytte kommune.

– Ikke minst gjelder dette i forhold til henting av post. I dag må vi dra helt til Joker i Julebygda, det er et godt stykke å kjøre. Nå kan jeg gå og hente pakker hos Mega på Sola. Det samme gjelder når jeg skal stemme ved valg. Tidligere måtte vi dra helt til Julebygda, nå kan vi gå til Stangeland ressurssenter, sier han.

Borsheim gleder seg imidlertid mest over at barnebarnet, som starter på sin skolegang om to år år, nå får gå på skole i nærheten.

– Han får en kort og trygg skolevei til nye og flotte Skadberg skole. Hadde vi fortsatt vært i Sandnes hadde det blitt kjøring til Stangeland– eller Smeaheia skoler i Sandnes. Dette ville også betydd at han ville blitt nødt til å gå på en skole langt fra jevnaldrende venner. I dag er det få andre elever fra Bærheim og da kan det jo bli ekstra vanskelig å komme langveis fra, sier han og fortsetter.
– Med tanke på at Soma skole skal legges ned gir jo det også betenkeligheter. Elever herfra hadde fått ennå lengre vei til skolen.

– Ser du ikke noe negativt med å skifte kommune?

– Nei, med tanke på historien og vår plassering i grenselandet mellom to kommuner klare jeg ikke å finne noen gode grunner for at vi fremdeles skal være i Sandnes. Personlig er jeg ikke så veldig opptatt av disse grensene, men det vil være mest praktisk å sokne til en administrasjon som ligger opp til der man bor, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...