Sandnesposten A/S

Sandnesposten

– Ingenting er viktigere enn egen bolig

HOSPITS: Det var da hun ble bostedsløs og plassert på hospits at Vibeke kom i kontakt med rusmidler for første gang. Foto: Frode Olsen

I kjølvannet av diskusjonen om de planlagte småhusene for rusmiddelavhengige på Lura, besøkte Sandnesposten Funkishuset for å høre med brukerne der hva bolig betyr for dem. Felles for alle var at de mente at bolig er altoverveiende for et verdig liv.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BOLIG: Historien til Vibeke (46) er nitrist, men samtidig betegnende for hvor viktig det er for bostedsløse å ha en egen bolig å komme hjem til. Hun er en av mange rusavhengige som måtte vente i flere år på en kommunal bolig.

Les også: Naboene fortviler over plassering

Etter syv års venting fikk hun til slutt tildelt leilighet hvor hun nå bor trygt og godt, men etter sju år på hospits var det på alle måter for sent. Før kommunen plasserte henne på Bedriftshotellet hadde Vibeke aldri vært i befatning med rusmidler. Det skulle komme til å endre seg.

Samlivsbrudd

– Jeg opplevde samlivsbrudd og sto tilbake med ingenting. Uten arbeid og tak over hodet ble jeg plassert på Bedriftshotellet. Allerede første kvelden var det en person som satt og røykte heroin på rommet mitt. Ved to tilfeller var det mennesker som injiserte heroin i årene mine mens jeg lå og sov. Det er de jævligste årene i mitt liv, og kan ikke forklares. Jeg har to døtre som jeg selvfølgelig ikke torde å ta med dit på besøk, sier Vibeke.

I mangel av bolig og i frykt for hva som kunne skje på hotellet, gikk hun i årevis i ring mellom tre venner for å sikre seg trygge netter.

– Det å ikke ha egen bolig er det absolutt verste, ikke bare for rusmisbrukere, men for alle. Nå bor jeg trygt og godt på Sviland, men er dessverre blitt rusavhengig. Det går stort sett i amfetamin, sier hun.

Må ha boevne

Sandnesposten snakket med flere rusmiddelavhengige på Funkishuset. Mange av dem karakteriserer livet uten bolig som en aldeles fryktelig periode av livet. Når det gjelder småhusene som planlegges på Lura, er de klare på at utvelgelsen av brukerne vil være avgjørende for suksess.

– De aller fleste rusavhengige vil være motiverte for å gripe en slik mulighet som kommunen nå setter i stand på Lura. Voldsepisoder vil normalt aldri være et problem. I så tilfelle er det snakk om interne oppgjør. Det finnes også en indre justis i miljøet som sier at man aldri skal selge narkotika til barn eller ungdom. Normalt er vi flinke til å ta med oss sprøytespisser. Men det finnes selvfølgelig rusavhengige med dårlig boevne. Dersom noen i denne kategorien velges ut så kan det by på utfordringer, sier en av de rusavhengige på Funkishuset.

En uttalelse og mening som ble støttet av de aller fleste i huset.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...