Ingrid vil by opp fleire unge til dans

FOLKEDANS: Ingrid Oftedal Gjesdal har vore heilt sentral i folkedansmiljøet i Sandnes og i Rogaland. Foto: Borghild Gudmestad

Folkedansmiljøet i Sandnes hadde ikkje vore det same utan Ingrid Oftedal Gjesdal (68).

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Det er to folkedanslag i Sandnes, der Oftedal Gjesdal er aktiv i Sandnes folkedanslag. I over 30 år har ho lært opp mange i folkedans.
Oftedal Gjesdal har bachelorgrad i dansevitenskap, og er også utdanna danseinstruktør.

Mangel på unge

Folkedanslaga i Sandnes for vaksne tel mange og er aktive. Men miljøet slit med å få med ungdommen.

– Ja, det er ei utfordring å få med ungdommen.

– Kvifor trur du det er slik?

– Det har ikkje vore ein sterk kultur for folkedans i Rogaland, bortsett frå i bygdene som Bjerkreim og Suldal. Eg trur også at det er slik at me i vår region er veldig prega av den internasjonale kulturen som følgjer med oljeverksemda.

Det er få ungdomslag i Rogaland i dag. Det synest ho også er synd med tanke på at folkedans er ein sentral del av kulturarva vår.

Vidare registrerer ho at det ikkje er så mykje folkedans i skulen.

– Eg trur nok at lærarane ikkje har nok kunnskap og interesse om den norske folkedansen.

Sandnes folkedanslag derimot tel rundt 70 personar, og dei møtest til dans kvar veke.

– Eg er nok ein pådrivar. Mykje av den høge aktiviteten i laget har nok skjedd på grunn av dette.

Nytt prosjekt

Nå er ho med i ei ressursgruppe som nasjonalt skal få ungdommen meir interessert i sentral kulturhistorie og utøving av norsk folkedans. Prosjektet «Bygda dansar» skal få fleire unge interesserte i dans, blant anna med gratis undervisning i den vidaregåande skulen.

– Målet er få fram unge rollemodellar til å føra arbeidet vidare. Tilsvarande prosjekt er allereie gjennomført i fleire av fylka i Norge med gode resultat.

Sandnes har få folkedansar som er laga her. Men dei finst.

– Veva vadmel er ein songleik frå Sandnes. Åttapardansen er også frå Sandnes, fortel ho.

Oftedal Gjesdal kjem frå ein musikalsk familie. Far hennar var med og starta Skeiene Janitsjar. Dotter hennar tar nå doktorgrad i folkedans.

Meir dans

Snart går folkedansaren over i pensjonistane sine rekker. Men det blir ikkje rolege dagar, men meir tid til dansen.

Sidan folkedanslaget var sentralt i kulturbyåret har Oftedal Gjesdal jobba med å arrangera fleire historiske ball som stammar frå 1800-talet. Det har også vore fleire turar til utlandet på ulike dansefestivalar.

– Ja, eg tenkjer eg skal få meir tid til dansen. I fjor var blant anna folkedanslaget i Tsjekkia på festival. Slikt vil eg gjera meir av. I tillegg vil eg engasjera meg i «Bygda dansar».

AKTIV: Ingrid Oftedal Gjesdal vil få meir tid til folkedansen framover. Foto Privat

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...