Ivar har samlet gamle amerikabrev til Forsand og Høle

NY BOK: 21 år etter forrige gang er lokalhistoriker Ivar Tjelta ute med en ny utgave av «Forsand & Høle -fjordene, bygdene og folket». Foto: Håvard Ovesen

Med gamle amerikabrev og en rik bildesamling vil Ivar Tjelta gi leserne en dypere forståelse av historien til folket rundt Høgsfjorden.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BOK: – Denne boken er mitt livsverk, sier lokalhistorikeren med over ti bøker på merittlisten.

Målet for denne boken, som bærer det fulle navnet «Forsand & Høle -fjordene, bygdene og folket», har vært å gå litt utenom den typiske bygdebok-malen, og komme så nært menneskene som mulig.

– Jeg har samlet inn og samlet inn. Jeg har vært aggressiv og oppsøkt folk på det siste. Jeg vil ha mest mulig ut av dem, og har fordypet meg i deres livshistorie. Du må ha dialog. Da får du hele historien fortalt av dem som var med, sier Tjelta.

Gamle Amerikabrev

Han har også fått tilgang på bilder og brev fra utvandrere til Amerika, skrevet av folk som var gamle på 1880-tallet.

– De brevene har jeg gjengitt i boken, forteller Tjelta.

Boken går helt tilbake til dansketiden, og inkluderer også bygder som senere ble innlemmet i Gjesdal, så som Frafjord, Dirdal, Oltedal, og Oltesvik.

Det er ikke første gang Tjelta gir ut bok om Forsand og Høle. Allerede i 1996 ga han ut en bok med samme navn. Denne versjonen inkluderer mye nytt materiale og er ifølge ham selv mer gjennomarbeidet. Opp gjennom årene har lokalhistorikeren også opparbeidet seg et solid bildearkiv. Resultatet er en rikt illustrert bok, med historier om fjordbåter, bygdeliv, handel, industri, og, ikke minst, menneskene som ga liv til både Forsand og Høle.

– Det er en grunn til at den har undertittelen «Fjordene, bygdene og folket». Tar du ikke folket med, kan du bare glemme det, slår Tjelta fast.

– Som å komme hjem

Selv om Tjelta har tilhold på Sola, står bygdene langs Høgsfjorden ham nært.

– Kona kommer fra Helle, og bestemoren min kommer fra Berge i Forsand.
Dermed var det som å komme til gamle trakter da han gjorde intervjuer, for eksempel på Bersagel.

– Det var som å komme hjem til mor eller bestemor, med duk på bordet og det hele. De hentet kjelen og tilbød en fløteskvett i kaffen. Det er typisk når du kommer ut på landet, sier Tjelta.

Hermetikk fra Høle og Ims

Et av de nye kapitlene han har skrevet til denne boken tar for seg hermetikkindustrien på hølesiden av fjorden.

– Brislingen har hatt stor betydning for næringen. Det var til og med hermetikkfabrikker på Norestraen. I boken har jeg tatt med iddiser fra Høle og Ims, forteller Tjelta.
Lanseringsfesten hadde han på Helle. Dit kom det bortimot 100 gjester.

– Jeg signerte til jeg fikk krampe. Jeg har vært på Helle flere ganger før, men aldri når det har vært trafikkaos. Det var veldig kjekt, sier Tjelta, og legger til at han var ekstra fornøyd med at det kom folk helt fra Strandalandet for å sikre seg et eksemplar.

Vil bevare ferjen

Tjelta har i boken valgt å ikke gå inn i sammenslåingsdiskusjonen, men røper overfor Sandnesposten at han er opptatt av at ferjeforbindelsen over fjorden må bevares.

– Ellers kommer det til å koste 750 kroner når jeg og kona må gjennom Ryfast for å legge blomster på gravene, sier Tjelta og spøker med at de nå vurderer å få seg robåt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...