Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Friluftsbloggen: Jæren på langs – et kysteventyr

JÆREN PÅ LANGS: Dra ut mot havet, og opplev et ekte kysteventyr i deres egen bakgård. Foto: Marius Fuglestad

Man trenger ikke krysse Grønland, bestige Everest eller gå Norge på langs for å være på ekspedisjon.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2017 kl 17:24

FRILUFTSBLOGGEN: Hva med å dra på ekspedisjon i vår egen bakgård? Hva med å oppleve noe helt ulikt noe annet vårt land har å tilby? Er dere eventyrlystne? Bor det en eventyrer i dere? Er dere usikre på om en langtur er noe for dere? Ja, da er Jæren på langs den ultimate testen for å finne ut av nettopp det.

Jeg skal nå gi dere oppskriften på hvordan dere enkelt og greit kan oppleve deres egen miniekspedisjon like i nærheten av deres hjemsted. Denne gangen tar jeg dere med på en reise utenfor kommunens grenser, og drar til Jæren på et ekte kysteventyr. Hele Jæren skal forseres, fra Ogna i sør til Solastranda i nord. Velkommen til Jæren på langs!

Det er ikke første gang jeg prøver meg ved å gå Jæren på langs. I fjor prøvde jeg lykken uten hell, da jeg måtte avbryte turen etter drøye seks timer etter et kraftig overtråkk. Resultatet ble da et par dager på krykker. Siden den gang har dette vært en tur som bare må gjennomføres. For noen turer er jo bare slik at den planlegges for å gi næring til sjelen, mens andre blir til en realisering, en drøm som bare må gjennomføres. Denne reisen startet som sistnevnte og ble til det første. Ville forblåste Jæren levere? Ville jeg nå endelig klare å fullføre drømmen min om å gå Jæren på langs?

(Bloggen fortsetter under bildet)

GODT TURFØLGE: Kine Vassbø og hunden Sonny ble et godt turfølge langs jærkysten. Foto: Marius Fuglestad 


For sammen med eventyrer og turleder, Kine Vassbø, ble det et godt turfølge langs den 70 kilometer lange ruta ved kysten vår. Turfølget var komplett da duoen ble til en trekløver. Kines hund, Sonny, ble også med på reisen. En reise og et eventyr som skulle vise seg å sette sine spor gjennom et fantastisk landskap fra sør til nord langs ruta.

Det mest geniale med hele denne miniekspedisjonen, er selve planleggingen. Der kreves det nemlig ikke noe særlig kompetanse og planlegging, og logistikken er veldig enkel. Kart og kompass blir igjen hjemme, for det vil dere ikke ha bruk for uansett. For klarer dere å gå dere bort på denne turen, har dere ingenting å gjøre ute på turer over flere dager uansett. Det eneste dere trenge å ta med dere er en stor nok tursekk til å bære alt av utstyret dere trenger på ryggen. Utstyr som telt, liggeunderlag, gassbrenner, gass og mat for et par dager og eventuelt annet dere måtte ønske å ha med dere, er det eneste i bunn og grunn dere trenger å ha med. Klærne og skoene har dere jo på dere fra før av, slik at vekta på sekken trenger ikke å være all verden.

Det beste tipset på hele turen som dere bør følge er; å ha med dere nok vann. Vannkildene underveis er få, og det ferskvannet som renner langs ruta er ikke anbefalt å drikke. Underveis vil jeg anbefale dere å fylle vannlagrene på Kvassheim fyr, Hå gamle prestegard, Orre friluftshus og ved Selestranden for å nevne noen plasser.

Strekningen består av et fantastisk landskap, ulikt det meste annet i Norge, med lange sandstrender, beitelandskap og store bukter med rullestein.

Ekspedisjonen starter enklest ved å hive seg på toget til Ogna. Deretter er det bare å hive sekken på ryggen, å begynne traskingen nordover mot Solastranda. Med andre ord, den perfekte helgeturen for de av dere som ønsker dere en annerledes helgetur.

For selv om Jæren friluftsråd har gjort en fantastisk jobb med å tilrettelegge opp mot 2,5 mil av ruta, tror jeg personlig denne turen vil blitt en stor suksess både lokalt og nasjonalt om bare stiene og ruta hadde blitt mer tilrettelagt gjennom hele ruta. Rett og slett fordi at strekningen går gjennom et fantastisk landskap, som er spesielt både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Lange sandstrender, beitelandskap og store bukter med rullestein er stikkord for denne ekspedisjonen. Ikke minst havet, det store magiske, mørke beltet som til tider underveis vil gi dere en ekte Syden-følelse.

(Bloggen fortsetter under bildet)

BEITEMARK: Dette var et vanlig syn for oss langs ruta, med flokker av kyr springene etter oss. Foto: Marius Fuglestad

Jæren er kjent for sitt rike fugleliv, og for dere fugleelskere og ornitologer der ute, ja, dere vil virkelig føle at dere har kommet til paradiset på denne ekspedisjonen. Ikke bare vil dere se mye fugler, men dere vil også vandre langs det unike landskapet og høre fuglene kvitre sine beste strofer til dere underveis. Ellers skal det sies at halve kysten er beitemark. Noe som skapte en del utfordringer for oss underveis, med en firbeint turkamerat. Spesielt nysgjerrige og til tider aggressive kyr, kom sprintene etter oss for hver eneste gang et nytt beiteområde ble ankommet. Husk derfor båndtvangen på hundene om dere tar dem på turen.

Selv om ruta ikke er tilrettelagt, er det nesten umulig å gå feil, og mange plasser er det både fine stier og merkede løyper.

Selve ekspedisjonen startet med en kort første dag for våres del. Vi kom sent i gang, så vi slo leir like etter at vi hadde kjempet oss gjennom 2,8 kilometer med sand på Brusand. Ettersom vinden blåste opp, og været slo over til ekte vestlandsvær, med sterk vind og regn valgte vi å ikke slå opp våres telt. Vi trakk da inn under et naust for natten, hvor først natt ble tilbragt.

(Bloggen fortsetter under bildet)

KYSTLANDSKAPET: Drøm deg bort og opplev en vakker natur og et vakkert landskap. Foto: Marius Fuglestad

Neste dag våknet vi opp til nydelig vær; sol, sol og sol. En mer perfekt start på dagen kunne vi knapt fått, og lite visste vi hva som ventet oss videre på turen. For selv om den nordlige delen av ruta var godt kjent for oss begge, var den sørlige delen av mindre kjent for oss. Spenningen var til å ta og føle på, og i lettgått terreng gikk ferden raskt frem til Kvassheim fyr. Her ble vannflasker påfylt, før turen fortsatte videre. Fra Kvassheim fyr måtte beitemark og rullestein byttes ut noen kilometer med asfalttrasking. Rett og slett for å unngå den verste våte rullesteinen, og for å minske risikoen for overtråkk eller andre skader.

(Bloggen fortsetter under bildet)

VARHAUG KAPELL: Dra tilbake i tid og opplev historien. Foto: Marius Fugestad

Asfaltveien ble fulgt helt til Haar. Kilometerne på veien ga meg personlig en del smerter. Et god tips til dere som også velger å gå opp og langs veien, er å alltid gå imot kjørende biler. Dere vil da ha fullstendig kontroll på møtende biler, og vil da unngå de farligste situasjonene langs veiene og bilistene som kjører som idioter. Dere kan da bare ta noen steg ut i grøftekanten til bilene har passert dere. Nå skal det sies at bilistene på Jæren viste stor respekt, og holdt en fin og stor avstand til oss mens vi trasket på asfalten. Men husk for all del alltid å ha i bakhode at det finnes nok idioter bak rattet der ute, så føl dere aldri helt trygg langs veien.

Ved Haar tar dere av veien når dere kommer til en gjerdeklyver og skilting mot Varhaug kapell. En ting dere skal være klar over, og det er at om dere ikke har blitt lei av å forsere gjerdeklyvere fra før av, ja, da vil dere bli satt på en stor prøve i løpet av denne turen. I løpet av hele turen er det opp mot et femtitalls gjerdeklyvere som skal forseres. Godt merket på godt tilrettelagte stier guidet ferden vårs videre. De neste timene vandret vi mellom beitelandskap, balanserte på rullestein, klatret gjerdeklyver på gjerdeklyver og forserte steingarder.

Et besøk innom Varhaug gamle kapell ble det også, og det kan anbefales til dere alle. En reise tilbake i historien fra tidlig 1200-tallet er verdt et besøk i seg selv, og fra et historisk preg til et annet. Veien videre går på den historiske Kongsvegen som viste oss beste vei mot Obrestad. Turen tar dere med på en reise både i tid og sted, og her vil nok de fleste tankene svirre fritt. For de av dere som har syklet Nordsjørittet? Ja, dere vil kjenne dere godt igjen på flere plasser langs ruta.

At området nord for Obrestad skulle gi mange flotte naturopplevelser, var jeg innstilt på. Men at det skulle være så vakkert hadde jeg neppe sett for meg.

Veien mot Hå gamle prestegård, tok oss som nevnt med på en historisk reise. Underveis traff vi på blant annet et vitnesbyrd om havets krefter langt inne blant rullestein. Synet som møtte oss var baugen av et stor skip. Vandringen nordover bar preg av en følelese av ærefrykt, og tanken på hvilke krefter som virkelig bor i havet. Rullesteinbukter, strender og nes ble lagt bak oss før vi omsider kom oss helskinnet frem til historiske Hå gamle prestegard. Har dere mulighet? Ja, da vil jeg anbefale dere et besøk her, for å bli bedre kjent med vår lokale historie. I tillegg er det muligheter for påfyll av vann og en spandere på dere en etterlengtet matbit. Her unnet vi oss litt luksus, med en velfortjent matbit.

(Bloggen fortsetter under bildet)

GODE STIER: Hengebroer, gjerdeklyvere og til tider godt merket stier guider veien nordover mot Solastranda. Foto: Marius Fuglestad

Etter at Hå gamle prestegard er passert kommer dere til den beryktede hengebroen for de av dere som har syklet Nordsjørittet. Veien videre mot Orre som skulle vise seg å bli vårs destinasjon for dag 2, går gjennom grusveier, traktorveier, gode stier og ende flere beitelandskap. For det er først når dere kommer til Refsnes, at dere vil få sand under føttene igjen.

Like før dere kommer til Orrestranden vil dere komme til Orreelva. Her vil dere få to valg? Enten kan dere vade over i den forurensede elva, eller dere kan ta dere opp til asfaltveien igjen. Velger dere asfaltveien? Ja, da er det noen kilometer trasking som venter dere før dere kommer til frilufshuset på Orre. For våres del ble vi veldig fornøyd da vi ankom friluftshuset på Orre, etter en lang og tung dag langs kysten. Klisjeen om å telte på stranda i solnedgangen, ble raskt lagt på is da uværet og regnet kom. I stedet ble det kun en neve med noe snacks før jeg krøp inn i soveposen, og mørket kunne senke seg over Jæren.

Ikke siden jeg gikk Norge på langs har jeg vært lengre nede i den berømte kjelleren enn akkurat dag 2 på turen.

Etter en natt med mye regn og vind, var det en åpenbaring å våkne til nok en soldag. Ikke bare er det dag tre, men også ekspedisjonenes siste. Fra Norges nest lengste strand, Orre, gikk ferden videre gjennom sanddyner og sandstrender. Via Reve havn, over den lange Borrestranden til Selestranden hvor turens siste hengebro ble passert. Ble strand for strand forsert, en etter en. Flere ganger måtte vi stoppe opp, for å suge til oss alle inntrykkene dette vakre landskapet ga oss.

Ved Selestranden vil det være en av de siste mulighetene dere har til å fylle på rent vann for resten av turen. Jeg vil da anbefale dere til å gjøre nettopp det. Ettersom siste del av hele ekspedisjonen går langs sandstrendene, vil det være både tungt og suge de siste kreftene ut av dere.

Fra Selestranden går det slag i slag langs strendene. Både Hellestøstranda, Vigdel og Ølberg forseres uten problemer før turens siste strand, Solastranda, omsider ankommes. Det trengs ingen videre beskrivelse om disse strendene da det er disse strendene dere alle kjenner best til, men det er et stykke mellom Ølberg og Solastranda som går på blåmerkete stier over beitelandskap. Etter turens siste beitelandskap er unnagjort, er det bare sjarmøretappen inn på Solastranda og mot Sola strand hotell, hvor ekspedisjonen avsluttes. Nå kan dere slippe jubelen løs, strekke hendene i været! Ikke bare har dere fullført deres først langtur og ekspedisjon, men dere har gått hele Jæren på langs. Mestringsfølelsen vil være enorm, og eventyrlysten vil nok ta dere til et større eventyr etter hvert. I mellomtiden kan dere ta dere en velfortjent feiring, og kan virkelig være stolte over dere selv.

(Bloggen fortsetter under bildet)

MÅLET: Jæren på langs, leverte til de grader. Foto: Marius Fuglestad

Dette er en tur jeg vil anbefale til alle som ønsker et ekte kysteventyr, og til de av dere som vil teste ut om ekspedisjoner og langtur er noe for dere. Det vil absolutt være en fordel å være i god form, men man må bare beregne litt ekstra tid om formen ikke er den beste. Ellers vil jeg anbefale dere å bruke fjellsko under hele turen, da det vil gå i mye våtterreng underveis. Selve turen er tung og krevende, ettersom sand suger energien ut av dere. Det som også er viktig å huske på, er å bruke selve strandflaten mest mulig, slik at dere trasker minst mulig rundt i sanddynene. Dette er for å skåne den unike vegetasjonen og fuglelivet i sanddynene som er veldig sårbar, og jeg oppfordrer dere alle til å vise hensyn til det.

Nå som jeg kjenner hver eneste vik og krok langs Jærkysten, håper jeg også at dere tar dere den tiden det kreves, for å oppleve et ekte kysteventyr som ingen andre plasser i Norge kan måle seg med! Nå er det bare å sette i gang, deres første langtur eller ekspedisjon venter, Jæren på langs er klar for dere alle! Tar dere utfordringen? Lykke til, og god tur!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...