Jubler for planer om nytt togstopp på Lura

FORNØYD: Erlend Kristensen er veldig godt fornøyd med at kommunen planlegger nytt togstopp på Lura. Nå vil han børste støv av gamle planer om enda flere muligheter for av- og påstigning for togpassasjerene på strekningen mot Stavanger. Foto: Frode Olsen

Sandnes kommune har gjennomført en mulighetsstudie for et nytt togstopp mellom Sandnes sentrum og kommunegrensen mot Stavanger. Den konkluderer med at det er et grunnlag for et mulig nytt togstopp i Luravika eller på Norestraen nord.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

I bystyret 18. april 2016 ble det reist en interpellasjon fra Miljøpartiet de Grønne om muligheten for en økt togsatsning i Sandnes. Det ble blant annet foreslått at Sandnes kommune kunne utforske muligheten for å realisere flere togstopp langs jernbanesporet i Sandnes. Rådmannens arbeid med mulighetsstudien kom i gang våren 2017.

Rapporten fra selskapet Reijlers, som fikk oppdraget, viser til fire alternativer for nytt togstopp. Nadaberget, Luravika, Norestraen nord og Norestraen er alle vurdert, med Luravika og Norestraen nord som de beste alternativene.

Formel 1

Erlend Kristensen (MDG) jubler for både rapportens konklusjon og kommende planer for nytt togstopp.

– Dette er musikk i våre ører. Rett og slett fantastisk. Det er liten tvil om at tog er «Formel 1» når det kommer til kollektivtransport. Ett nytt togstopp her på Lura vil føre til ytterligere benyttelse av denne transportmåten, sier Kristensen.

MDG-politikeren har heller ikke glemt gamle planer om å kunne utnytte toglinjene til en slags hybrid versjon av tidligere diskutert bybane.

– Vi må strekke oss mot «Eliteserien» når det gjelder planlegging og tilrettelegging av kollektiv transport i by. Se til storbyene London og Oslo. Der er for bilen allerede blitt overflødig for mange av dem som bor sentralt. Jeg synes vi skal tørre å tenke tanken om enda flere stopp mellom Stavanger og Sandnes. Disse rutene kan kjøres av et lokalt tog som går mer eller mindre hele tiden, og som blir et supplement til dagens tilbud, sier Kristensen.

Da MDG luftet denne tanken tidligere ble den bryskt avfeid av mange på rådhuset uten at Kristensen helt har forstått hvorfor.

– Et argument er trolig at slike planer vil gå på tvers av allerede planlagt bussvei, men jeg mener ikke det. Flere togstopp vil eventuelt komplimentere bussveien som er i ankomst. Noe annet jeg hører er at et togstopp av kategorien av det som for eksempel er bygget på Gausel, vil koste mellom 200 til 300 millioner kroner. Men flere småstopp trenger ikke alle være like omfattende. Det skal være et alternativ for av- og påstigning for dem som ønsker kort gangavstand til hjem og reisemål, sier Kristensen.

Markedspotensial

For å kunne anslå passasjergrunnlag for den nye holdeplassen ble konkurranseflatene i kollektivtrafikken vurdert. For Lura gjelder dette konkurranseforholdet mellom buss og tog. Bussen er en konkurrent allerede i dag, men vil bli sterkere når Bussveien står klar viser rapporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORESTRAEN: Området der hvor gamle Lura stasjon holdt til, ved Norestraens nordlige områder, blir også vurdert som et godt alternativ for nytt togstopp. Foto: Frode Olsen

Samtidig fyller tog og buss ulike roller og utfyller hverandre i et nettverk. For å kunne gi en vurdering av om markedet vil velge tog eller buss i området, det ble det beregnet generaliserte reisekostnader for de viktigste reiserelasjonene i området.

Overslagene viser at markedsandelen for toget på de relevante strekningene typisk ligger rundt 50 %. De generaliserte kostnadene er relativt jevne transportmidlene imellom, mens reisetidene varierer noe mer.

Alternativ A Luravika: 2 900 daglige av-/påstigninger

Alternativ B Norestraen nord: 2 300 daglige av-/påstigninger

Dette gir igjen estimert potensial for 500-600 000 av-/påstigninger årlig i 2030. Det er i samme kategori som Jåttåvågen, Bryne og Nærbø stasjoner har i dag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...