Får god trening under 100-ugå: Karolina kjemper for å bli Norges beste servitørlærling

NM: Til helgen skal Karolina Suzgot delta i norgesmesterskapet i kokk- og servitørfag. Foto: Trond Eirik Olsen

Ikke så mange 19-åringer har vinbøker som sengelektyre, men sandnesjenta Karolina Suzgot har gode grunner til å lese seg opp.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 23.02.2017 kl 13:31

SERVERING: – Skal man ha noen mulighet til gjøre det godt i et norgesmesterskap må man vite mye om både mat og vintyper. Da er det viktig å lese seg opp. Som servitør skal man ikke bare servere, det er svært viktig å ha kunnskap om det man serverer gjestene også. Derfor blir det noen timer med mat- og vinbøker før jeg legger meg til å sove, sier Suzgot og smiler.

Denne helgen er sandnesjenta, som til daglig er servitørlærling hos Charles & De, en av i alt 64 kokk- og servitørlærlinger fra hele Norge som skal konkurrere om å bli best i landet. Å gjøre det godt her vil, i tillegg til ære, også kunne bane vei for gode jobber i en bransje der konkurransen er tøff.

– Jeg både gleder og gruer meg. Å bli tatt ut til dette er helt fantastisk, men det er også en stor utfordring. Konkurransen kommer til å bli knallhard, heldigvis er jeg godt motivert og jeg føler også at jeg har forbredt meg godt, sier hun.

Trener mye

I konkurransen, som går av stabelen på Jåttå videregående skole i Stavanger, skal lærlingene lage mat med tildelte råvarer og servere denne til gjester. Her blir de målt på alt fra tid og kvalitet til gjennomføring og smak. Ett kokkelag og et serveringslag går videre til Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger som arrangeres i Finland i april. Suzgot deltar i helgen sammen med Rolf Stokkeland (19) fra Bryne, som også er lærling hos Charles & De. De siste ukene har begge vært i hardtrening.

– Det blir lange kvelder. I tillegg til jobb trener vi mye, både praktisk og teoretisk. Det blir veldig sene kvelder. Vi har et godt opplegg, men jeg vil ikke røpe noe om hvilke strategier vi har, sier hun.

Gode treningsforhold når det kommer til servering av gjester mangler det heller ikke. Hos Charles & De merker man godt at 100-ugå er i gang, og da Sandnesposten legger turen innom tirsdag ettermiddag er de fleste bordene fylt opp med gjester. Det er så vidt vi får tid til å ta et bilde av Karolina som er travelt opptatt med å ta imot bestillinger og servere gjester.

– Jeg liker å ha det travelt, og med så mange hyggelige gjester som vi har blir det et positivt stress. Ingen dager er like og man vet aldri hva som venter og man må være på hugget hele veien, men belønningen er fornøyde gjester og det at man treffer så mange hyggelige mennesker, sier hun.

Tilfeldig valg

At det kan være en slump at man finner fram til drømmeyrket er Suzgot et godt eksempel på. Etter at hun ikke kom inn på allmennfag ble alternativet restaurant- og matfag på Jåttå videregående skole. Det skulle vise seg å bli et lykketreff.

– Jeg valgte servitørlinjen og oppdaget fort at dette var noe som passet meg godt. Det hadde jeg egentlig aldri drømt om, som liten hadde jeg en tid en drøm om å bli baker, det er vel det nærmeste jeg kan huske at jeg var servitøryrket, sier hun og ler før hun fortsetter:

– Da jeg gikk på Jåttå fikk jeg også jobb som ekstrahjelp hos Charles & De, og det ga bare mersmak. Charles Tjessem og kona Monika har vært fantastiske læremestre og en veldig kilde til inspirasjon.

– Hva er framtidsdrømmen?

– Nå håper jeg å få fast jobb hos Charles & De. Bare det å kunne vise til at man har jobbet på en plass med så godt renommé og så anerkjente læremestre som Charles & De har, åpner for muligheter mange steder. Jeg ser ikke bort fra at jeg i fremtiden vil forsøke meg andre plasser, sier hun og smiler lurt før hun fortsetter:

– Skulle det vært noen andre plasser i Norge er jo Theatercaféen i Oslo gjerne en av drømmeplassene for en servitør. Jeg kunne også tenkt meg å prøve meg litt i utlandet også, men det får i så fall komme senere, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...