Har takket nei til flere artister: Kirkene blir ikke rike på kjendiskonsertene

STORE NAVN: Byens kirker har hatt mange besøk av store artister denne førjulstiden.

Julekonserter har blitt en slager i flere sandneskirker. Mange kjente artister står formelig i kø for å opptre, uten at det gir den helt store inntjeningen for kirkene.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2016 kl 21:02

FØRJULSTID: Maria Haukaas Mittet, Alexander Rybak, Hanne Krogh og Tre Tenorer, Vidar Johnsen, Hanne Sørvaag, Trine Rein, Gaute Ormåsen og Chritian Ingebrigtsen er noen av de mer kjente artistene som i desember gjester kirkene i Sandnes.

Pågangen fra kjente artister og andre som vil bruke kirken er stor i julemåneden. Ifølge kirkeverge Andreas E. Eidsaa jr. er det samlet sett mer kulturaktivitet i sandneskirkene i desember enn det er i kulturhuset.

– Det er eksempelvis så mange arrangement at vi i Sandnes kirke nå nesten har problemer med å få plass til begravelser. Desember er utvilsomt måneden med mest aktivitet, og pågangen fra kjente artister som ønsker å opptre er også stor, sier han.

Marginal inntjening
Eidsaa jr. har ingen tall for hvor mye inntekter Sandnes kirke har i forhold til konserter, men forteller at man har de samme satsene forhold til betaling uansett hvem som opptrer. Kirken har 400 plasser.

– Vi tar 2000 kroner for leie av kirken og 10 prosent av billettinntektene uansett hvem som opptrer. Flere konserter med mindre kjente aktører går imidlertid ikke i pluss og den samlede inntjeningen er således marginal for oss, sier han og fortsetter:

– Det mest positive med å ha kjente artister og utsolgte konserter er at kirken åpnes opp for folk som til vanlig ikke går her. For mange artister er det nok også god forretning i kirkekonserter ettersom de nok må betale mer leie andre steder, julekonserter synes også å være et marked som er langt fra mettet. Det er en trend som bare synes å forsterke seg.

Finansierer egne satsinger

Kirken som har flest julekonserter med mer kjente artister er Gand kirke. Her topper det hele seg med besøk av Hanne Krogh og Tre Tenorer lørdag. Kirken mottar stadig henvendelser fra kjente artister som ønsker å opptre.

– I år har vi valgt å kjøre to-tre konserter med kjente artister. Vi kunne lett hatt flere for vi har hatt mange henvendelser, men har bevisst sagt nei da vi ønsker å prioritere egne satsinger med lokale krefter. Det er det som alltid vil være hovedsatsingen vår, sier kantor Bengt Norbakken.

Han forteller at kirken tar mellom 20 og 25 prosent av billettinntektene ved opptredener av større og mer kjente artister. Det påløper ikke leie utenom dette. Gand kirke har i dag 650 plasser og utsolgte konserter med høye billettpriser gir inntekter som kommer godt med. Noen større luksus gir det imidlertid ikke.

– Det vi tjener på de større utsolgte konsertene går utelukkende tilbake til satsingen på eget arbeid. Vi har eksempelvis hele sju kor i menigheten og det mest positive er at de større konsertene er med på å gjøre oss i stand til å sette opp egne satsinger, sier han.
– Kirkekonserter med kjente artister har vært en trend de siste ti årene. Forskjellen de siste årene er gjerne at kirkene nå tar seg bedre betalt enn tidligere, men kirkene er nok fremdeles billigere enn mange andre kulturarenaer.

Norbakken viser også til at det i Gand kirke ikke er fritt fram for å få bruke kirken.

– Det må være et budskap i det som framføres og vi sier nei dersom dette ikke er tilfelle. Det er ikke på noen måte slik at dette kun dreier seg om børs, her er mye katedral også, sier han.

Ikke prioritert

Riska kirke har i år ingen julekonserter med kjente artister. Ifølge daglig leder Wenche Skjørestad i Riska menighet skyldes dette ikke mangel på henvendelser, men kollisjon med lokale arrangement.

– I år har situasjonen vært litt spesiell ettersom de mer kjente artistene har ønsket å komme på samme tid som vi har lokale arrangement. Vi har valgt å prioritere det sistnevnte.

Hun legger til at kirken til vanlig tar 15 prosent av billettinntektene for kommersielle arrangement og 10 prosent ved mer veldedige formål.

– Er det overskudd går pengene til musikkarbeid i menigheten, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...