Klar for så mange sandneskvinner

TIL SANDNES: Jan Eggum liker å forsøke nye ting, og ser fram til å dele scene med kvinnekoret Concentus lørdag. Foto av Eggum: Anne Valeur

Jan Eggum har holdt det gående i snart 45 år. På reise er han fortsatt, og lørdag kommer han til Sandnes kulturhus. – Dette gleder jeg meg veldig til, sier han.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 08.11.2017 kl 20:28

KONSERT: 95 prosent av sine konserter tilbringer Jan Eggum i selskap med sin gitar og sitt publikum, men innimellom gjør han alt litt annerledes. På 90-tallet fikk han suksess i samspill med Locomotives. Ti år senere var det jentegruppen Ephemera som bakket ham på «President». Lørdag deler han scene med kvinnekoret Concentus. Jan Eggum tror han vet hva han går til.

– Jaaa, men dette tvinger meg jo til å øve. Jeg tror konserten i Sandnes kulturhus vil bli en fin kombinasjon, og at musikken kommer tydeligere fram sammen med Concentus. Dette tar vi på strak arm, sier Jan Eggum, før han kjapt legger til:

– Jeg liker slike samarbeid og jeg er sikker på at dette blir gøy. Hvor mange er de i koret? Jeg kan uansett røpe at «Så mange kvinner» står på repertoaret denne kvelden.

Flyskrekken forsvant

Når Sandnesposten ringer bergenseren, er han i ferd med å bestille suppe. I bakgrunnen høres en kvinnestemme over et massivt høyttaleranlegg.

– Hele livet er jo en reise. Nå befinner jeg meg på Flesland. To konserter i Haugesund og én i Kopervik er det som venter, kan han fortelle.

For 25 år siden ville Jan Eggum neppe vært like avslappet i en slik setting.

– Jeg slet voldsomt med flyskrekk, noe som var begrensende for meg. Siden midten av 90-tallet har dette heldigvis bedret seg. Nå kan jeg ta en strøjobb i Nord-Norge på kort varsel, og riggingen er jo enkel med bare meg og min gitar.

Fyller 66 år

Derfor har det altså blitt slik at han nærmest er på evig turné, med 80-90 spillejobber i løpet av året. Jan Eggum ser ingen grunn til å trappe ned selv om han utrolig nok fyller 66 om en måned.

– Jeg synes dette fortsatt er kjekt. Det hender jeg kan tenke «hva gjør jeg her». Men så går jeg på scenen, og da kommer alt av seg selv. Forunderlige greier, men kropp og sinn skrur seg på, og du vet, man kan jo heller aldri si til publikum at «i kveld er jeg ikke riktig i form». Konserten i Sandnes gleder jeg meg virkelig til.

Etter Sandnes venter 20 konserter i strekk på Madam Felle i Bergen. Flere av kveldene er allerede utsolgt, for Jan Eggum har alltid hatt et stort publikum.

– De første som hørte meg var ungdomsskoleelever i 1973. Skoleturneen den gang arrangerte jeg selv, og noen av elevene har fortsatt å komme på konsertene mine. Slik er det også med skoleelevene jeg spilte for på 80-tallet.

Slik har han rett og slett spilt seg opp en fast publikumsbase, og denne vokser fortsatt.

– Ja, du har dem som tidlig blir fans. Og så har du dem som kommer til etter hvert. Jeg opplevde for ikke så lenge siden at det kom bort en kar med en stor bunke plater etter en konsert. Disse ønsket han at jeg skulle signere. Mannen sa at han ikke hadde likt meg på 70-tallet, ikke på 80-tallet, og ikke på 90-tallet, men nå skulle han altså ha disse platene. Slikt er selvsagt veldig hyggelig.

Ny musikk

Jan Eggum vil også lørdag ta seg tid til å signere plater, det gjør han alltid i forbindelse med konserter. Ferskeste album er litt over to år gammelt og ble spilt inn i Brasil.

– Jeg er utrolig stolt av «Rio». Sangen «En annen» har blitt mye spilt, og den ligger liksom i fortsettelsen av den type sanger jeg skriver.
Skrive gjør Jan Eggum kontinuerlig. En ny plate begynner å ta form.

– Ja, det kommer et album neste år og jeg spiller trolig en ny sang på konserten i Sandnes. Gitaren skal være i forsetet på den neste platen, den skal få styre. Samtidig skal det ligne sånn som jeg låter alene, sier han.

Alene blir han altså ikke på scenen i Sandnes. I bakgrunnen annonseres nok en flyavgang fra Flesland.
– Har du det du trenger? Nå må jeg spise suppen før flyet mitt går her. Men få med at jeg virkelig ser fram til konserten i Sandnes, sier Jan Eggum og takker for praten.

HEKSEDANS: Det nærmer seg Heksedans med Jan Eggum og kvinnekoret Concentus. – Jeg ser virkelig fram til konserten i Sandnes, sier Jan Eggum. Foto: Tove Elin Berg

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...