Sandnesposten A/S

Leieavtalen er i boks: Kommunen forskuddsleier for 40 mill, og garanterer for et lån på 24 mill

STADION: Sandnes Ulfs nye stadionanlegg. Foto: Plank Arkitekter

Den endelige leieavtalen mellom Sandnes kommune og Sandnes Ulfs nye stadion ble endelig vedtatt av bystyret mandag kveld. I tillegg stiller kommunen som garantist for et lån på 24 millioner kroner.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2017 kl 21:44

Sandnes kommune går inn som en sentral leietaker i Sandnes Ulfs nye stadion. 40 millioner kroner betales ut på forskudd som en del av stadionfinansieringen. Betingelsen er at kommunen får rett til å bruke anlegget 1400 timer årlig.

Det ble vedtatt da den endelige leieavtalen mellom kommunen og Sandnes Ulf ble behandlet i bystyret mandag kveld.

I tillegg har Sandnes Ulf bedt kommunen om å stille som garantist for 80 prosent av et lån, som vil utgjøre 24 millioner kroner. Det betyr ikke at kommunen skal finne de millioner ekstra i kommunekassen. Lånet inngås mellom Sandnes Ulf og en privat bankforbindelse, mens kommunen har blitt spurt om å stå som garantist for lånet.

– Dersom Sandnes Ulf får bedre rentebetingelser dersom kommunen står som garantist, ser jeg ingen grunn til at vi ikke skal gå inn for det, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) til Sandnesposten.

Dette er også samme finansieringsmodell som Stavanger kommune brukte i forhold til bygging av Vikinghallen i 2014.

Men det var ikke uten debatt og skepsis fra flere at flertallet i bystyret gikk inn for å stå som garantist for lånet på 24 millioner.

Arbeiderpartiets Arne Oftedal redegjorde for sitt syn i saken. Han stemte mot resten av sitt parti på punktet om at kommunen garanterer med selvskyldnergaranti for 80 prosent av det til enhver tid utestående lånet som Sandnes Stadion AS tar opp til bygging av Sandnes stadion.

– Jeg mener vi ikke bør gi en bankgaranti i tillegg til de 40 millionene vi går inn med i leie. Som jurist og advokat er jeg bekymret for jussen i dette. Jeg er redd vi ikke har utredet alle alle forhold godt nok. Det er mitt syn, ikke Sandnes Ap sitt.

– Vi ønsker svar på mange ting før vi vil gå med på å stå som garantist for et lån på 24 millioner kroner. Det er for mange løse tråder. Regelverket rundt dette er komplisert. Rådmannen etterspør leieavtalene mellom aktørene som skal være en del av stadion, og de foreligger ikke enda. I tillegg er det mye uavklart omkring rekkefølgekravene. Derfor mener vi det vil vært rart å stå som garantist for et lån på 24 millioner kroner når det er mye som ikke er på plass. Vi mener det hadde vært ryddigere med alle fakta på bordet først, sier Høyres Thor Magne Seland som foreslo å utsette saken.

Fra talerstolen ba varaordfører Borgli bystyret instendig om å ikke utsette behandlingen.

– Det er det verste vi kan gjøre nå overfor Sandnes Ulf og skattebetalerne. Det er hentet inn gode priser for prosjektet, og det er ikke sikkert de holder seg et år fram i tid, sier han.

Flertall for

Flertallet av bystyret gikk inn for at Sandnes kommune skal stå som garantist for et lån på rett i underkant av 24 millioner kroner.

Som nevnt ønsket Høyre å utsette avgjørelsen. De fikk støtte fra KrF, SV, Venstre, Miljøpartiet de Grønne og uavhengig representant. Det vil si 18 stemmer, noe som ikke er flertall blant de totalt 49 bystyrerepresentantene.

Inngikk leieavtale

Deretter skulle selve leieavtalen mellom Sandnes Ulf og Sandnes kommune behandles.

Debatten gikk heftig for seg. Partiene hadde i 18-tiden gruppemøte i forkant av avstemningen. Høyre, Venstre, KrF og MdG valgte å stemme mot alle punktene i forslaget med begrunnelse at alt henger sammen med alt.

SV stemte for selve leieavtalen, men mot at Sandnes kommune stiller med lånegaranti.

– Vi trenger mer tid til å se på konsekvensene av å stille som kausjonist, sier Bjerga.

KrFs Trond Niemi redegjorde for sitt partis syn.

– Vi er på ingen måte motstander av nytt stadion, men mener Sandnes kommune kunne brukt de 40 millionene på andre viktige ting. Det må finnes andre gode krefter i byen som kan være med på å gi Sandnes Ulf det de trenger, sier Niemi, som opplyste at hans parti kom til å stemme mot leieavtalen.

Men posisjonspartiene støttet som nevnt punktene i avtalen. Dermed er leieavtalen mellom Sandnes Ulf og Sandnes kommune omsider endelig vedtatt.

Som kjent skal Sandnes Ulfs nye stadion ha kapasitet til 7600 tilskuere. De totale kostnadene er kalkulert til 147,6 millioner kroner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...