Kommunestyret i Forsand stemte nei til grensejustering

JA TIL SANDNES: Kommunestyret i Forsand skriver i sin anbefaling til fylkeskommunen at kommunen er for sammenslåing med Sandnes uten grensejustering. Det er til slutt Kommunal- og moderniseringsdepartementet som avgjør saken. Foto: Frode Olsen

Kommunestyret i Forsand behandlet torsdag kveld forslaget om å justere grensene i kommunen. Flertallet stemte nei til grensejustering, og dermed ja til sammenslåing.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2018 kl 14:47

Det ble flertall i kommunestyret for å levere et positivt høringssvar til fylkesmannen når det kommer til kommunesammenslåing med Sandnes. Flertallet valgte å se helt bort fra utfallet av folkeavstemmingen som foregikk mandag.

– Vi i Forsand Høyre har hele tiden vært klare på at kommunereformen gjelder for hele kommunen, ikke stykkevis og delt. Forslaget som kom er etter inndelingsloven legitimt, men resultatet av folkeavstemmingen skaper ingen nye momenter for oss. Som folkevalgte politikere skal vi tenke på hele befolkningen, og vi vil gjøre det beste for kommunen totalt sett. Vi vil gå samlet inn i Sandnes kommune, slik prinsippavtalen bygger på, og som Stortinget har avgjort, sier ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad på vegne av Høyre.

I løpet av diskusjonene har Arbeiderpartiet vært nøkkelen til hvor flertallet i kommunestyret ville ende. De valgte som partiet forhåndsanmeldte, å si nei til en justering av grensene, med unntak av Silje Wiik. Rådmannens tekst fikk et forslag.

Samlingslista, Bygdalista, Høyre og Ap, uten Silje Wiik, utgjorde da flertallet med ni mot sju stemmer

– Kommunestyret viser til saksutredningen fra rådmannen vedrørende omsøkt grensejustering fra Forsand kommune til Strand kommune. Kommunestyret er enige med saksutredningen, og sier nei til omsøkt grensejustering, lyder vedtaket.

På forrige bystyremøte i Sandnes var det 100 prosent oppslutning om å slå kommunene sammen.

Strand kommune er i sin høringsuttalelse positive til en grensejustering av Forsand.

Det var tidligere Forsand-ordfører, Fridtjov Thorsen Norland, som var initiativtaker til et innbyggerinitiativ for å justere grensene til Strand. Det ble forkastet, men senere ble det tatt i bruk et annet alternativ som finnes, nemlig inndelingsloven. Thorsen Norland er forøvrig gift med Tora Liv Thorsen (Sp) som sitter på nei-siden til sammenslåing.

Nierbanen ville forsøke alt

Sandnesposten avslørte i april ni motstandpolitikere i sin samtale diskutere en grensejustering, med et håp om at det skulle sette en stopper for sammenslåingen. I den interne samtalen som tidligere er publisert i Sandnesposten gikk dialogen slik:

– Jeg har grublet på en ting, og vil lufte en tanke. Hva om vi tar med et punkt til, der det blir velformulert sagt at vi i Forsand kommunestyre kommer til å anbefale en grensejustering ved neste korsvei om Nye Sandnes blir endelig vedtatt på tinget? Det vil sette en liten spiss på saken og samtidig stresse Sandnes voldsomt. Det er Preikestolen som er rosinen i pølsen for Sandnes. Mange bekker små gjør en stor å,» skriver vedkommende.

Les også: Rystet over Ole Tom Guse (Krf)

Gruppen diskuterte med andre ord et forslag om at Forsand skulle gi bort deler av kommunen til Strand kommune, for å forhindre kommunesammenslåing.

– Oi, det var en artig tanke som definitivt vil lage litt rabalder. Men jeg må gruble litt på om det blir for mye å ta med. Det er jo faktisk sannheten det du sier, og da bør kanskje Stortinget ta det med i vurderingen,» svarer Ole Tom Guse (Krf).

– Spenstig tanke. Det er vel ikke tid for å spare på noe nå. «All in» er mitt motto,» svarer forslagsstiller.

Les også: Forsand-politiker politianmeldt

Ole Tom Guse har ingen problemer med å innrømme at også grensejustering var et tema de vurderte å prøve seg på i sin kamp mot kommunesammenslåingen.

– Som et ledd i kampen mot kommunesammenslåing så var grensejusteringen ett av flere punkt som ble diskutert for å vise motstanden mot Nye Sandnes, men dette har ikke gruppen som helhet tatt stilling til. I utgangspunktet er de fleste i kommunestyre tilhenger av at fergetrafikken over Høgsfjorden skal fortsette, men som strategi mot kommunesammenslåingen er det klart at usikkerheten rundt ferja har vært et viktig tema. Hele diskusjonen handler om å diskutere de politiske midlene som kunne brukes. «Nierbanden» har ikke tillit til hverken ordfører eller rådmann. Det skal jeg innrømme, og det har vi også uttalt fra talerstolen sier Guse.

Nierbanden tapte dermed sjøslaget, og trolig vil departementet slå sammen kommunene som allerede planlagt.

Les også: Vil ha «lekkasje-saken til politisk behandling»

Les også: – Vil heller være en bydel i Stavanger

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...